Sitter du fast i ett skruvstäd? Klämd mellan höga drivmedelspriser å ena sidan, och å andra sidan bussar som aldrig kommer?

De som tar bilen till jobbet märker att plånboken blivit lättare, och många har säkert funderat på att åka kollektivt i stället.

Politikerna vill att medborgarna ska ta bussen, tunnelbanan eller spårvagnen. Inför valet sa finansminister Mikael Damberg att det var vårt gemensamma ansvar att klara klimatomställningen.

Vare sig du vill spara pengar eller rädda ditt klimatsamvete, eller helt enkelt inte har råd att äga en bil, tillstöter problemet att ingen vill köra dig.

Det är trångt på bussarna på många håll i landet och många kunder får vänta på nästa avgång. Den största förklaringen är förarbrist. Branschen menar att det behöver anställas 5 000 chaufförer redan i år för att täcka upp bristen.

Samtidigt brottas branschen med lönsamheten. Inte nog med att pandemiåren gav förluster – resandet i kollektivtrafiken ligger bara på 90 procent av vad det var 2019.

Det är ett vikande resande och samtidigt förarbrist. Handlar det om någon form av moment 22?

– Nej, det tycker jag inte riktigt. Det viker inte nu. Nu ökar resandet igen, men vi fick ett rejält tapp under pandemin. Nu får vi jobba oss tillbaka, helt enkelt, säger Johan Wadman, vd på branschorganisationen Svensk kollektivtrafik.

Under hösten har det rapporterats om kaos på många håll. Pendlarbussen mellan Borås och Göteborg är ett exempel. Där fick kunderna köa i en halvtimme för att få plats i en buss på morgonen. Till slut utökade Västtrafik turtätheten till var femte minut under högtrafik. Det mest akuta problemet åtgärdades, med följd att brist uppstått på andra håll.

I november berättade Västtrafiks Anders Kling för Sveriges Radio att förarbristen är stor. Han lade också skulden på vad han kallade sviterna efter covid. Han menade då inte långvarig postcovid, men att förare numera måste sjukskriva sig även för lättare förkylningar. De måste också vabba när deras barn drabbas av dem.

Resandet viker och samtidigt är det trängsel på sina håll. Det är trängsel på bussarna mellan Borås och Göteborg till exempel. Hur får man ihop det?

– Vi har ett klassiskt rusningsresande måndag till fredag, morgon och eftermiddag. Det är rusningsresandet som dimensionerar trafiken. Det är där vi behöver ha ut mest buss och tåg, och därmed personal, förklarar Johan Wadman.

– Man kan ha ett minskat resande på totalen men fortfarande ha ett stort tryck i vissa rusningstidpunkter. Det är då bristen på personal blir extra tydligt. Vi får då också trängsel, helt enkelt, som till exempel Göteborg–Borås.

Wadman bekräftar att resandet nationellt ligger på 90 procent av vad det var 2019. Med den positiva trend i resandet som fanns dessförinnan gissar han att siffran i stället hade varit 105 procent i en värld som inte drabbats av pandemirestriktioner.

Förarbrist

Få vill bli bussförare. Lönen är låg och passen är långa, eller så styckas de upp under dagen med långa avbrott mellan turerna. Förarna klagar också på att de inte hinner gå på toaletten vid ändhållplatserna.

Medelåldern är hög bland förarna – 40 procent av dem är över 60 år. Många kör långt efter pensionsåldern. Äldre arbetslösa får ofta förslaget från Arbetsförmedlingen att omskola sig till bussförare eftersom branschen skriker efter folk.

Men seniorerna räcker inte till för att lösa bristen. I höstas rapporterades att flera bussförarutbildningar läggs ned. Arbetsförmedlingen kunde inte längre skicka arbetslösa dit eftersom förkunskaperna var för dåliga. För få klarade testerna.

– Det handlar om att de har gjorts om. Men det lyckades vi inte spinna i media. Narrativet var att utbildningar lades ner, säger Jakob Ejeson, tjänsteutvecklare på Arbetsförmedlingen.

– För en kort period kan man säga att de läggs ner. Det finns ett antal månader där man inte kan anvisa någon till utbildning för att den gamla utbildningen håller på att avslutas och den nya ska upphandlas.

Så det här med att för få klarade testerna, som det sades. Stämmer inte det?

– Du kan titta på olika perspektiv. Om det finns väldigt många personer som är intresserade av en utbildning kan du ha lite högre förkunskapskrav.

– Om du märker att det sinar och du inte får lika många deltagare behöver du ställa om något. Ett sådant exempel är att vi hade rätt så rigorösa krav på svenskan. Ett annat förkunskapskrav var B-körkort för manuell växellåda.

Vissa delar har tagits bort i den nya utbildningen men andra har tillkommit. Sammantaget har den förlängts med ett par veckor.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.