E-handeln växer och har blivit en del av människors vardag. Nu vill Läkemedelsverket backa bandet.

Det handlar om läkemedel, och i synnerhet receptbelagda läkemedel som levereras med för dålig kontroll, menar myndigheten.

I en intervju med Dagens Nyheter säger enhetschefen Annika Babra att verket har fått “signaler” om att läkemedel kanske kommer till fel personer eller inte kommer fram alls. Ett förslag från verket är just nu ute på remiss.

Läkemedelsverket vill inte att läkemedel ska levereras om det finns risk för stöld. ID-kontroll ska krävas och det betyder att transportföretagen inte längre kan lämna paket vid dörren om ingen finns hemma.

Apoteksbranschen, däremot, undrar vad det är som måste åtgärdas.

– Vi som aktörer känner inte igen oss i beskrivningen av att det här är ett stort problem, säger Gustav Hasselgren, vd på Axfoodkoncernens nätapotek Apohem, till Morgonposten.

Hasselgren det kallar det ett “radikalt ingrepp” som påverkar deras förutsättningar att ge kunderna det de vill ha. Han säger att det handlar om tillgänglighet till läkemedel, både för dem som bor på landsbygden och dem som inte är i bästa form.

– Då tänker jag speciellt på dem som inte kan kvista ner till någon av de här boxarna som finns, eller som inte är friska och pigga. Framförallt de äldre. Dem som det ställer till det för, när de inte kan få sina läkemedel fram till dörren.

Åter till det här med “signalerna” som Läkemedelsverket säger sig ha fått. Gustav Hasselgren efterlyser en grundligare utredning:

– Ska man göra ett så här stort ingripande som påverkar så många människor, då är det viktigt att man gjort en ordentlig konsekvensbedömning. Både av vad det är för problem vi försöker lösa och hur stort är det, och vilka konsekvenser det får för medborgarna.

– Jag tycker att det är tunt med det i förslaget, konstaterar han.

Säkerhetsnivåer

Apohem har egna farmaceuter, och tillgång till Nationella läkemedelslistan. Den som vill beställa receptbelagd medicin identifierar sig med Bank-ID över nätet. Sedan levereras beställningen till dörren om man så vill. Det är just leveransen, inte identifieringen över nätet, som Läkemedelsverket har störst problem med.

Vilket säkerhetstänk har ni i dag när det gäller hemleveranser?

– Det är helt beroende på vad det är för nånting i leveransen. Det är olika förutsättningar för till exempel narkotiska preparat. Det finns olika säkerhetsnivåer, allt från att man måste identifiera sig vid mottagandet till att vi kan lämna det i brevlådan.

Och hur gör ni med narkotikaklassade preparat?

– Där identifierar vi mottagarna.

Så det hänger ni inte på dörren då?

– Nej, nej, bedyrar Gustav Hasselgren.

Till exempel en receptbelagd kortisonsalva, skulle ni hänga den på dörren?

– Det låter som en sån produkt, ja.

Farliga cocktails?

En del i Läkemedelsverkets förslag är att man inte ska kunna beställa receptbelagt tillsammans med receptfritt hur som helst. Då ska ni behöva göra en riskbedömning. Ställer det till det för er?

En del i Läkemedelsverkets förslag är människor inte ska kunna beställa receptbelagt tillsammans med receptfritt hur som helst. Fel mix kan vara farlig, menar verket. Det betror helt enkelt inte vanligt folk med att hantera sin konsumtion av läkemedel.

På Apohem är man lite grann inne på samma linje, och tycker inte att just den delen i förslaget ställer till det för dem:

– Nej. När vi får ett recept så ser vi hela ordern. Då kan vi se om det sker vad man kallar för “krockar” mellan läkemedel. Så för oss är inte det ett fokusområde i den här diskussionen, förklarar Hasselgren.

Han har dock en principiell synpunkt när det gäller vilka krav man ska ställa på nätapoteken:

– Men jag kan konstatera att i ett fysiskt apotek kan man ta en nummerlapp och köpa sitt receptbelagda läkemedel, och sen går man och köper Alvedon och annat receptfritt, och ingen samkör det. Så man får väl försöka vara någorlunda konsekvent där.

Hemleverans i praktiken

Gustav Hasselgren hörde av sig efter intervjun med följande synpunkt:

“Postnords ‘varubrev’ som är mycket vanliga för leveranser av läkemedel till landsbygden är avsedda för leverans till brevlådan. Det är i undantagsfall som dessa försändelser hängs på dörren (när varubrevet av något skäl inte går ned i lådan). Jag tycker att det är ett viktigt tydliggörande.”

Till och med undertecknad har några små krämpor. I måndags bestämde han sig för att testa beställning av ett receptbelagt (icke narkotikaklassat) läkemedel över nätet för första gången, tillsammans med några receptfria varor, från Apohems konkurrent Apotea.

På onsdag förmiddag befann han sig hemma när varorna levererades av Postnord i en kartong med längd och bredd som en skokartong, och hälften så hög. Kartongen lämnades utanför dörren, utan förvarning och utan påringning på vare sig dörr eller telefon.

Avatar photo
Peter är reporter på Morgonposten.