Birgitte Bonnesen frias av tingsrätten på samtliga åtalspunkter. Hon kommer inte kommentera domen, men hennes advokat Per E Samuelson ställer upp för intervjuer.

Ekobrottsmyndigheten startade en förundersökning 2019 mot Birgitte Bonnesen. Det ledde till ett åtal mot henne för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation och obehörigt röjande av insiderinformation.

Hon ska ha spridit vilseledande uppgifter om Swedbanks åtgärder för att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstänkt penningtvätt i bankens estniska verksamhet, skrev SVT Nyheter.

Enligt åklagaren Thomas Langrot var de vilseledande uppgifterna ägnade åt att påverka bedömningen av företaget i ekonomiskt hänseende. Man har tittat på transaktioner 23–24 oktober 2018 och 29 januari och 20 februari 2019. Bevisning finns i form av e-post, rapporter, observationer och intervjuer.

Bonnesen nekade via sin advokat Samuelson till alla anklagelser. Han sade också att den gamla bankledningen i och med rättegången skulle få en chans att rentvå sig. Och menade att den nya ledningen för banken spelat mot ett mål.

Åtalet är det första i sitt slag i svensk bankhistoria, aldrig tidigare har en före detta vd åtalats. Åklagarsidan vill att hon döms till minst två års fängelse.

Härvan rullades upp 2018 och började med avslöjanden om Danske Bank, som misstänktes tvättat pengar i Estland. Man hade låtit 6 200 kunder slussa runt 2 000 miljarder kronor genom bankens filial där. Det var främst kunder bosatta utomlands men med konton i Estland. Vd Thomas Borgen avgick direkt efter avslöjandet.

Enligt en granskning SVT:s Uppdrag granskning gjorde hade Swedbank slussat minst 40 miljarder kronor till Danske bank i Estland 2007 till 2015. Granskningen tittade på 50 högriskkunder, som i vissa fall företrätts av målvakter och dolda ägare.

Det avslöjades också att Swedbank lät rysk-uzbekiske oligarken Iskender Mahmudov slussa sex miljarder kronor genom sina 200 konton i banken i Baltikum. När finansmyndigheten DFS i New York begärde ut information undanhöll Swedbank allting om Mahmudov.

Även en dåvarande minister i den ryska regeringen Mikhail Abyzov använde sig av Swedbank i Baltikum. Han slussade sex miljarder kronor ut ur Ryssland till skatteparadis

Detta blev så skadligt för Swedbank att vd Bonnesen fick sparken. Några dagar tidigare hade polisen gjort razzia mot bankens huvudkontor i Sundbyberg, strax utanför Stockholm.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.