I mer än ett halvår har det surrat av rykten där folks säger sig veta att den före detta statsministern Magdalena Andersson fått ett utbrott på en restaurang i centrala Stockholm. Det finns till och med de som säger sig ha bevittnat hur Magdalena Andersson skrikit åt personalen och slagit en servitris.

Men ryktet är felaktigt – Magdalena Andersson är helt oskyldig – i det här fallet. Vi har studerat den stämningsansökan som nu finns i fallet, liksom förundersökningsprotokollet, och kan avslöja varför ryktena om Magdalena Andersson uppstått. Den kvinna som är misstänkt för misshandel av en servitris – och som nu står åtalad är helt enkelt väldigt lik Magdalena Andersson.

Kvinnan inte bara påminner om den före detta statsministern till utseendet – hon är också en makthavare – dock inte inom politiken utan i IT-sektorn och affärsvärlden – vilket ju definitivt innebär att man har en maktposition. Personen ifråga är Eva Gidlöf, som har en lång rad tunga poster i näringslivet bakom sig. Hon var i fem år Sverigechef för IT-jätten Tieto, och vice VD i koncernen – en post hon lämnade 2013. Hon har även varit vd för Bankgirocentralen under den period då den europeiska betalningsmarknaden avreglerades. I dag är hon styrelseordförande i miljökonsultföretaget Calluna. 2010 rankades Gidlöf som Sveriges femte mäktigaste IT-kvinna, 2012 som den näst mäktigaste.

Hon har haft 25 styrelseuppdrag de senaste 20 еren. Hon har tidigare också varit VD för Cap Gemini i Sverige under företagets starkaste tillväxtperiod.

Vad är det då som har hänt?

Den 13 juni 2022 kommer Gidlöf i sällskap med en väninna till Thelins Grand Café i Kungsträdgården i Stockholm. De sätter sig på uteserveringen. Det är lunchdags. Ungefär så långt är de inblandade överens.

När en servitris kommer till Gidlöfs bord för att leverera det som beställts uppstår en träta, enligt servitrisen som gjort anmälan. Har gästerna beställt en eller två rätter? Två, hävdar Gidlöf. En, hävdar servitrisen och hänvisar till bongen. Enligt de uppgifter servitrisen och en av hennes kollegor lämnat ska Gidlöf då skrikit att den som tagit upp beställningen är ”dum i huvudet”. När servitrisen ber Gidlöf lämna restaurangen slår Gidlöf henne i magen. Servitrisen säger att hon tappar andan, och inte kan prata när hon försöker ringa ett  larmsamtal, och att hon drar sig undan till köket – och att Gidlöf följer efter henne.

Ute i köket, säger servitrisen, att hon lyckats hämta andan så hon kunde prata, och hon frågar då Gidlöf om hon slagit servitrisen. Gidlöf uppges ha svarat ”ja” – och uppges enligt servitrisen ha sagt ungefär: “Åh flicka lilla. Är du ledsen och dramatisk? Tona ned dig.”

En kollega till servitrisen säger i förhör att hon såg Gidlöf slå servitrisen och att ”det var inte ett litet lätt slag, jag upplevde att hon liksom tog i när hon slog henne”.

Gidlöf ger i sitt förhör en helt annan beskrivning av vad som hänt. Hon hävdar att hon och väninnan fick vänta på sin mat, att personalen inte brydde sig om dem – och att de blev tillsagda att gå in och klaga om de tyckte att det dröjde. När Gidlöf skulle gå in och göra detta möttes hon av servitrisen som enligt Gidlöf ”gapade” och ”bråkade” med Gidlöf och hotade med att ringa polisen. Gidlöf säger sig ha uppfattat servitrisen som ”psykiskt instabil” och menar sig ha ”puttat till henne i sidan med utsidan av hennes hand väldigt lätt”. Det är allt som hänt enligt Gidlöf – som nekar till alla anklagelser.

Servitrisen har krävt 5000 kronor i skadestånd – och om Gidlöf fälls lär hon också få dagsböter. Båda kostnaderna bör vara hanterliga för henne – 2021 var Gidlöfs inkomster närmare 7,5 miljoner kronor.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!