Målvakten Robin Lehner har spelat tolv säsonger i världen bästa liga, NHL. Vägen dit har inte varit rak, med extremt hård träning redan som barn. Efter åratal av missbruk lades han in på rehabilitering i Arizona, där det blev stopp för alkohol och droger. Ett livsomvälvande beslut, som även innebar att han fann Gud. Men den frispråkige Lehner har fortsatt skapa rubriker, med sitt stöd för och sedermera avståndstagande från Donald Trump. Och sina miljonaffärer med exotiska ormar, som nu lett till en personlig konkurs. Dessutom kan man fråga sig varför han aldrig fått chansen i seniorlandslaget.

Drillas som ung

Robin Lehner föddes 1991 i Göteborg och växte upp strax utanför, i Mölndal. Ishockey började han med vid tio års ålder, efter att först spelat fotboll.

Karriären började i Frölunda HC och han flyttade till Kanada efter draften 2009 då han valdes som nummer 46 av Ottawa Senators. Förutom spel i farmarklubbar har han spelat i NHL för Ottawa, Buffalo Sabres, New York Islanders, Chicago Blackhawks och nu Vegas Golden Knights.

Men vägen till att förverkliga proffsdrömmen var minst sagt hård. Pappa Michael drillade honom grundligt, något som ledde till att han anmäldes till Bris av en orolig granne.

Far och son berättar öppet om detta i en intervju i Aftonbladet 2011, och tankarna går osökt till Östtyskland.

Det har varit fullt ös kan man säga. Jag fyller år i juli och de nio senaste åren har jag aldrig varit hemma på en födelsedag. Det var fyra–fem olika hockeyskolor varje sommar, säger Robin Lehner i intervjun.

Förutom att pappa Michael förvandlade trädgården till en träningsanläggning lät han också alltid Robin spela i äldre lag. Han skulle hela tiden drillas mot ett eller flera år äldre spelare. Att Robin inte gillade honom gjorde inget, eftersom det var rätt väg att gå för att han skulle nå eliten.

Vänskapen mellan dem kom tillbaka först efter att Robin lämnat för Kanada. Där väntade dock stora problem för honom att ta itu med.

Mental ohälsa och missbruk

Möjligen spelade den hårda uppväxten in för Robins senare problem med psykisk ohälsa. 2018 berättade han öppenhjärtigt om sina problem, där missbruk av droger och alkohol spelade en stor roll.

I en artikel för The Athletic berättade han att detta skulle bli hans ”första nyktra säsong”. Han hade äntligen fått en diagnos, bipolär klass 1 med tider av maniskt beteende. Han har även ADHD, posttraumatisk stress och trauma.

Han spelade då för Islanders och berättade om hur han inte klarat av att ”vara ensam i mitt huvud”. Han hade för vana att självmedicinera sig efter matcherna med öl. Detta lede ibland till självmordstankar.

Tanken på att avsluta allt… det var riktigt nära, skrev han i artikeln.

Han påbörjade ett rehabiliteringsprogram på en erkänd klinik i Arizona. Där fick han gå på detox i tre veckor, under vilken han hade hallucinationer och brottades med sina inre demoner. Han hade tagit sömnpiller nästan varje kväll de senaste sju åren, och under detoxen kunde han inte sova ordentligt en enda natt.

Läkarna gjorde en bedömning att beroendet inte var hans enda problem. Han nystade i problem i barndomen och skriver att han konstant umgicks med eller omgavs av fel sorts personer. Han började kröka tidigt. Hans familj tillät honom inte att ha normala relationer.

Han stannade ytterligare veckor på kliniken, rädd att han skulle dö om han drack alkohol igen. Han blev också religiös under den här tiden och blev döpt av en pastor vid namn Greg.

Efter behandlingen kunde han återvända hem och återförenas med sin fru och barn. Han har senare varit kritisk mot NHL behandling av sina spelare, och påstått att många lag ger lugnande mediciner till dem utan deras, eller läkares, medgivande.

En frispråkig svensk

Lehner var initialt en supporter av Donald Trump, som var president 2017 till 2021. Men, efter fyra år ”räckte det” och han kallade sitt beslut att stödja Trump för ett misstag. Detta trots att han haft en dekal med Trump på sin hockeyhjälm när han spelade i Sabres.

Han hade dock ett förbehåll redan inledningsvis, om Trumps invandringspolitik, då hans fru Donya är iranier och ibland besöker släkt i hemlandet.

När allt kommer omkring handlar det om mänskliga rättigheter, inte politik, sade Lehner.

Han var en av spelarna som knäböjde under nationalsången, efter att Black Lives Matter uppmanat till detta.

2021 tog han öppet ställning för sin tidigare lagkamrat Jack Eichel. Eichel ville göra en operation och byta ut en kota i ryggraden vid nacken, något läkarna i hans klubb Buffalo Sabres inte ville. Eichels egen läkare menade att ingreppet skulle vara bra för hans hälsa på lång sikt.

Lehner skrev om saken på Twitter, och kritiserade bland annat spelarfacket NHLPA.

Han stöttade också öppet Kyle Beach, som 2021 berättade om hur han blev sexuellt ofredad av en tränare i Chicago Blackhawks 2010.

Konkurs i Sverige och USA

Nyligen framkom det att Lehner och hans fru Donya begärts i konkurs i USA, i december i fjol. Skulderna ligger på mellan 100 och 500 miljoner kronor, enligt dokumenten. Chapter 7 bankrupcy kan jämföras med rekonstruktion, där personen får rätt att behålla viss egendom.

Grunden för den ekonomiska kollapsen är Lehners investering i exotiska ormar. Han köpte en samling ormar för 12 miljoner 2017, från en man vid namn Ben Renick. Renick blev bara några månader efter försäljningen mördad av sin fru Lynlee och hennes före detta pojkvän.

Lynlee hade skulder på sin skönhetssalong, och hon hade bråkat om pengar med Ben. Hon visste att han skulle få in en större summa pengar. Lynlee blev dömd till 16 års fängelse för mordet.

Lehner betalade först cirka två miljoner till Renick, men efter hans död slutade inbetalningarna.

I konkursansökan finns intressenter, bland annat Lehners egen klubb Golden Knights, NHL och Sure Sports Lending. Den sistnämnda var med och stämde Evander Kane, som spelade i San Jose Sharks, när han gick i personlig konkurs 2021.

Lehners tillgångar beräknades ligga på mellan tio och hundra miljoner. Han är ägare till RL Exotics LLC, en ormfarm med tre anställda i Missouri. Han har tidigare hävdat att ormarna parade sig okontrollerat och därför kostade honom miljontals dollar. Han har också anklagats för att ha stulit en samling anakondor från Renicks Reptiles och även en samling kungspytonormar.

Dessutom har han inte skickat in tillräckligt med dokument i konkursansökan. Det saknas tillräckliga uppgifter som förteckning över inkomst, tillgångar och skulder, skriver Expressen. Lehner och hans fru har begärt till februari att återkomma med tillräckliga uppgifter.

Men, Lehner är även på obestånd i hemlandet Sverige. 2016 ingick Lehner ett borgensåtagande gällande ett lån på 2,5 miljoner till ett företag. Pengarna användes bland annat till ett asylboende. Men Lehner har inte täck skulden, enligt långivaren, som tog fallet till rätten. Långivaren vann där en tredskodom men ansökte sedan om att försätta Lehner i konkurs.

Lehners ombud Claes Jörgensen menade dock i december i fjol att man skulle överklaga. Lehner är inte på obestånd, menade Jörgensen, och hänvisade till hans kontrakt med Golden Knights, värt runt 150 miljoner kronor. Skulden Lehner hade kvar var drygt fem miljoner kronor, inklusive ränta.

Landslagskarriären

Man kan notera att Lehner aldrig representerat Tre Kronor på seniornivå, trots tolv år i NHL. Han sade inför det senaste OS, i podcasten The Chirp, att han ville erbjudas en ”rimlig chans, att bli behandlad på lika villkor”, vilket HockeySverige skrivit om.

Han beskrev att det funnits ”förutfattade meningar kring mig och kring målvaktspositionen i landslaget tidigare”. Och att han inte representerat Sverige sedan juniortiden, ”av olika anledningar”.

Vilka anledningar det är, är oklart. Han sade också att om han är den bättre målvakten men ändå inte får spela, åker han hellre på semester.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.