Man kan lätt få för sig att Macron är en man som vill modernisera Frankrike, och som står för en annan kultur än de som bor på landsbygden. Men han håller faktiskt benhårt på traditionerna. Som när det gäller att dricka vin och försvara jägares rättigheter.

Samtidigt växer det fram en opinion som vill reglera jakt i Frankrike – och fransmännen väljer allt oftare bort vin för att istället dricka alkoholfria alternativ.

Kommer vi att minnas Macron som en anti-modernistisk president

Ska jägare sköta sig själva fast de skjuter andra – det är en fråga som nu delar fransmännen.

För två år sedan sköts Morgan Keane till döds medan han högg ner ett träd på sin tomt utanför Toulouse. Det dödande skottet avlossades från 75 meter av en jägare som trodde att han sköt ett vildsvin. Jägaren åtalades för dråp och dom i den utdragna processen faller 12 januari.

Keanes vänner nöjde sig inte med att det blev rättegång – och kanske en fällande dom; de vill se begränsningar och regleringar av jagandet i Frankrike. De startade en rörelse och en namninsamling för att jakt bara ska få bedrivas på vissa givna dagar, och för att säkerhetskontroller ska bli hårdare liksom straff för jägare som bryter mot lagar och regler. Den opinion de skapat har fått en senatskommission att ta ställning till rörelsens krav.

2020 förekom sju dödskjutningar under jakt i Frankrike, 2021 var det åtta fall.

De som kampanjar för regleringar har lyft fram flera av de mest märkliga fallen, där den som avlossade skottet gått fri, eller på sin höjd fått jaktförbud ett antal år.

Joël Viard, 67, dödades i sin bil när han körde på motorvägen mellan Rennes och Nantes – träffad av en kula i nacken.

Mélodie Cauffet, 25, sköts av en jägare när hon vandrade på en stig i skogarna i Aveyron.

En kvinna dödades av ett vådaskott från geväret hennes make bar över axeln – hon gick bakom honom.

En brittisk restaurangägare på semester sköts när han cyklade mountainbike.

En gammal man sköts medan han plockade svamp, och en kvinna blev skjuten när hon stod inne på sin tomt bakom en trädgårdshäck. Jägaren trodde det var ett vildsvin som befann sig på andra sidan buskarna.

Utöver människor skjuter franska jägare varje år ett stort antal hjortar, vildsvin och mufflonfår (ovan)

Representanter för jägarna menar att dödsolyckor är oundvikliga och beror på den mänskliga faktorn. De motsätter sig också tanken på att vissa dagar skulle vara jaktfria (för att fransmän ska våga sig ut i skogarna) – det förslaget ser de bara som en början på ett kommande totalt jaktförbud.

Senatens kommission avvisade de flesta av kraven på regleringar, för de franska jägarnas organisationer har starkt stöd bland politiker – även av president Macron, som gärna och ofta talar om jakt som en urgammal fransk tradition som måste vårdas. I ett av sina första uttalanden efter det att han blev president förklarade han att han ville återuppta seden med att presidenten bjöd in till parforcejakt ett antal gånger om året vid Rambouillet eller något annat kungligt slott. Parforcejakt sker med jägare till häst och koppel med hundar som förföljer bytet. President Sarkozy avskaffade tillställningarna eftersom han tyckte det var en fråga om djurplågeri, för Macron var det däremot en fråga om att åter börja använda ett ”viktigt diplomatiskt verktyg”. Macron gillar också att fira sin födelsedag genom att jaga, och hans positiva inställning till jakt har om och om igen dykt upp i politiska debatter – och även angripits under den senaste presidentvalskampanjen.

Beridna jägare i Trocais-skogen, nära Montlucon, centrala Frankrike, syns på denna bild tagen i oktober 2022 (foto: Olivier Chassignole/AFP)

Lika mån som Macron är om de franska jägarna är han om de franska vinproducenterna. Det är antagligen därför de utnämnde honom till ”Årets man” 2021. Macron har förklarat att en riktig fransman dricker vin och att han själv  ”dricker vin varje dag, till lunch och på kvällen”.

Men det verkar som om fransmännen inte låter sig påverkas – Frankrike är nu en av världens snabbast växande marknader för viner och öl som är alkoholfria.

2020 betecknade sig 14 procent av fransmännen som nykterister, 2021 hade de blivit 20 procent, och vem vet hur många de blev 2022? Undersökningarna visar att det är i åldersgruppen 19 till 30 år som man allt oftare väljer bort alkohol, men fortfarande vill ha något att dricka när man umgås med andra.

De franska producenterna satsar inte bara på alkoholfritt öl och vin – även starksprit lanseras nu utan alkohol. Den franska tillverkaren Calixte Payan har lanserat gin och rom utan alkohol och haft stora framgångar. På den franska marknaden finns också mer än 50 alkoholfria mousserande viner som alternativ till champagne.

Och i Paris öppnade nyss en bar som erbjuder 400 alkoholfria drinkar.