Rektorn Per Nilsson på Ängskolan i Sundbyberg ville köpa sex av en trettonåring. Han trodde det skulle hända dagen före nyårsafton – i stället fångades han på film av pedofiljägare.

På kvällen publicerades filmen, tillsammans med chattloggar som avslöjar Nilssons böjelser, på sajten Dumpen. Redan samma kväll nådde uppgifterna kommunen, som genast tog den 60-årige rektorn ur tjänst.

– Jag konstaterar att vi har fått uppgifter som kraftigt påverkar förtroendet för en av våra rektorer som just nu är avstängd, säger utbildningsdirektören Marie Truedsson till Morgonposten.

En utredning pågår för att se vilka ytterligare åtgärder som behöver vidtas från kommunens sida:

– Till exempel disciplinära eller arbetsrättsliga åtgärder eller en eventuell polisanmälan från stadens sida, förklarar Truedsson.

Nätfisket och konfrontationen

Dumpen drivs av den gamle höjdhopparstjärnan Patrik Sjöberg och Sara Nilsson (som i fortsättningen benämns Sara för att hålla isär henne från Per Nilsson). Deras metoder är kontroversiella i mångas ögon, eller åtminstone i vissas. De har också ett starkt stöd bland sina följare. De utger sig för att vara barn på sajter på nätet och fiskar efter vad de kallar “gäddor” – personer som söker sexuell kontakt med barn. Nu fick de tag i rektorsgäddan Per Nilsson.

Chattandet med Nilsson höll på i ett par veckor. Han sa sig vara 42 år, och Dumpen påstod att de var en 13-årig flicka.

Han bjöd på kukbild och sa flera gånger att den påhittade flickan var en snygg, sexig och klok ung kvinna, och att han började bli kär.

OK, GROOMER… Bl a på profilbilden till sitt numera borttagna twitterkonto använde Nilsson en häst som lockbete

Till slut bestämde de att träffas utanför Coop i Fruängen. De hade också bestämt att hon skulle få pengar om hon ställde upp på sexuella tjänster.

Det är upp till betraktaren om den tror att Nilsson tyckte 13-åringen var klok. Bedöm till exempel ett av hennes längre inlägg där hon beskrev relationen till sin mor: “Har ju besök nu o mamma vill att ja lägger bort mobilen nu [storgråt-smiley] Men annars får ja alltid gå ut”

Rektor Nilsson förklarade vad han gillar: “Skönare om du är rakad, len och fin, när man ska slicka dig [blinksmiley]”. Han försäkrade också att de kunde träffas ofta: “Jag är chef och kan ibland vara flexibel. Kommer prioritera dig och kanske ställa in möten för att träffa dig”

När Per Nilsson anlände till Fruängen dök ingen 13-årig flicka upp för att suga av honom för 500 kronor. I stället dök Sjöberg och Sara upp och parkerade precis bakom Nilssons bil. Sedan satte de en kamera i ansiktet på honom.

En mycket stressad Nilsson höll först med om att det han gjorde inte var så passande för någon med hans arbete. Sedan blev han arg och försökte köra från platsen. När han insåg att han var instängd började han prata igen. Då sa han att allt bara var en lek och inte på allvar. Sedan påstod han att han bara hade handlat på Coop, och nu skulle han åka hem.

Sjöberg och Sara spottade ur sig en mängd frågor och påståenden men Per Nilsson hade då bestämt sig för ett försvar. Han hade inte gjort något. Han hade bara handlat mat.

Konfrontationen slutade med att Nilsson fick veta att hans arbetsgivare och hans fru skulle kontaktas, och att allt kommer att hamna på dumpen.se. Sedan kunde han åka hem till frun och barnen.

Fick gå från förra tjänsten

Per Nilsson har arbetat som rektor på Ängskolans högstadieskola i sex år. Han fick sluta sin förra rektorstjänst på Fjällenskolan i Järfälla hösten 2016.

Morgonposten fick tag i en tidigare hög chef inom Järfälla kommun som varken var villig att prata eller skylta med sitt namn. Något kom ändå ut ur samtalet:

Ville han jobba kvar på Fjällenskolan?

– Det var en överenskommelse, säger den förra chefen, och väljer att inte svara ja eller nej på den frågan.

Innan det korta samtalet tog slut underströk chefen att överenskommelsen inte hade med Nilssons sexuella läggning att göra och inte heller med den stämning som föräldrarna till ett mobbat barn hade lämnat in mot skolan.

Morgonposten når också det mobbade barnets mamma, vi kan kalla henne Anna. Hon får frågan varför hon tror att Nilsson fick sluta:

– Det inkom en skrivelse från flera föräldrar där man uttryckte en oro kring att han inte tog hand om barn som for illa, säger hon.

Av det jag hört misstänker jag att de gjorde en deal som blev bra för både Nilsson och skolan?

– Det är vi övertygade om. Det vet vi att det var. Han fick sparken och de fick ge med sig, men för vad vet jag inte. Det kanske fanns fler grejer där.

Mobbningen

Familjen stred i flera år mot Fjällenskolan för att få upprättelse. Deras barn hade blivit mobbat och skolan hade inte gjort något åt problemet. Per Nilsson som rektor var den högste ansvarige för att lösa problemet.

De förlorade i tingsrätten och dömdes att betala skolans rättegångskostnader på mer än en halv miljon kronor. Med en ny advokat tog de målet till hovrätten, där de fick rätt. Fjällenskolan hade inte uppfyllt sina skyldigheter mot barnet.

Under tiden mobbningen pågick fick de aldrig någon hjälp av Per Nilsson.

Var han inte ens tillmötesgående i början?

– Nej, aldrig. Inte det minsta. Han utgick från att vi ljög, och framför allt att [vårt barn] gjorde det. Han uppgav på alla möjliga håll och kanter att [det] hittade på saker och gick hem och berättade för oss. Det var hans strategi kring hela den här situationen, menar mamman Anna.

Per Nilsson gjorde i stället en orosanmälan. Hovrätten konstaterar att den lades ned samma dag som den kom in till Socialtjänsten.

– Alltså, han var ju inte riktigt klok i huvudet. Att välja att orosanmäla föräldrar som är jobbiga utifrån hans perspektiv. När vi kom till Socialtjänsten var de inte förvånade för det hade de varit med om förut.

– De sa att det var nånting han gjorde hela tiden. De var väldigt trötta på honom för att han valde att göra så.

Fortfarande, efter flera år, har Anna svårt att släppa bemötandet hon och familjen fick av Per Nilsson. När Morgonposten berättar att han hängts ut av Dumpen blir hon smått chockad, men samtidigt vill hon gärna se den inspelade konfrontationen. Han är hal som en ödla, menar hon, och inspelningar är enda sättet att avslöja honom:

– Vi har spelat in hur mycket som helst från hans hala möten. Han försökte komma undan hela tiden. Vi fick lära oss den hårda vägen att spela in alla samtal vi hade med honom. Även de samtal som han hade med [vårt barn]. Han ljög rakt upp och ner.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.