När man tänker på Storbritannien och dess landsbygd är det ofta oljerocken som man först kommer att tänka på. Oljerock och gummistövlar, med tanke på hur vädret kan te sig. Den brittiska landsbygden med damer och herrar som klär sig för utomhusbesök i grön trekvartslång oljerock, utan huva, det är den klassiska brittiska look som man ofta ser framför sig. För oss som har varit där är det inte långt från sanningen, speciellt utanför den urbana miljön.

Från gatumodet till familjen Windsor har oljerocken varit ett plagg som följt med och fortfarande vinner nya anhängare. Det kan inte upplevas som speciellt förvånade att Barbour är hovleverantörer (Royal Warrant) och bar, fram till drottningen död, alla de tre viktiga vapensköldarna från familjen Windsor.

Även i Sverige kan man gå på spaning och se oljerockar. Landets oljerockstätaste område är troligen Östermalm i riktning mot Gärdet, där grön oljerock, hatt och hund är ett givet inslag i stadsbilden. Peder Lamm myntade en gång namnet “Östermalmspresenning” om det flitigt burna plagget i dessa trakter.

Detta mytomspunna plagg har, enligt traditionen, sitt ursprung i vad skotska fiskare brukade använda sig av så tidigt som under 1400-talet då man målade seglen med fiskolja. Det var när John Barbour lade sin huvudfabrik i South Shields på Englands nordvästkust 1894 inte långt från gränsen, som det moderna bruket av oljerockar tog sin början och skapade en klassiker.

Vaximpregneringen blir mjukare och porös i varma temperaturer och hårdare och mer vindtät i kalla. Det vaxade överdraget visar även märken och veck som ger det karaktäristiska utseendet på plagget när det används.

Oljerocken blev ett fritidsplagg för flertalet och speciellt ett populärt plagg för både jägare och ryttare, men även ett plagg för den brittiska flottan och armén under världskrigen.

Den brittiska ubåtsflottan under andra världskriget kom att eftersöka ett fungerande allvädersplagg och det blev kommendörkapten George Phillips DSO, RN, kapten på ubåten HMS Ursula (N59), som blev medskapare till den så kallade Ursula-dräkten,  en vind- och vattenavstötande dräkt för sina mannar. Det blev snart standardutrustning för ubåtsbesättningar och även eftersökt på vintagemarknaden för samlare.

Detta är ”Peak British”, vad annat än vaxad oljerockstyg skulle man använda?

Den brittiska militära specialenheten SAS hade en hel del barbouroljerockar under uppdragen både hemma och utomlands. Mest kända tillfället är förstås Falklandskriget 1982, där flertalet modeller användes under konflikten. Sydatlanten med i stort sett ständiga vindar och mycket regn gjorde det nödvändigt för trupperna att använda sig av plagget.
Att konflikten senare utmynnade i att militärjuntan i Argentina föll och och samtidigt förde premiärminister Margaret Thatcher till ännu en valseger är historia.

I filmens värld har oljerocken fått något av en renässans med James Bond i ”Skyfall” (2012) där den japanske designern Tokihito Yoshida stod för moderniseringen av snittet som kallas ”X to Ki To” . Originalet som gjordes i en liten serie är mycket eftersökt av samlare och finns endast i olivgrönt. Oljerockar kan alltså även vara till sin fördel när man hanterar internationella superskurkar hemma på godset. För att inte tala om ”The Crown” (2016-23) som handlar om drottning Elizabeth II och familjen Windsor. Det sägs att Barbour har fått några goda år tack vare serien.

Det märke som oftast numera syns på televisionen är annars den lite mer ungdomliga och vassare Belstaff, även det ett äldre brittiskt outdoor-märke. Numera med en image långt från det ingrodda som Barbour står för, Belstaff har en mer kaxig form –ofta med en framtoning hämtad från motorcykelvärlden. Man kan dock hysa delade åsikter om värdet att ha David Beckham som ansikte utåt för märket. Den som söker denna motorburna look hos Barbour hittar den med fördel i Barbours International-kollektion.

Belstaff har beklätt alla från Benedict Cumberbatchs Sherlock Holmes till besättningen i de senaste Star Trek-filmatiseringarna. Nu var det i för sig en yllerock som klädde Sherlock Holmes i tv-serien med samma namn. Det är istället Dr. Watson som syns med ett antal olika oljerockar under seriens gång.
Märket Belstaff brukar även klä lite hårdare karaktärer som i ”Gangs of London” (2020-), den kanske mest hårdkokta brittiska tv-serien på många år. Det är modellen Belstaffs Trailmaster som oftast brukar lyftas fram.

Allt detta sammantaget har gjort att oljerocken kommer att finnas kvar ett tag till och vi får lyfta på tweedkepsen för John Barbours lyckosamma innovation.