Av en slump såg jag inlägg av den australiske journalisten och författaren Jesse Fink på Twitter. Fink har skrivit flera böcker, varav två handlar om medlemmar i hårdrocksbandet AC/DC. En om bröderna Young och en om bandets första sångare, Bon Scott.

Den sistnämnda heter Bon: The Last Highway och innehåller en hel del intressant material. Vilket blivit något av en snackis i hårdrockskretsar, speciellt bland fans av AC/DC. Speciellt två saker är intressanta.

Den första handlar om Bon Scotts död. Enligt den officiella versionen dog han natten mellan den 18 och 19 februari 1980. Den då 33-årige Scott hade varit på nattklubben Music Machine i London och lämnades sedan för att sova i en bekants Renault.

Han hittades livlös i bilen dagen efter, och dödförklarades på sjukhuset. Enligt dödsattesten avled han av alkoholförgiftning, som var självförvållad.

Fink ger en annan version i sin bok. Enligt Paul Chapman, gitarrist i bandet UFO, var Scott och en annan vän Joe Fury hemma hos honom kvällen innan dödsfallet. Scott hade lämnat lägenheten för att köpa heroin, men kom inte tillbaka.

Fink menar också att Scott kvävdes av sina spyor, vilket orsakats av en misstänkt heroinöverdos.

Den andra saken, som är intressant men också kontroversiell, är om Bon Scott skrev texter till bandets nästa skiva, Back in Black.

Skivan är bandets mest kända och ett av de mest framgångsrika någonsin, i alla kategorier. Den beräknas ha sålt mer än 50 miljoner exemplar sedan släppet 25 juli 1980.

Att Bon Scott texter användes i Back in Black är något som även Clinton Walker håller med om.

Han skrev en biografi över Scott som kom 1995, Finks kom 2017. Bon Scotts familj skrev i ett uttalande i november 2022 att man aldrig tagit emot några royalties för Back in Black.

Detta motsägs av ett uttalande av Vince Lovegrove från 2006. Han var bandkollega med Scott i The Valentines, och menade att familjen fick en liten del av royalties från skivan. Utbetalningen kom halvårsvis.

Ett halvår innan sin död, 2011, skrev Lovegrove på sin hemsida att Scotts bror Derek hade sagt att man alltid fått royalties för texterna Bon skrivit på skivan.

Bon Scotts efterträdare som sångare i AC/DC är Brian Johnson. 2022 släppte han sin självbiografi The Lives of Brian.

Han kommenterade också uppgifterna i en intervju i The Rolling Stone. Utan att nämna Fink vid namn sade han att ”en journalist i Australien” vägrade släppa saken. Och att han och Malcom Young sagt till varandra att detta bara var skitsnack.

Dock, även Angus Young har medgett att Scott var med och skrev texter. Detta i en intervju till tidningen Kerrang! 1991. På frågan om vem som skrev låttexterna på Back in Black svarade han: Bon skrev lite av det. I en annan intervju, 1998, sade han att Scott skrivit låtar som bandet ville göra klart.

Enligt David Krebs, som arbetade i management för AC/DC när Back in Black släpptes, är hänvisningarna på skivan fel. Det skulle sett konstigt ut om låttexter hade Bon Scott i stället för Brian Johnson, enligt Krebs. Men att han själv inte var involverad i beslutet att göra ändringen.

Även Scotts egen mor, Isa Scott, har sagt att han arbetade med Back in Black-skivan, julen 1979.

Vissa menar att Scotts textskrivande kvaliteter tydligt kan ses i vissa låttexter på skivan. Han hade en egen, speciell stil. Det har vuxit fram något av en rörelse kring Bon Scott, som fortsätter gräva i frågan.

Det är känt att Scott var något av en enstöring i bandet, som åkte eget fordon under turnéer och liknande.

Brian Johnson hade, enligt Fink, skrivit ett halvdussin försumbara låtar för sitt tidigare band Geordie. Sedan kom han till AC/DC och skrev direkt en av historiens bästa hårdrocksplattor. Vilket en del tycker är suspekt.

Kuriosa: Det sägs också att AC/DC på australisk dialekt uttalas ”acka-dacka”. Men enligt Fink är det en myt.