Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm har fått genklang i hela världen. I flera muslimska länder hålls demonstrationer mot Sverige. Statsminister Ulf Kristersson skickar sympati till världens muslimer. Och nu kan svenska företag bli bojkottade.

Det var på lördagen som Rasmus Paludan brände koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Den dansk-svenske aktivisten och politikern gjorde sig känd i fjol under sin valturné i Sverige då han höll tal med kritik mot islam, och brände koraner. Detta ledde bland annat till kravaller under påskhelgen.

Från turkiska myndigheter kom uppmaningar till Sverige om att stoppa manifestationen. Bland annat från utrikesminister Mevlüt Cavasoglu. Det var också en demonstration i närheten arrangerad av pro-turkiska organisationen Union of European Turkish Democrats, där inga oroligheter skedde, skriver SVT Nyheter.

Till saken hör att det varit olika protester mot Turkiet tiden innan. Sverige och Finland förhandlar om medlemskap i Nato och Turkiet måste godkänna länderna.

Ett krav är att man utvisar över 130 personer som enligt Turkiet är terrorister. Det handlar bland annat om författare, oftast av kurdisk börd, som befinner sig i Sverige.

Även kurdiska grupper har demonstrerat, vid Norra Bantorget i Stockholm samlades runt 700 personer. Tidigare hängdes en docka upp vid Stockholm stadshus föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, vilket retade upp honom väldigt mycket.

Statsminister Ulf Kristersson kommenterade händelsen på Twitter. Där skrev han, på engelska, att det är respektlöst att bränna böcker som är heliga för så många människor. Och att han uttryckte sin sympati för alla muslimer som blivit kränkta över koranbränningen.

Han skrev också att det som är lagligt inte nödvändigtvis är lämpligt, även om yttrandefrihet är en fundamental del av demokratin.

Jimmie Åkesson reagerade starkt på Kristerssons uttalande. Sverigedemokraterna är del av regeringsunderlaget som stödparti. Men i den här frågan är man med all tydlighet inte överens.

Mycket bekymrande, var Åkessons omdöme. Han sade också att han kommer ta upp detta direkt med Kristersson och förtydliga hur han och Sverigedemorkaterna ser på ”den här typen av undfallenhet gentemot islamistiska krafter, i och utanför Sverige”, skriver Di.

Han säger också att han förstår att det är kopplat till Sveriges Natoansökan, men att det finns en gräns för hur regeringen bör uttrycka sig.

En annan sak som fått mycket uppmärksamhet i svensk media är att Chang Frick, chefredaktör på Nyheter Idag, betalade för Paludans demonstrationstillstånd. Något annat har han dock inte betalt, säger han till Aktuellt.

Han har också sagt att han inte är för koranbränningar och nu ogillar stämningen som blivit. Även Paludan säger att han aldrig fått så mycket hot som nu, detta är det värsta han varit med om.

Reaktionerna i den muslimska världen

I Istanbul samlades 250 personer utanför det svenska konsulatet för att protestera mot koranbränningen och Rasmus Paludan. Ett foto av Paludan eldades upp. Man hade gröna flaggor och plakat med texten ”Vi fördömer Sveriges statsunderstödda islamofobi.”

I Jemens samlades tusentals personer i en demonstration mot Paludan och att Sverige tillät koranbränning.

I Kairo uttalade sig representanter för al-Azharuniversitetet, det högsta lärosätet för sunniislam i världen. Man uppmanar till global bojkott mot produkter från Sverige och Nederländerna.

Edwin Wagensveld från antiislamiska PEGIDA rev sönder koranen i Haag förra veckan.

Avfällingar kommer inte att avskräckas av något annat än materiella, monetära och ekonomiska utmaningar. Det är det enda språket de förstår, enligt al-Azharuniversitetet.

Kristersson har uttryckt oro för att svenska företag i världen nu kommer drabbas av protester och bojkotter. Danska företag har fortfarande problem efter att Jyllandsposten publicerade bilder på profeten Mohamed som rondellhund 2005.

Enligt islamologen Jan Hjärpe är det en kraftfull markering från universitetet. Bojkotter och importstopp av svenska varor och stopp av försäljning av olja kan drabba Sverige, säger han till Di.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att det återstår att se hur bojkotten slår. Men framhåller också att svenska företag och varumärken har gott rykte och är omtyckta i världen.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.