Efter första rundan av valet i Tjeckien står det klart att Petr Pavel och förre premiärministern Andrej Babis går vidare till slutomgången. Den förre Natogeneralen Pavel är starkt västvänlig och har ett försprång i opinionen. Den populäre men också kontroversielle Babis har en oplockad gås med EU-kommissionen.

Valdeltagandet hamnade på 68,44 procent vilket är 6,36 procentenheter högre än valet 2018. Den sittande presidenten Milos Zeman ställde inte upp då han suttit maximala två mandatperioder. Omgång två hålls 27 och 28 januari.

Pavel fick 35,4 procent och Babis 35. De övriga två utmanarna med flest röster var Danuse Nerudova på 13,9 procent och Pavel Fischer på 6,8.

INGEN OUTSIDER. Andrej Babiš var Tjeckiens premiärminister 2017–2021 och dessförinnan finansminister tillika vice premiärminister 2014–2017

Babis har en framgångsrik karriär som företagare bakom sig och är god för närmare 40 miljarder kronor. 68-åringen är den femte mest förmögna i landet. Han grundade förvaltningsbolaget Agrofert som sysslar med jordbruk, kemiindustri, bygg, logistik och annat. Han har tidigare varit landets finansminister.

61-årige Pavel är en pensionerad Natogeneral och före detta överbefälhavare för Tjeckiens försvarsmakt. Han var medlem i landets kommunistparti från 1985 till 1989, något han idag kallar ett misstag.

Han har bland annat en examen i internationella relationer från King’s College i London och har studerat vid amerikanska Defence Intelligence College i Bethesda, Maryland. Han har bland annat tjänstgjort i den tjeckiska delen av FN-insatsen i Bosnien.

Tjeckien plågas av rekordhög inflation och stora underskott i statsbudgeten relaterade till kriget i Ukraina, skriver AFP. Inflationen landade på 15,8 procent 2022. Stora problem att ta itu med för vinnaren av andra valomgången.

Efter valresultatet var klart gratulerade Babis Pavel till segern i första rundan. Men han påstod också att Pavel ljög i debatterna och inte har gjort någonting för landet.

Babis uttryckte också oro för att bli smutskastad av journalister han anser är allierade med Pavel. Han liknade honom också med Vladimir Putin, då Pavel vid tillfälle funderade på en karriär inom säkerhetstjänsten. Putin har en bakgrund inom KGB.

Pavel har själv utnämnt sin valkampanj till en med målet att ”återinföra lag och ordning” i Tjeckien. Hans plattform är antipopulistisk och tydligt västvänlig.

Spolu, en koalition av partier i mitten och till höger har gett honom sitt stöd. Han anser att väst borde agerat kraftfullare när Ryssland invaderade Ukraina. men han är skeptisk till att Ukraina ska kunna återerövra de av Ryssland nu annekterade områdena i öst.

Han är för högre skatter för höginkomsttagare, homoadoptioner och samkönade äktenskap. Han talar förutom tjeckiska även franska, engelska och ryska flytande.

MORGONMÖTE MED SPINNDOKTORN. Pavels valdagstweet kan förvisso uppfattas som manipulativ, men han har åtminstone vett att skämta om det

Babis, som är slovak på fädernet och karpattysk på mödernet, är en populär men också kontroversiell politisk profil. Han har bland annat fått kritisk för sin hantering av covid 19-pandemin.

Han har också haft ett ansträngt förhållande till EU-kommissionen, då han har företag som fått subventioner av unionen. Under 2019 demonstrerade hundra tusentals människor mot hans regering.

Under valupptakten deltog han bara i en tv-debatt, då han inte ville att valet skulle bli en ”nöjeshändelse”.

Precis som Pavel var Babis medlem i kommunistpartiet innan 1989. Dessutom var han informant åt säkerhetstjänsten StB, vilken en domstol i Bratislava slog fast. Han förnekar detta själv. Han grundande partiet ANO 2011 med fokus på att bekämpa korruption. Han har själv varit föremål för flera utredningar.

Han är en stark motståndare till invandring, och har under valupptakten velat fokusera på inhemsk politik, inte kriget i Ukraina. Han är nära vän med avgående presidenten Milos Zeman som också är en stark EU-skeptiker. Bland annat motsätter han sig EU:s miljömål. Den nuvarande ekonomiska krisen skyller han på den regerande fempartikoalitionen.

Opinionsundersökningarna pekar på fördel Pavel inför andra valomgången. Han har legat på runt 60 procent sedan oktober, Babis på mellan 40 och 45.

Presidentens roll är primärt ceremoniell. Men det finns också en viss makt i utnämningar av regeringen, centralbankschefen, konstitutionsdomare och högste befälhavare över försvaret.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!