Hon upprätthöll sharialagar som ledare för ett kvinnligt IS-förband. När hon kom tillbaka till Sverige skyllde hon på hjärntvätt. Sedan skolade hon om sig till häxa.

Flera år efteråt åtalas hon för krigsbrott.

Fatosh Ibrahim föddes i Irak 1987. Hon kom till Sverige i början på 90-talet. 2012 reste hon till Syrien för att ansluta sig till kampen mot president Bashar al-Assad.

Hon gifte sig med en al-Qaida-jihadist och födde hans barn i Aleppo i september 2013. Vid nedkomsten hade maken hunnit dö av en kula i huvudet. Hon gick då med i IS, dit hennes bror också hade sökt sig.

Nu åtalas hon i Göteborgs tingsrätt för krigsförbrytelser. Brottet eller brotten ska ha skett sommaren 2014. Hon kom tillbaka till Sverige i mars 2017 och polisutredningen mot henne inleddes i maj 2021. I drygt fyra år kunde hon alltså leva ostört i den svenska vardagen.

Fatosh Ibrahims äventyr i Syrien och kalifatet har varit välkända. Under namnet Umm Fidah lade hon upp propaganda på Facebook när hon befann sig hos IS.

Hon fick vapenträning och sedan tog hon initiativet till att starta en kvinnlig IS-brigad. Hon blev ledare för brigaden som bestod av fler än 60 kvinnor, de flesta från Europa. Den patrullerade gatorna för att se till att andra kvinnor följde kalifatets sharialagar.

Det finns videor på henne när hon skjuter automateld med en Kalasjnikov, i svart heltäckande klädsel och omgiven av sin IS-brigad.

Hon förklarar i polisförhör varför hon utbildade andra kvinnor i vapenhantering:

– Min teori var att som kvinna var man tvungen att lära sig självförsvar och att hantera vapen för att slippa bli våldtagen.

I polisförhöret 2019, som inte ledde till vidare utredning, tar hon avstånd från IS:

– De har totalt fel, de har smutskastat islam med sina propagandavideor.

Hon berättar också att hon flydde från IS i augusti 2015. Sedan tog det nästan två år tills hon kom till Sverige, i mars 2017. I senare förhör från 2021 säger hon att det berodde på en dokumentär som TV4 gjort om henne. Hon höll sig undan i staden Idlib, hävdar hon.

Bilderna på Facebook, där hon poserar vid pålar med avhuggna huvuden, ångrar hon.

– Just den perioden var jag hjärntvättad. Jag lade ut två kommentarer på Facebook. Jag ångrar det.

IS utropade sitt kalifat 2014 när gruppen var som starkast och kontrollerade stora delar av Syrien och Irak. I det området bedrevs ett terrorvälde där minoriteter som kristna och yazidier avrättades om de inte konverterade till islam. Kvinnor och barn såldes som sexslavar. Avrättningar av tillfångatagna motståndare filmades och spreds på internet. Ett exempel är den jordanske piloten Muath al-Kasasbeh som brändes till döds i en stålbur 2015.

Ingen åtgärd

En polisanmälan inkom mot henne 2019 från en icke namngiven myndighet. Den ledde till ett förhör men ingen polisutredning.

Hennes namn fanns kopplat till IS långt tidigare. I polisutredningen finner man skärmdumpar från Nyheter Idag, norska Aftenposten och Flashback från 2014 som berättar att “Umm Fidah” är en kvinna från Angered.

Så den som letat hade funnit. Terrorexperterna Magnus Ranstorp och Peder Hyllengren på Försvarshögskolan kände också till henne.

TV4:s Kalla fakta granskade henne 2015. I reportaget menade Magnus Ranstorp att hon rekryterade kvinnor till IS och att hon var en pådrivande värvare, brutal i sin övertygelse och vapenfixerad. Muslimska kvinnor i Sverige skulle göra sin plikt och resa ned till IS-kalifatet, menade hon, samtidigt som hon lade upp bilder på sig själv poserande vid pålar med avhuggna huvuden.

I samma veva dömdes hennes bror till livstids fängelse för terroristbrott.

Expressen rapporterade om henne och hennes syskon – den “svenska terrorfamiljen” – i januari 2018.

Så den 6 maj 2021 inleder polisen en förundersökning mot Ibrahim. Drygt fyra år efter hemkomsten.

Då misstänktes hon för brott mot mänskligheten, folkmord, och grovt folkrättsbrott. I december 2022, när åklagaren Thomas Ahlstrand lämnar in stämningen, återstår bara brottet krigsförbrytelse. Som förklaring till det har han sagt att fler åtal mot henne kan komma senare.

De krigsförbrytelser Fatosh Ibrahim åtalas för utgörs av Facebookinlägg med bilder av avhuggna huvuden

Efter hemkomsten

När hon förhördes 2019 förklarade hon att hon inte hade något arbete. Hon bodde i en lägenhet i Hammarkullen med sina två barn och en katt. Hon överlevde på ekonomsikt bistånd, barnbidrag och bostadsbidrag. Hennes önskan var att utbilda sig till svetsare, förklarade hon.

Hon hade också fått skyddade personuppgifter. För att skydda sig från media som var ute efter henne och hennes syskon, menade hon.

– De har ju skrivit om terrorsyskonen och det är bara skit de skriver.

Vid det laget hade brodern fått sin livstidsdom, och hennes lillasyster dött nere i IS-huvudstaden Raqqa.

TV4 fortsatte sin rapportering om Ibrahim, som utöver bidragen från staten hade börjat försörja sig som häxa på sociala medier. Hon tog betalt för att lägga diverse besvärjelser och blev polisanmäld av flera personer som hade fått ta emot dödshot. Polisen lade ned utredningarna i brist på bevis. Enligt TV4 var de dödshotade övertygade om att hoten kom från Fatosh Ibrahim.

Terroristbrodern

Göteborgs tingsrätt: “Eftersom morden och filmningen av dessa har varit avsett att injaga allvarlig fruktan hos den del av befolkningen både i Syrien och i andra länder som inte tror på den rätta muslimska läran har tingsrätten delat åklagarens uppfattning att det varit fråga om ett terroristbrott.”

Hassan al-Mandlawi med familj

Så skrev tingsrätten om Ibrahims bror, den förre landslagsboxaren Hassan al-Mandlawi, i december 2015, när den dömde honom till livstids fängelse. Han hade IS-krigat i Syrien och skurit halsen av tillfångatagna män.

Några månader senare fastställde hovrätten domen och sedan dess har al-Mandlawi kaosat på svenska fängelser. Från både Salberga- och Hallanstalten har det rapporterats om upprepad misskötsel och hänsynslöst beteende gentemot personal.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.