Veckans klart största nyhet blev att Joe Biden nu råkat i samma typ av trångmål som Donald Trump. I dagar framkom nämligen uppgifter om att han under sin tid som vicepresident 2009–2017 tog med sig hemligstämplade dokument hem. Och glömde lämna tillbaks flera av dem.

Faktum är att han lät hemliga handlingar ligga kvar och skräpa på minst tre ställen, inklusive en tankesmedja i Washington DC och i sitt hem i Delaware. Bidens vänner och media (vilket i många fall är samma personer) har givetvis ryckt ut till hans försvar genom att påpeka skillnader som att han minsann glömde lämna tillbaka papper medan Trump tog hem handlingar med syfte att behålla dom. Denna skillnad är dock juridiskt betydelselös och låter ju inte så värst mycket bättre, snarare tvärt om.

Och även republikaner har påpekat olikheter, fast till Trumps direkta fördel. Den viktigaste av dessa är att medan en sittande presidenten kan häva hemligstämpeln på vilka dokument som helst närsomhelst har inte vicepresidenter denna makt. Att Trump som president tog hem hemliga papper från Vita Huset (vilket för övrigt också Bush och Obama gjorde) före han avgick är därför mycket mindre brydsamt än att Biden gjorde det som vicepresident.

Biden har sin vana trogen även krånglat till det för sig genom olika uttalanden. Detta gäller främst ett erkännande av att han inte ens vet säkert vilka dokument han en gång tog med sig hem. För detta visar ju inte bara på en betydligt större vårdslöshet än Trump. Att inte minns betyder även att Biden kan ha mer hemligstämplat material liggande.

Och den politiska vådan med detta är att federal polis nu kanske måste göra husrannsakan i bland annat Bidens semesterhus i Massachusetts för att kontrollera att så inte är fallet. Och även om detta troligen inte kommer ske slår denna nesa i sig anses FBI:s räd mot då expresident Trumps hem i höstas med hästlängder.

Och som om inte var nog försökte Biden, efter att hemliga papper hittats liggande kringslängda i hans garage, försvara sig med att han alltid håller detta låst – för att skydda sin gamla Corvette! Detta har inte imponerat. I synnerhet inte då hans son Hunter – han med laptoppen från helvetet, hororna och de mystiska Kinaaffärerna – troligen har nyckel dit. Det amerikanska justitiedepartementet ser också så allvarligt på saken att en speciell utredare redan utsetts.

Från politiken rapporteras vidare att allt är tillbaka till det normala i Kalifornien. Delstaten fick tack vare sin stora befolkning så mycket pengar från Washington DC till att bekämpa COVID 19 att man 2020/21 för första gången på en halv evighet rapporterade ett budgetöverskott. Men då krisen nu är över och bidragen dragits in beräknas för 2023/24 ett budgetunderskott på hela 24 miljarder dollar.

Och från andra sidan av USA meddelas att Floridas guvernör Ron DeSantis försöker göra upp med den politiska korrekthetskultur som genomsyrar New College of Florida. Högskolan, som ligger i Sarasota och blivit känd för professorer med vänsterextrema åsikter och därför plågas av låga ansökningstal och skyhöga terminsavgifter, får nu en konservativ styrelse som skall göra rent hus med bland annat woke-kultur och kritisk rasteori. Kulturkriget mellan vänster och höger i USA går med andra ord vidare.

Det potentiellt dödliga amerikanska vädret skördar ständigt nya offer. Medan Kalifornien i veckan drabbades av för årstiden normala störtregn vidkändes delar av Södern av ett oväder som dödade sju personer. Värst blev det i Selma, Alabama, där en tornado svepte fram och dödade sex personer. Det sjunde dödsfallet inträffade i Georgia när ett träd blåste ner över en mans bil.

Det amerikanska läkarsamfundet har uppdaterat sina rekommendationer för att hantera barnfetma. I hamburgarens hemland är detta sedan länge ett stort problem. Rubrikerna blev ändå stora när samfundet frångick sin tidigare policy att föräldrar bör ”vänta och se” om ett barns övervikt är ett tillfälligt eller permanent tillstånd innan man gör något mer drastiskt. Nu förespråkas istället tidiga aktiva åtgärder.

Mest debatt rekommendationer om att 12-åringar skall kunna ges bantningspiller och att tonåringar föreslås få genomgå viktminskningsoperationer skapat. Och protesterna har inte låtit vänta på sig. Bland annat Twittrade skådespelaren Kevin Sorbo (i Sverige väl mest känd som Herkules i TV-serien med samma namn från mitten på 1990-talet) att barn inte behöver fetmaoperationer utan istället bör styrketräna och äta mer kött.

Till sist. Efter att ha vunnit över 13 miljoner dollar på Lotto bestämmande sig en man i Cincinnati, Ohio, för att säga upp sig från jobbet på lågprisvaruhuset Wal-Mart. Vilket man ju kan förstå. Knorren är att han hade en så ansträngd relation med sin chef att han beslutade sig för att dyka upp till sitt sista skift helt naken och med en bild av chefen tatuerad på ena skinkan. Detta slutade, antagligen som planerat, med omedelbar avvisning från lokalerna och ett antal antagligen lätt förvånade kunder.

Anders Edwardsson
Anders W. Edwardsson, född 1970, växte upp i Dalsland och utbildade sig till historiker vid Uppsala Universitet. I slutet på 2000-talet publicerade han boken En Annorlunda Historia om Sveriges socialdemokratiska historieskrivning och flyttade sedan till USA. Han är numera doktor i amerikansk statskunskap och bor i Florida med fru och två katter.