En stor motorsportsprofil har plötsligt lämnat oss, och alldeles för tidigt. Den 2 januari omkom Ken Block i en skoterolycka, 55 år gammal. Block körde sin snöskoter i en brant sluttning i Mill Hollow, Utah, på måndagseftermiddagen. Skotern välte upp och ned och landade på honom. Han dödförklarades på platsen.

När jag nåddes av nyheten ilade det av obehag i bröstet. Jag kände honom inte, inte alls faktiskt. Även om vi tävlat tillsammans har jag aldrig fått tillfälle att prata med honom. Han var ständigt omgiven av en bisvärm med fans, uppvaktad från alla håll. Och alltid med ett leende på läpparna. Det är så jag minns honom. Alltid glad och tillmötesgående mot sina fans. Alltid snabb. Alltid cool.

Blocks hemtrakter i Wasatch County, Utah, är kända för storslagen natur och vintersport

”Overkligt” läser jag i många kommentarer om hans död. Många är chockade, ledsna. Stora motorsportsprofiler runtom i världen uttrycker sin sorg, och skriver om vad han betytt för dem och sporten. Få har som Ken Block lyckats nå ut till en hel värld med sin karisma och sina skills bakom ratten. Ken Block var en pionjär, en visionär och ett marknadsföringsgeni. För 15 år sedan lade han ut den första av sina populära  ”Gymkhana-filmer” på Youtube. De har hittills setts av drygt 500 miljoner människor. En sladdorgie som lämnar få oberörda. I filmerna framför han diverse olika oktanstinna bilmonster med millimeterprecision, och helst med bredsidan först. Han  sladdar runt gatorna i Los Angeles med en specialbyggd Mustang, piskar sand i Dubai med en 650 hk rally-Fiesta, och tar sig fram ohämmat på bredsladd mellan spårvagnar i San Fransisco. Som om han vore odödlig. Men det var han inte.

Ken Block marknadsförde inte bara sitt eget varumärke – han tog sig ut till mainstreampubliken och gav hela sporten ett stort och värdefullt språng framåt. Tack vare Ken har hela världen förstått hur kul man han ha, och hur galna konster man kan göra. En bilakrobat med ett genialt sinne för PR.

Få förare var så autentiska som Block, och hans karisma lyste så starkt att han tog sig in i hjärtat hos många – inklusive mig. Block kände väl till sin publik eftersom han såg dem i spegeln varje dag. Tidigare i sin karriär åkte Block snowboard, varefter han startade en snowboardtidning. Han har även åkt skateboard, och grundade då sitt egna skateboard-skomärke (det välkända DC shoes, som senare såldes till Quiksilver). När han började med rally och rallycross startade han varumärket ”Hoonigan” (som passande nog betyder något i stil med ”en person som framför ett fordon på ett aggressivt sätt”). Vem marknadsför inte sitt varumärke på ett mer genuint vis, än när själva grundaren sitter bakom ratten, eller står på skateboarden? Ken lät hans passion styra, och fansen älskade det.

Ken Block hade så mycket mer att ge, och många runtom i världen undrar säkert nu vad hans nästa projekt skulle bli. Det får ingen veta. Det sista inlägget Ken Block gjorde innan hans död, var en bild på hans 16-åriga dotter Lia som just byggt om och stylat sin egna UR-Quattro. Jag tittar på filmerna som de gjort tillsammans, och som berör mig. Alla som känner Ken säger att han sätter familjen framför allt, och stoltheten och värmen när han interagerar med sin dotter lyser tydligt igenom skärmen. Förutom en sörjande motorsportsvärld, lämnar Ken Block framför allt fru och tre barn efter sig.

Live fast, die young. Eller live cold, die old. Ostiga uttryck, men som tycks stämma ibland. Jag kom osökt att tänka på rallyföraren Colin McRae, när jag hörde om Ken Blocks bortgång. McRae dog i en helikopterolycka enbart 37 år gammal, år 2007. Extra tragiskt var att även hans 5-årige son dog i kraschen tillsammans med ett annat barn och hans pappa. McRae och Block är två olika typer av idrottsmän – men som gjort lika stort intryck på mig och många andra. Block kunde konsten att gå viralt med vad han än gjorde. Colin McRae slutade köra rally när Youtube och Facebook uppfanns. Han byggde varumärke på annat sätt; genom att köra som en Gud och vara en skön snubbe. Colin McRae var enligt mig en av de allra mest skickliga och spektakulära rallyförarna i världen. Han gav alltid 100 procent och körde som att han befann sig i ett TV-spel (lustigt nog gjorde han ju det också). Totalt orädd och gränslös, och kunde bemästra en bil som att naturlagarna inte fanns.

Jag har väldigt svårt för att bli starstruck, även på minsta lilla vis. Men då och då dyker det upp idrottsmän med talang, personlighet och det där lilla extra som inte bara gör dem till stjärnor – utan till någonting mer än så. Människor med genuinitet greppar mig hårt. Som älskar det de gör, och som gör det bra. Som inte tror de är Gud och universum själv, utan som behåller sin ödmjukhet och genuinitet. Men vad kommer det sig att många tatuerar in en Ken Block och Colin Mc Rae på axeln, och inte en… Thomas Wassberg? Det handlar också om karisma. Utstrålning och personlighet kan få människor att krafsa sig igenom hjärtväggen och ända in i roten. Oavsett om man är en passionerad bilakrobat med sinne för PR, eller en gränslös världsmästare som ger järnet för att vinna.

Vila i frid Ken Block, och hoppas McRae möter upp dig i himlen med en bredsladd.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!