Biodieselns lov sjungs av många. På senare år även av bränslebolagen som investerat miljarder i det förnyelsebara framtidsbränslet.
De som protesterat är främst kunderna, som måste betala mer för att kunna ta sig fram i vardagen.
Problemen stannar inte bara vid plånboken. Bränslet protesterar när det är kallt. Det märkte till exempel Hallandstrafiken som tvingades ställa in busslinjer i december för att biodieseln frös i tankarna. Fryser gör det även i Västerbotten:
– Blandar du in raps så har den sämre köldtålighet. Det är ställt utom allt tvivel. Om man faller tillbaka på något känt så vet man att det fungerar, i stället för att man ska använda kunden som någon sorts experiment.
Det säger Per-Erik Jakobsson, vd på Skelleftebränslen. Bolaget har sålt så kallad blankdiesel vid pump i flera år. Blankdiesel, även kallad MK1, är så nära ren diesel man kan komma i dag.

Jakobsson skriver under på den gröna omställningen, men menar att Sverige går för fort fram. I koncernen har man två vindkraftverk och håller på att bygga två vätgasanläggningar.
– Det gäller att hitta rätt former. Vi i Sverige kan inte hitta på något eget. Vi måste leva i harmoni så att våra entreprenörer och åkare kan existera och leva.
SVT rapporterade i måndags om norrlänningar som väljer att köpa blankdiesel i stället för biodiesel. Man fick också veta att OKQ8 och Circle K har valt att följa Skelleftebränsles exempel, och börjar sälja den under tre vintermånader.

När under året säljer ni blankdiesel?
– Hittills säljer vi blankdiesel året runt, berättar Per-Erik Jakobsson.
Till SVT sa konkurrenterna att det var under en tremånadersperiod?
– Det här har hetsats upp, men det här är inget ovanligt. Det har pågått under många år. I norra Sverige har bolag kört blankdiesel under vissa perioder på grund av klimat och temperaturer och annat. Men vi har valt att göra det över året.
På OKQ8:s ekonomichef lät det som att han gjorde det under galgen. Mitt intryck var att han led av det – att det inte var moraliskt bra att sälja blankdiesel?
– Jag måste säga att jag förstår inte det. Lagen är lika för alla. Det spelar ingen roll vem du är, du ska leva upp till reduktionspliktslagen punkt slut. Gör du det så är du hemma,
Jakobsson förklarar att det är dyrare att sälja blankdiesel, och därmed svårare. Reduktionsplikten gör att det är billigare att blanda in biobränsle än att kompensera eller att betala sanktioner för avsaknaden.
– Men det är upp till dem. Jag skulle inte säga att man gör det under galgen. Man fattar beslut om affärsstrategier. Vi är beredda att ändra oss varje dag. Vi kommer ändra oss om lagen stipulerar annat eller om det gagnar våra kunder.
Reduktionsplikten
Inblandningar av raps-, soja- eller majsolja i dieseln ska rädda klimatet, och det måste vi alla förstå, säger politikerna.
S/MP-regeringen, tillsammans med V drev igenom reduktionsplikten i riksdagen 2017.
2021 beslutade riksdagen att utsläppen av växthusgaser från bensin och diesel ska ha minskat med 66 procent år 2030. Det tåget hoppade även de borgerliga partierna på, och röstade för. Endast SD var emot förslaget. Det stora målet är att Sveriges nettoutsläpp av växthusgaser ska vara noll år 2045.
Just nu ligger reduktionsplikten på 30 procent, men lagom till valet tyckte Ulf Kristerssons Moderaterna och de andra nuvarande regeringspartierna att bränslepriserna var för höga och gick till val på att sänka den.
Språklektion
– Och så inget å i “Skellefte”. Som vi säger här uppe i Norrland: Skelleftebränslen, betonar Per-Erik Jakobsson.
När du ändå tar upp det, varför säger ni så i Norrland? Lule, Pite, Skellefte, Ume?
– Vi är ju framåtlutande så vi försöker få det att gå lite fortare att prata. Nej, det vete fan. Det är väl bara en dialektfråga. Men så säger vi i alla fall.