Israeliska styrkor genomförde en räd på Västbanken och nio palestinier omkom. Enligt israelisk militär var det ett tillslag mot islamistiska militanter, i en antiterror-operation mot grupperingen Islamisk jihad. Palestina utlyser tre dagars landssorg för de döda, och president Abbas klagar på att omvärlden inte bryr sig.

Den palestinska hälsomyndigheten beskyller israeliska styrkorna (IDF) för att medvetet avfyrat en tårgasgranat inuti en sjukhusavdelning för pediatrik. Detta ska ha lett till att barn fått kvävningar. Detta förnekas dock av en talesperson för IDF som säger att röken kommit in på avdelningen genom ett fönster.

Den blodigaste dagen på Västbanken sedan 2005 började med en räd i ett tätbefolkat flyktingläger i Jenin, skriver AFP. Skottlossning hördes på gatorna och rök steg från barrikader på vägarna. 20 personer skadades utöver de nio döda, enligt palestinska hälsoministeriet, som också kallar de döda för martyrer.

Ockupationsstyrkor stormade Jeninsjukhuset och avfyrade avsiktligen tårgasgranater in i den pediatriska avdelningen på sjukhuset, sade palestinska hälsoministern Mai al-Kaila.

IDF förnekar att man gått in i sjukhuset över huvud taget. Man säger att man utförde delar av räden i närheten av sjukhuset och att tårgas kan kommit in genom ett öppet fönster. En fotograf från AFP såg unga palestinier kasta sten på israeliska militärfordon innan de lämnade Jenin.

Enligt palestinierna har israelisk militär under en tid också förhindrat ambulanser från att nå fram till skadade. Situationen i flyktinglägret beskrivs som kritisk. Enligt Jenins viceguvernör Kamal Abu al-Rub är situationen för invånarna att liknas vid en krigssituation. Han påstår också att IDF förstör allt och skjuter på allt som rör sig.

Måltavlan, palestinier från Islamisk jihad, har varit inblandade i attacker på israeliska soldater och civila. Ingen soldat skadades i räden. Av de islamister som dog var tre inblandade i en eldstrid med IDF, två som flydde från platsen och en misstänkt befanns sig i en byggnad. Övriga träffades efter att ha öppnat eld mot israeliska soldater.

Enligt Islamisk jihads talesperson Tariq Salmi är ”motståndet överallt och redo och villiga för nästa konfrontation”.

Även Hamas vice ledare Saleh al-Arouri har uttalat sig, han lovar att ”Israel kommer få betala priset för Jeninmassakern”.

Hittills har 29 palestinier dödats i år på Västbanken, inkluderat både militanter och civila. I fjol dog 26 israeler och 200 palestinier. Premiärminister Benjamin Netanyahu kommer hålla möten om säkerhetssituationen under torsdagen, enligt talespersoner för regeringen.

Arabförbundet uppmanar till handling och säger att Netanyahu och den israeliska regeringen är ansvarig för att ha begått en blodig massaker. FN:s utsände fredsenvoyé Tor Wennesland sa att han var mycket bekymrad och sorgsen över de upprepade våldshändelserna på Västbanken.

Dagens dödsfall av nio palestinier, inluderande militanter och en kvinna, under en israelisk räd i Jenin är ytterligare ett kraftfullt exempel, sade Wennesland.

Den palestinska myndigheten har utfärdat tre dagars sorgetid. Tusentals personer har deltagit i begravningar i Jenin.

En talesperson för palestinske presidenten Mahmud Abbas klagar på vad man uppfattar som tystnad internationellt. Man menar att det uppmuntrar till att ockupationsmakten kan begå massaker mot palestinierna, fullt synligt för världen.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.