I tisdags fick hårdrockbandet Sabaton pris för att de i sina texter ”framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt”. De fick priset av föreningen Vetenskap och folkbildning, som särskilt i sin motivering nämner bandets senaste album, som kom förra året ”The War to End All Wars”, och som skildrar första världskriget.

Men det är också för sin långvariga folkbildande gärning Sabaton får priset enligt Vetenskap och folkbildning:

”Sålunda har bandet under många år fått människor att intressera sig för historia och bättre förstå historia som vetenskap på ett sätt som ingen vanligtvis förväntar sig av musikartister”.

Men nästan genast möttes priset av kritik. Tidningen ETC ”avslöjade” att en av bandets medlemmar uttalat sig på ett sätt som ETC tyckte var misshagligt och mindre politiskt korrekt. Uttalandet gjordes av Sabatons basist Pär Sundström i en intervju i Sweden Rock Magazine 2016. Då hade det gått ett år sedan bandet genomfört en spelning på Krim – efter det att ryska styrkor tagit kontroll över området som tidigare tillhört Ukraina.

”Åker man till Sevastopol upplever man knappast att de känner sig ockuperade utan tvärtom”, säger Sundström i intervjun från 2016. Han menade också att: ”… den framtidsutsikt som Sevastopol nu utstrålar är precis tvärtemot vad vi här hemma kanske har blivit lurade att tro”

Det är inte första gången Sabaton får problem för att de genomförde en konsert på Krim 2015.

När Sverige i början på detta år tog över EU:s ordförandeskap plockades en Spotifylista ihop  musik som ska representera Sverige och svensk musik under tiden Sverige har ordföranderollen. På listan fanns Sabatons ”Carolus Rex” som handlar om Karl XII.

Men när regeringen fick veta att Sabaton spelat på Krim försvann låten från listan. ”Detta är inget som vi vill ska associeras med det svenska ordförandeskapet”, förklarades det från regeringens presstjänst.

Även försvarsmakten har tagit avstånd från Sabaton. Det skedde 2021, och då var ett samarbete mellan svensk militär och bandet planerat. Sabaton hade släppt sin låt ”Livgardet” som enligt sångaren Joakim Brodén hedrade ”… en lång, militär tradition. Samtidigt var det svårt att få med 500 år av händelser på en låt. Livgardet var med överallt, de tågade över Bält och slogs med Karl XII under kalabaliken i Bender.”

Ledningen för Livgardet som skulle fira 500-årsjubileum blev lyckliga över ”hedrandet” och ville se ett samarbete med Sabaton eftersom de ansåg att ”Sabaton har producerat en fantastisk låtskatt kopplat till militärhistoria, som vi uppskattar och kunde se Livgardets långa historia bli en del av”.

Men när Livgardets ledning fick veta att Sabaton spelat på Krim blev det inget samarbete, och de deklarerades att: ”En viktig faktor i vårt beslut att avbryta samarbetet var Sabatons spelning på Krimhalvön 2015, eftersom politik och musik hänger ihop för Försvarsmakten när det kommer till den typen av spelningar.”

Nu används alltså åter spelningen på Krim för att försöka straffa Sabaton, och ETC (och andra) använder framförallt Sundströms intervjusvar 2016 för att angripa att bandet fått ett pris för sin folkbildande gärning.

Här blir det hela mycket märkligt. Sundström redovisade ju 2016 bara sin upplevelse från Krim, han var vid den tiden ingalunda ensam om sin uppfattning om att många på Krim ansåg att de befriats när ryska styrkor ockuperade regionen – det har många utländska besökare och journalister bekräftat även under åren som gått sedan dess.

Att ETC nu försöker dreva mot Sabaton är antagligen för att de vill visa sig värda alla miljoner de får i presstöd från staten, och i sin strävan efter detta förflyttar ETC sig till och med längre bort än vanligt från det förnuftiga resonerandet.

Givetvis måste det vara fullt tillåtet att hävda att ryssar boende på Krim anser sig befriade av Putin – det är ju bara ett konstaterande av ett tillstånd man i så fall anser sig kunna observera. Man kan diskutera om det är sant eller inte; är observationen korrekt? Men man kan inte förbjuda ståndpunkten om man vill ha en rationell diskussion.

På samma sätt måste det vara fullt tillåtet i debatten att hävda att Krim egentligen tillhör Ryssland historiskt, kulturellt och etniskt – utan att för den skull anklagas för att bejaka Putins bombkrig i dag. Vi inte bara lobotomerar oss själva, och skär av nervbanorna som leder från pannloben, om vi följer ETC:s riktlinjer för vad som får sägas och inte sägas, vi drar ut hela vår hjärna och spolar ner den i vasken.

Men det är möjligen meningen. Syftet med operationer av ETC:s typ är att vi ska sluta tänka själva, att debatt och diskussion ska kortslutas.

Som tur är håller styrelsen för Vetenskap och folkbildning huvudet kallt när deras pris till Sabaton nu kritiseras från olika håll. På föreningens hemsida konstaterar de:

”Att bandet har gjort en folkbildande insats genom att förmedla faktakontrollerad historisk kunskap behöver inte diskuteras, men efter tillkännagivandet av pristagaren tillkom uppgifter om ett uttalande från 2016 av en av bandets medlemmar. Uttalandet rörde hans uppfattning om hur befolkningen på Krim ställde sig till den ryska ockupationen av halvön.

I vår kontakt med massmedia har vi varit tydliga med att en förening som står för vetenskap också bör, i enlighet med goda vetenskapliga ideal, vara beredd att ompröva sina åsikter om fakta pekar åt ett annat håll. I samma anda tänker vi inte heller gripas av den hetsiga ton som gärna uppstår i dagens medieklimat. Vi kommer därför inte stressa fram ett beslut, utan kommer de kommande dagarna att noggrant bedöma den samlade bilden innan vi tillkännager hur vi tänker agera.”

Det är en vetenskaplig hållning – hålla huvudet kallt.

Låt oss hoppas styrelsen förmår fortsätta visa vetenskaplig iskyla.