Tyson Fury, Terence Crawford, Devin Haney eller Bam Rodriguez? Nej, en översikt över proffsboxning måste börja med Saul “Canelo” Alvarez, även 2023.

I maj förra året gjorde den rödhårige mexikanen sitt andra besök i den tyngre klassen lätt tungvikt, och det slutade med förlust. Ryssen Dmitrij Bivol vann säkert på poäng.

I höstas besegrade Canelo rivalen Gennadij Golovkin, och trilogin fullbordades. Två segrar och en oavgjord. Mexikos nationalhjälte är med det fortfarande odiskutabel världsmästare i supermellanvikt.

Sedan opererade han vänsterhanden, och i december fick han en staty rest över sig i hemstaden Juanacatlán. Prognosen säger att han kan boxas igen i maj.

Promotorn Eddie Hearn pratar om att Canelo ska komma över till London och möta engelsmannen John Ryder i maj. Själv vill han helst ha ett returmöte mot Bivol, vilket kan bli aktuellt i höst.

Canelo (t h) när han besegrade kazaken Golovkin i Las Vegas i september förra året (foto: Frederic J. Brown/AFP)

Tungviktsklassen

Som vanligt snackas det mycket och boxas lite mellan de bästa tungviktarna. Men ska vi äntligen få se en match där vinnaren kammar hem alla fyra världsmästarbältena? Fan tro’t, men han har haft fel förr.

Just nu sitter Oleksandr Usyk på tre bälten och Tyson Fury på ett. Furys promotor Frank Warren ska enligt egen utsago ha skickat ett kontraktsförslag till Usyks team om en match i början på mars. I så fall troligtvis i Saudiarabien

2022 fick vi bara se tre riktiga toppmatcher. Det var VM-matcherna Tyson Fury mot Dillian Whyte och Oleksandr Usyk mot Anthony Joshua, och så var det matchen mellan Joe Joyce och Joseph Parker.

Britten Joe Joyce visade att han tillhör de allra bästa och frågan är vem som vill möta honom. Han verkar vara helt ostoppbar. Fråga Parker, som träffade med det bästa han hade men Joyce bara fortsatte framåt. Riktiga Ivan Drago-vibbar, och i detta fallet vann “Drago”, det vill säga Joyce, på knock i elfte ronden.

Joyce har tagit sig in bland topp-fem i världen, och kanske är han till och med topp-3. Förutom honom och världsmästarna så ska där räknas in tidigare världsmästarna Anthony Joshua och Deontay Wilder.

Är det i år som mötet mellan Joshua och Wilder – matchen det snackats om i sex år – blir av? Det är inte omöjligt. Båda är just nu en bit från en ny VM-match och segraren i en match mellan dem skulle segla upp som den stora utmanaren. Det blir i så fall först till hösten. Joshua är i färd med att byta tränare och letar efter en något lättare motståndare att boxas mot i vår.

Wilder kommer förmodligen, och förhoppningsvis säger boxningsfansen, möta Andy Ruiz i vår. Det skulle också bli en match mellan två före detta världsmästare, som samtidigt är de bästa amerikanerna i världen just nu. Talangen Jared Anderson får ursäkta.

Nyzeeländaren Joseph Parker har en match bokad till den 21 januari mot engelsmannen Jack Massey.

Sveriges hopp

Vår egen Otto Wallin står och stampar i karriären. Han är svårplacerad på en världsranking men kan sägas ligga runt 10–12:e plats.

Wallin har svårt att få till en match mot någon av de tio bästa i världen. Matchen som aldrig blev av mot Dillian Whyte kanske kan bli av i år. Whyte förlorade mot Fury och imponerade inte i comebacken mot Jermaine Franklin. För honom kan det vara rätt att gå en match mot Wallin i stället för mot någon av de allra bästa.

Wallins problem är att hans promotor Dmitry Salita är för liten. Han är en dvärg, bildligt talat, jämfört med de största. Han ropar och kräver att Wallin förtjänar en toppmatch, men det är få som lyssnar. Nu när Anthony Joshua letar ny motståndare så ropar Salita igen. Om vi har tur så får vi se Joshua–Wallin i vår.

Joshua förväntas både träna inför och gå nästa match i USA och Wallin har sin hemmaplan i New York, men just nu verkar australiensaren Demsey McKean ligga i tätposition för en match mot britten.

Halvtunga klasser

Dmitrij Bivol försvarade sitt bälte i lätt tungvikt mot Canelo Alvarez och anses numera som en av de bästa alla kategorier. Matchen alla vill se är den mot landsmannen Artur Beterbiev, som har de tre andra bältena. Ryssmötet blir i så fall av senare under året. Beterbiev ska först gå en intressant match mot engelsmannen Anthony Yarde den 28 januari.

Boxningsintresset är alltid nära febernivå i Storbritannien. Nästa stora temperaturhöjare är ett inhemskt möte i mellanvikt den 21 januari, när Chris Eubank Jr möter Liam Smith.

I weltervikt kan man bara fortsätta hoppas att mötet mellan amerikanerna och världsmästarna Terence Crawford och Errol Spence blir av. Vinnaren skulle bli den odiskutable mästaren.

Britten Lawrence Okolie ska försvara sitt WBO-bälte i cruiservikt mot nyzeeländaren David Light den 11 mars.

Lätta klasser

I lättvikt regerar Devin Haney som odiskutabel världsmästare. Men utmanarna är många. Två av dem, Gervonta “Tank” Davis och Ryan Garcia försöker i stället få till en match mot varandra i april. En match som kommer röna stort intresse. “Hoodens” egen Tank Davis mot Instagramsjärnan Ryan Garcia.

I bantamvikt fortsätter japanen Naoya Inoue regera. Motståndet är mer eller mindre uttömt och den odiskutable mästaren kanske rör sig uppåt för att bli världsmästare i en fjärde viktklass.

Förra årets stora stjärnskott var den unge amerikanen Jesse “Bam” Rodriguez, som blev WBC-världsmästare i flugvikt. Det är inte helt spikat, men det ser ut som att han möter mexikanen Cristian Gonzalez om WBO:s vakanta titel den 8 april.

Mexikanen Juan Francisco Estrada är fortfarande kung i viktklassen. Efter segern mot nicaraguanen Román González i december innehar han både WBC- och IBF-bältena. Han har ingen ny match planerad men kanske får vi en match om alla titlarna mellan honom och Rodriguez i höst?

Avatar photo
Peter är reporter på Morgonposten.