Vid sidan av Joe Bidens fumliga hantering av hemligstämplade dokument blev en av veckans största nyheter att Elvis Presleys enda barn Lisa Marie dött. Hon avled hastigt vid en ålder av bara 54 år på ett sjukhus i Kalifornien. Och även om dödsorsaken inte har offentliggjorts skvallrar omständigheten att Los Angelespolisens väntar på en toxikologirapport om att hon dog av en överdos. Ett sådant slut skulle också passa in i hennes stormiga livshistoria, som bland annat innefattade äktenskap med sångaren Michel Jackson och skådespelaren Nicolas Cage. Hon kommer nu att begravas bredvid sin son, som alltså också dog ung, på faderns herrgård Graceland i Memphis, Tennessee.

En mindre oväntad nyhet blev att finansminister Janet Yellen tvingats varna Kongressen att USA snart kan tvingas ställa in betalningarna. Vilket inte är så underligt då den amerikanska statsskulden nyss passerade hisnande 31 biljoner dollar (310 biljoner kronor). Detta motsvarar en bunt 100-dollarssedlar drygt 3 100 svenska mil hög. Detta skall dock inte tas alltför allvarligt. En amerikansk statsbankrutt skulle nämligen lämna världsekonomin i fritt fall så en sådan kommer inte att tillåtas ske. För att undvika en sådan tvingas dock nu Joe Biden gå till Kongressen och be om att få höja skuldtaket så att landet kan skjuta problemet framför sig genom att låna ännu mer pengar. Då den amerikanska statsskulden sedan länge i praktiken är utom kontroll har sådana möten blivit en årlig journalistisk orgie där Kongressens ledamöter inför öppen ridå klämmer ut så många eftergifter från Vita Huset de bara kan.

En annan historia, som hämtad direkt från en amerikansk polisserie, kom i veckan från Berkeley, Kalifornien när ett mänskligt skelett hittades i en studentbostad bara en dryg kilometer från University of Californias campus. Mysteriet är dock att då byggnaden sått övergiven i åratal och ingen person rapporterats som saknad i området så vet ingen vems kvarlevorna är. Vi får därför nu se om verklighetens CSI kan rycka in med provrör, pincetter och DNA-tester och lösa gåtan.

Politiska nederlag kan få farliga konsekvenser. I New Mexiko anhölls i måndags republikanen Solomon Pena, som efter att ha misslyckats med att bli vald till delstatsparlamentet lät besvikelsen gå ut över ett antal lokala demokrater. Han gjorde detta genom att betala ett antal busar för att skjuta med skarp ammunition på deras hus. Ingen skadades, tack och lov, med Pena kommer nu aldrig att ställa upp i val igen, möjligen med undantag för styrelseposter i fångarnas gym- och bokklubbar på det fängelse han nu kommer blir inlåst i.

Isbjörnsattacken avbröts av en lokalbo som ryckte ut och sköt björnen, men för sent – varken Summer Myomick, 24, eller hennes ettårige son Clyde kunde räddas

Att naturen kan vara grym gjorde sig i veckan påmint på minst två ställen i USA. I den lilla eskimåstaden Wales på Alaskas västkust blev detta faktum sorgligt klart när en isbjörn dök upp utanför en skola och där dödade en 24-årig kvinna och hennes 1-årige son. De lär ha blivit de första mänskliga offren för isbjörnar i delstaten sedan 1990. Och fiskaren Mark Knittle fick förra söndagen ett sådant jättenapp att han till slut rycktes ur sin båt och försvann ner i havet utanför Hawaii och trots att kustbevakningen genast satte in alla resurser har man ännu inte lyckats hitta honom. Vilket leder till frågor som vad det var för sorts monster han egentligen fick på kroken och vem som åt vad till middag.

En biljakt i Boone, North Karolina, hämnade på nyheterna när en galning vid namn Ronnie Hicks försökte köra på folk på en parkering i en stulen John Deeretraktor med ledmotivet från Dukes av Hazzard (en Tv-serie från 1970-talet känd för sina biljakter) på högsta volym. Han viftande också med en kniv och drog sedan iväg på en landsväg i traktorns maximala hastighet 32 kilometer i timmen med åtta polisbilar efter sig. Efter att ha kört mot flera rödljus och blivit av med ena framdäcket lyckades till slut en polis bedöva Hicks med hjälp av en elpistol, som sedan togs in för förhör och tillsvidareförvar. Vilka åtalspunkterna blir är ännu oklart men mordförsök, stöld, olaga hot och trafikförseelser bör stå på listan.

Till sist kan noteras att amerikanska bönder börjat protestera mot vissa mer udda metoder för att bekämpa växthuseffekten. Detta efter att franska matjätten Danone i januari föreslog att alla kor från 2030 bör förses med både munskydd och blöjor för att förhindra att den metan de rapar och fiser ut bidrar till planetens påstådda uppvärmning. Stephanie Nash, en bonde i Tennessee, gick därför i veckan ut på FoxNews och visade att det helt enkelt inte går att sätta masker på kor och påpekade att blöjor i sin ända skulle skapa ett gigantiskt avfallsproblem. För givet att det finnas runt en miljard nötkreatur på planeten som skiter kanske fem gånger om dagen måste man ju faktiskt våga betänka vart drygt 1,8 triljoner använda koblöjor skulle slängas varje år. Något säger mig dock att sådana petitesser inte fanns på radarn hos de självutnämnda världsförbättrare som kom på denna idé.

Anders Edwardsson
Anders W. Edwardsson, född 1970, växte upp i Dalsland och utbildade sig till historiker vid Uppsala Universitet. I slutet på 2000-talet publicerade han boken En Annorlunda Historia om Sveriges socialdemokratiska historieskrivning och flyttade sedan till USA. Han är numera doktor i amerikansk statskunskap och bor i Florida med fru och två katter.