Som senator brukade Joe Biden referera till sig själv som ”en av de fattigaste medlemmarna” i den amerikanska kongressen. Men han blev faktiskt betydligt rikare och det ganska fort, under sina år som landets vicepresident. Detta tack vare en strid ström av pengar från bokavtal och tal, så väl som vanliga mutor från sina söner Beau och Hunter. Detta avslöjas i meddelanden från Hunters laptop och i en utredning utförd av kongressen, skriver NY Post.

2016 fick Biden cirka 2,3 miljoner kronor i lön för sin tjänst som vicepresident. Utöver det deklarerade han mellan 2,9 miljoner och tio miljoner i tillgångar och inkomster utanför sin officiella roll. Han hade dessutom skulder på mellan 7,8 och 16 miljoner.

Hans inkomster ökade dock snabbt åren 2017 till 2020, främst med hjälp av sonen Hunter och brodern James, enligt kongressens utredning.

Året efter han lämnade vicepresidentposten 2017 tjänade Biden och hans fru Jill mer än 110 miljoner kronor och ytterligare 46 miljoner året efter, enligt Forbes.

För närvarande tjänar Biden ungefär fyra miljoner kronor per år som president. Vilket är strax under det dubbla han tjänade som vicepresident (2,25 miljoner). Som senator tjänade han 1,5 miljoner årligen och ungefär 200 000 som lärare på Widener University.

2017 fick han 5,4 miljoner för sin tjänst på Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, en tankesmedja i Washington D.C., och för professuren Benjamin Franklin Presidential Practice på University of Pennsylvania. Lönen på universitetet sjönk till 1,3 miljoner 2019 då han tog ledigt för att starta sin presidentvalskampanj.

När det gäller tal tjänade han över 40 miljoner kronor på det åren 2017 och 2018. Från 80 000 för ett på bokmässan Miami Book Fair till en VIP-upplevelse till en kostnad av 2,3 miljoner.

Biden höll också tal på World Economic Forums i Davos i Schweiz och på Harvarduniversitetet 2017 och var huvudtalare på en middag för Human Rights Campaign.

Frun Jill tjänade sju miljoner kronor på 18 tal efter att maken lämnat Vita huset 2017.

För sin första bok ”Promises to Keep: On Life and Politics” (Löften att hålla: om livet och politiken) fick Biden 2,25 miljoner från förlaget Random House.

Jill tjänade 240 000 på sin barnbok ”Don’t Forget, God Bless Our Troops” (Glöm inte, Gud välsigne våra trupper) 2012.

Paret Biden tjänade dessutom 80 miljoner på ett bokkontrakt de slöt tillsammans med förlaget Flatiron Books 2017. Jill och Joe skrev var sin bok, och Biden har en till att skriva enligt kontraktet. När den kommer är oklart.

Hunter Biden

Meddelandena på Hunters dator säger en hel del om hans roll i familjens växande välstånd.

I ett meddelande från januari 2019 klagar den nu 52-årige Hunter till sin dotter Naomi på att han måste avsäga sig hälften av sina inkomster från lukrativa styrelseuppdrag och sin egen juristfirma, för att hjälpa sin far och styvmor Jill.

Datorn, som numera är mycket känd och ökänd, lämnades in på lagning i en verkstad i april 2019. Där finns dock inga konkreta bevis för att Hunter ska ha fört över pengar från sig själv till sin far. Men det finns bevis för att han kontinuerligt fick hjälpa till med faderns hushållsutgifter när han var vicepresident.

Ett exempel från 2010 gäller Bidens fastighet i Greenville i Delaware, där en affärskollega fått ett mejl med titeln JRB Bills, (Joe Robinette Biden räkningar). Pappa Bidens fakturor alltså.

Till exempel betalade han 12 000 kronor för en reparation av luftkonditioneringen i en stuga och 14 000 för en målares jobb i huset i Greenville. Dessutom 2 600 för arbete med stengolv vid en sjö och 4 000 för fönsterluckor.

Enligt uppgifter ska Hunter ha säkrat flera affärsuppgörelser med Ukraina och Kina, med hjälp av hans fars position som vicepresident, under åren 2009 till 2016.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.