Brist på medicin skapar oväntade konflikter. Diabetiker ställs mot överviktiga och bantare. Kampen står om läkemedlet semaglutid.

Semaglutid säljs som diabetesmedicin under namnet Ozempic, och som viktminskningsmedicin under namnet Wegovy. Nu har efterfrågan exploderat, men tillgången har inte ökat.

Sjukligt överviktiga, lätt överviktiga och normalviktiga som bara vill hålla vikten – efterfrågan på semaglutid har ökat hos alla. Över hela världen. Om inte Wegovy finns att tillgå vill de ha diabetesvarianten Ozempic.

På sociala medier som Tiktok och Instagram visar människor upp sina framgångsrika viktminskningar med hjälp av semaglutid. Kändisar driver också på efterfrågan, tillsammans med läkare som är villiga att skriva ut medicinerna.

@remibader

Doop doop doop #skims #amazon #dupe

♬ original sound – Remi Jo

Tiktok-stjärnan och kurviga modellen Remi Bader sa nyligen att hon åt Ozempic innan det blev trendigt. Men hon sa också att hon gick upp dubbelt i vikt mot vad hon gått ned när hon slutade med medicinen. Hon kunde inte hantera hungern som kom tillbaka.

Det påstås att var och varannan kändis i Hollywood sprutar i sig semaglutid. Det kritiseras av skälet att det går ut över dem med diabetes. För en vecka sedan uppmärksammades skådespelerskan Jameela Jamil när hon gick ut med den kritiken på sitt Instagramkonto. Hon är även känd som superskurken Titania i Marvel-universumet.

DIABETIKER INTE ENDA OFFREN. Jamil uttrycker också ilska över att hon inte längre får plats i de ständigt nya designerkläder hon måste synas i för att hålla sig relevant

Många, bland annat systrarna Kardashian, har känt sig tvungna att dementera rykten om att de tappat vikt med hjälp av semaglutid.

Komikern Chelsea Handler skämtade nyligen om att alla i Hollywood går på Ozempic, till och med hennes hemhjälp.

Utanför Hollywood har brittiske programledaren Jeremy Clarkson erkänt att han börjat använda Ozempic för att hålla vikten och undvika att drabbas av diabetes.

Elon Musk

Semaglutid har en varm anhängare i Elon Musk. Mångmiljardären har på senare tid visat upp en smärtare figur. Redan i april skrev han på Twitter att substansen verkar vara ett bra alternativ för att minska aptiten.

I oktober skrev en Twitteranvändare till honom och tyckte att han såg ut att vara i god form. På frågan vad som var hemligheten svarade han fasta och Wegovy.

I november fick han samma kommentar. Då svarade han: “Ner 13,5 kilo!”. Han följde upp med: “Fasta + Ozempic/Wegovy + ingen god mat i närheten av mig”.

Hans uttalanden fick publicitet i tidningar runt om i världen och spädde på efterfrågan ännu mer, kan man utgå ifrån.

Skriande brist

Det har rapporterats om bristen runt om i världen, och nu har den kommit till Sverige.

Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk har tagits på sängen av den ökade efterfrågan och hinner inte leverera i tillräckliga mängder.

I maj rapporterades brist i Australien. Norska och finska medier rapporterade om inhemsk sådan i september.

I november rapporterade ABC News om brist i USA. Novo Nordisk förklarade då situationen med att det finns en otrolig efterfrågan, kombinerat med globala leveransstörningar.

Företaget har sagt att man investerar stort i ökad tillverkningskapacitet, och tror att situationen kommer att bli bättre under 2023.

Läkemedlen

Semaglutid hjälper till med att reglera insulin- och blodsockernivåerna hos åldersdiabetiker (med diabetes typ 2), men den påverkar också aptiten. Först godkändes den som diabetesmedicin under namnet Ozempic, och sedan som medicin för viktminskning, under namnet Wegovy.

Ozempic godkändes i USA 2017, och i EU 2018. Samma federala entiteter godkände Wegovy i juni 2021 respektive januari 2022.

Både Ozempic och Wegovy tas av patienten själv med en subkutan injektion, det vill säga ytligt med en spruta, direkt under huden.

Wegovy har godkänts i EU, men läkemedlet har ännu inte lanserats i Sverige.

Semaglutid finns även godkänt i tablettform som behandling mot åldersdiabetes. Läkemedlet går då under produktnamnet Rybelsus.

Ozempic, Wygovy och Rybelsus. Samma verksamma substans, men med olika namn. Åter till Elon Musk, som i april gjorde sig rolig över namngivningen. Han frågade sig: “Är det någon som bokstavligen sitter med en stavelse-slumpgenerator?”

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.