Kung Gustav II Adolf stupade 1632 i slaget vid tyska Lützen. Domedagsdrottningen Greta stupade inte i slaget vid tyska Lützerath, men fick bäras bort från striderna. Gripen av tysk polis.

De dramatiska rapporterna från Lützerath om sammanstötningar mellan polis och miljöaktivister som vill stoppa kolbrytning blev än mer laddade när Greta Thunberg anlänt för att sälla sig till aktivisterna och ställa sig i ledningen för motståndet.

Första dagen fick vi se bilderna där hon stod sammanbiten i första ledet av demonstranter.

Andra dagen fick vi se bilder där hon bars bort över de leriga fälten av poliser.

Vad hade hänt?

Svt målar upp stridsscenerna i sin rapportering:

”… Thunberg ska ha befunnit sig i närheten av kanten till brunkolsbrottet tillsammans med en grupp andra demonstranter.

– Greta Thunberg var en del av en grupp aktivister som rusade mot kanten. Hon blev dock stoppad och buren av oss tillsammans med resten av gruppen ur det omedelbara riskområdet för att kontrollera deras identitet, säger en talesperson för Aachen-polisen”.

Det är lätt att se det hela framför sig. Greta i spetsen för aktivister som ”rusar” fram, ”stoppas” och sedan blir hon ”buren”.

Men när man tittar på Svt:s filmklipp kan man inte annat än tycka sig märka att det råder en rätt kamratlig och småmysig stämningen mellan Greta och poliserna. Det är en känsla som bekräftas när man ser en del av de andra videoklipp från Lützerath som nu börjar dyka upp.

I ett av dem ser man en uttråkad Greta sitta på en liten kulle, två poliser kommer fram och verkar hovsamt ansöka om att få promenera i väg med henne, vilket de får medan de lite slappt håller i Gretas armar.

Sedan finns filmen där man ser hur Greta och poliserna lugnt och leende står och poserar för fotografer och småskämtar. Till och med Greta ser för en gångs skulle lite glad ut, kanske för att hon vet att snart kablas bilderna ut över världen. Men på de bilderna har hon förstås valt att se sammanbiten ut. Fotograferna säger väl till innan de knäpper, så att hon kan se arg ut.

Polisen i Aachen hävdar nu att det är förtal att de skulle medverka upp som statister i Gretas föreställning:

– VI skulle aldrig ställa upp på något sådant, förklarar en talesman, för BBC.

Men eftersom filmer sprids som visar att poliser faktiskt verkar göra det, har polisens talesman också lagt till att:

– Det är viktigt att polisen möjliggör rapportering och garanterar skydd för journalister.

Men på filmerna och bilderna är det oerhört svårt att se något som skulle kunna utgöra ett hot mot journalisternas möjlighet att rapportera och fotografera eller filma.

Även inrikesministern i Nordrhein-Westfalen har sett sig tvungen att gå in bemöta dem som säger att scenerna från Lützerath är arrangerade. Ministern verkar förstå att många förundras över sekvenserna där poliser först leder iväg Greta, och sedan när fotograferna verkar klara så släpper de henne och står och småpratar.

Ministern menar att beror på logistiska skäl:

”Poliserna var tvungna att vänta några minuter innan de kunde föra henne till en speciell polisbil”.

Det framgår aldrig vad som var så speciellt med den polisbilen.

Var det månne en limousin som skulle hämta stjärnan från inspelningen?

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.