Amerikanska Jungfruöarna stämmer banken JP Morgan Chase, vilken man påstår hjälpte Jeffrey Epsteins sexhandel med kvinnor och flickor. Det framkommer i en stämningsansökan som kommit in till en federal domstol i New York, rapporterar The Guardian. Men riksåklagare Denise George fick sparken två dagar efter hon lämnat in stämningsansökan.

Dessutom stäms Deutsche Bank och JP Morgan Chase i två ytterligare fall kopplade till Epstein. Men huvudvittnet Virginia Giuffre har lagt ned sitt förtalsmål mot toppadvokaten Alan Dershowitz, då hon kan ha misstagit sig.

Dokumenten i stämningen har lämnats in av riksåklagaren Denise George på Amerikanska Jungfruöarna, som är ett amerikanskt territorium i Karibiska sjön. Hon menar att banken slog dövörat till angående olaglig aktivitet som begicks av Epstein, som var kund i banken. Epstein höll till på Little St James, en privat ö på territoriet.

Denise George var riksåklagare på Amerikanska Jungfruöarna

George säger att banken borde vetat om Epsteins brott och rapporterat in dem till rättsväsendet under lagen om penningtvätt.

JP Morgan medvetet, försumligt och olagligt tillhandahöll och drog i spakar genom vilka rekryterare och offer fick betalt och var oskiljaktig från verksamheten och döljandet av Epsteins traffickingverksamhet. Människohandel var den huvudsakliga verksamheten för de konton Epstein hade hos JP Morgan, står det i dokumenten.

Banken själv har avböjt att kommentera. En källa säger till The Guardian att banken avslutade sina avtal med Epstein långt innan hans oegentligheter blev kända.

Men bara två dagar efter stämningen fick George sparken av guvernören Albert Bryan. Enligt källor till The Virgin Islands Consortium hade inte George informerat Bryan innan hon stämde JP Morgan.

Bryan ska ha varit missnöjd med George under en tid, och stämningen var sista droppen för honom. Vem som blir ny riksåklagare är i skrivande stund inte känt.

Stämningen

Stämningen riktar in sig på skador som skett när banken ska ha brutit mot lagarna om människohandel, banksekretessen och konsumentlagar. Banken ska ha dolt kommunikation och transaktioner med kontanter som väckte misstankar om kriminell verksamhet.

Epstein själv dog i fängelset 2019 då han hölls fången i väntan på rättegång, åtalad för människohandel och sexbrott.

Hans kumpan och före detta flickvän Ghislaine Maxwell fälldes för liknande brott i december 2021. Under hennes rättegång vittnade representanter för JP Morgan Chase om att Epstein skickat 310 miljoner kronor till hennes konton. Enligt åklagarna var detta betalning för att hon groomat unga flickor åt Epstein.

Epsteins dödsbo gick förra månaden med på att betala en miljard kronor till Amerikanska Jungfruöarna i en förlikning. Ärendet gällde även det trafficking och utnyttjande av barn på territoriet.

Hälften av pengarna från försäljningen av Little St James, som Epstein köpte 1998, gick som betalning i förlikningen. En del av beloppet är också runt 800 miljoner i skatteförmåner för ekonomisk utveckling, som Epstein falskeligen tillskansade sig genom sin illegala verksamhet.

Även då var det riksåklagare George som drev processen. Hon sade då att Amerikanska Jungfruöarna skickar ett tydligt budskap om att man inte är en frizon för människohandel.

Totalt har tolv personer som säger sig vara offer för Epstein stämt hans dödsbo.

Två av dem är kvinnor som lämnade in en stämningsansökan i mitten av december. Den ena går under pseudonymen Mia Doe i dokumenten och säger sig blivit rekryterad som 18-åring 2003.

Naomi Doe, en annan kvinna, blev rekryterad som 20-åring 2005. Båda säger sig blivit utsatta för sexuella övergrepp av Epstein medans de gav honom massage. Mia Doe en gång och Naomi Doe tio gånger.

JP Morgan Chase förekommer även i en annan stämningsansökan. Det gör också konkurrenten Deutsche Bank, i ett liknande mål.

En kvinna med pseudonymen Jane Doe säger sig blivit utnyttjad av Epstein och hans vänner under åren 2003 till 2018. Bankerna ska under tiden ha ignorerat ”röda flaggor”, som betalningar till flera unga kvinnor och stora uttag av kontanter.

Epstein, och hans tillhörande företag och affärspartners hade ett 40-tal konton i Deutsche Bank, skriver NY Post.

En annan kvinna har stämt JP Morgan för att ha blivit såld för stora summor pengar som gått genom banken. Det gäller åren 2006 till 2013.

I hennes mål beskrivs det att chefen för privata bankaffärer på banken Jes Staley hade en affärsrelation med Epstein från 2000 till 2013, innan han distanserade sig från honom. Det gav Epsteins affärer ett sken av giltighet, även om Staley själv inte antas vetat om vad Epstein egentligen sysslade med.

Maxwell, Dershowitz och Giuffre

Vad gäller Ghislane Maxwell som var Epsteins närmaste kumpan avtjänar hon nu ett 20 år långt fängelsestraff.

I juni flyttades hon till FCI Tallahassee i Florida. Fängelset har minimal säkerhet och är rejält bekvämare än häktet i Brooklyn där hon satt innan.

Nu kan hon delta i yogaklasser, titta på film och spela basket, softboll och volleyboll. Vill hon skola om sig under fängelsevistelsen finns rörmokare och bagare som alternativ.

TREKANT MED DUBBELGÅNGARE? Giuffre var i åratal bergsäker på att en man hon haft sex med minst sex gånger var identisk med den av Epstein ofta anlitade toppjuristen Alan Dershowitz – nu säger hon att hon kan ha misstagit sig

Maxwell har också sagt sig ha dåligt samvete för sin gamle vän prins Andrew. Prins Andrew kände både Epstein och Maxwell väl och pekades ut av huvudvittnet Virginia Giuffre, men åtalades aldrig.

Giuffre och prins Andrew förlikades i februari 2022, prinsen betalade en okänd summa pengar till hennes hjälporganisation för traffickingoffer.

Prinsen har inga officiella uppdrag kvar från brittiska hovet. I november förlorade han rätten till speciellt polisskydd på grund av detta. Han kommer nu få skaffa privata livvakter i stället, men notan landar förmodligen hos Kung Charles III. Han har inte heller längre något officiellt kontor i Buckingham Palace.

Vad gäller Giuffre så anklagade hon länge toppadvokaten och professorn Alan Dershowitz för förtal. Hon pekade ut honom som en av de män hon tvingades ha sex med, av Epstein. Han kallade henne då ”total lögnare” vilket hon stämde honom för. Han stämde i sin tur henne också.

Men i november drog hon tillbaka stämningsansökan, med hänvisning till att hon begått ett misstag. Inga pengar fanns inblandade i beslutet och varken hennes eller Dershowitz ombud krävde varandra på någon ersättning.

Jag förstår nu att jag kan ha begått ett misstag när jag identifierade herr Dershowitz. Men, jag var väldigt ung vid tillfället, det var en stressig och traumatisk miljö, sade hon i ett uttalande. Hon var 17 år vid tillfället som hon blev utnyttjad av Epstein.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.