Den förre presidenten, och presidentkandidaten, Donald Trump får tillbaka sina konton i Meta. I praktiken är det Facebook och Instagram som släpper in honom igen, efter att ha varit avstängd i två år. Kontona blir tillgängliga för honom inom de kommande veckorna säger Nick Clegg, chef för globala affärer för Meta. Clegg är även tidigare vice premiärminister i Storbritannien.

Enligt Clegg kommer nya riktlinjer införas på plattformarna, för att motverka upprepade överträdelser. Han säger också att sociala medier grundar sig i tron på att en öppen debatt och ett fritt flöde av idéer är viktigt. Och att som generell regel vill man (Meta) inte stå i vägen för en öppen, offentlig och demokratisk debatt på plattformarna. Speciellt inte när det gäller val i ett demokratiskt samhälle som USA.

Meta har fått påtryckningar från Republikanska partiet, som kampanjat för att avstängningarna ska upphöra inför valet 2024. Trump har 34 miljoner följare på Facebook och 25 miljoner på Instagram, skriver NY Post.

Trump är just nu främst aktiv på den alternativa plattformen Truth Social, som han själv äger.

Där skriver han att det aldrig bör få ske igen, att en sittande president blir avstängd från sociala medier. Han säger också att Meta förlorat miljarder kronor i marknadsvärde sedan han blev avstängd, och att hans egen Truth Social växer.

Det var efter stormningen av Kapitolium 6 januari 2021 som Trump blev avstängd. Det gäller även hans konto på Twitter. Det har han fått tillbaka, men inte börjat använda igen. Anledningen till avstängningarna var en oro att han skulle provocera fram mer våld.

Avstängningen från Meta var ursprungligen permanent. Sedan prövades saken av en speciell tillsynsnämnd, som beslutade att avstängningen skulle vara tidsbestämd. Vilket blev två år.

Trumps goda beteende under mellanårsvalet i fjol vägdes in, och att risken för våldsamheter som fanns januari 2021 nu har minskat.

Om Trump skriver inlägg som uppviglar eller hyllar pågående våldsamma händelser eller liknande, kan han stängas av tillfälligt under en period mellan en månad och två år.

Katie Harbath var chef för Facebooks avdelning för regler och riktlinjer vid tidpunkten då Trump stängdes av. Hon tror att han vill komma åt plattformen igen för att gynna sin presidentvalskampanj, som hon menar har problem. Han vill dra in mer donationer och sätta upp en e-postlista, enligt Harbath.

I dagarna har Clinton-kopplade organisationen Accountable Tech haft en rullande storskärm uppställd utanför Metas huvudkontor i det uttalade syftet att påverka företagets anställda (foto: Kimberly White/Getty Images via AFP)

Enligt en opinionsundersökning för 19–23 januari utförd av The Premise Data skulle Trump få stöd av 59 procent av republikanska väljare.

Den främsta tänkta utmanaren till presidentkandidaturen är Ron DeSantis, Floridas guvernör, som får 24 procent av stödet bland republikaner.

Trump har också utlovat att benåda alla som var inblandade i stormningen av Kapitolium, om han vinner valet 2024. Det sade han i en intervju till den konservativa radioprogramledaren Wendy Bell i september i fjol.

Trump har själv aldrig erkänt Joe Biden som vinnare av valet 2020 och aldrig tagit något personligt ansvar för vad som hände 6 januari.

Trumps uppges ha ett exklusivt avtal med Truth Social. Men flera medier som NBC och Rolling Stone har skrivit att han planerar återvända till Twitter. Kontot där fick han tillbaka efter att Elon Musk ställde frågan till användarna. Omröstningen vanns av ja-sidan och det avgjorde saken.

Trumps vapendragare Devin Nunes, vd för Truth Social, har sagt att han inte kommer återvända till Twitter. Men källor till Rolling Stone säger precis det motsatta, Nunes är inte ärlig.

Det ska också finnas ett krav från Truth Social att inlägg måste ligga på plattformen i minst sex timmar innan de kan skrivas på andra plattformar.

Detta sägs upphöra efter 18 månader, vilket ungefärligt sammanfaller med republikanernas primärvalsstart i juni i år.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.