Julveckans största nyhet blev snöstormen Elliot som kom att dra fram över norra USA och orsakade kaos både på marken och i luften. Miljoner amerikaner fann sig därför slirande än hit och än dit på vägen till släktingars julmiddagar och över 3000 flygningar blev försenade, varav drygt 1700 fick ställas in helt.

Det senare berodde förvisso mycket på att Southwest Airlines, ett av USA:s största flygbolag, som lök på jullaxen samtidigt drabbades av ett datorhaveri, men för de tiotusentals som fick fira julen på flygplatser och i hotellrum spelade nog detta mindre roll. Fast hårdast drabbade blev definitivt de västra delarna av delstaten New York och där mer specifikt Buffalo.

Staden är känd för extrema snöoväder – som beror på en ”snökanonseffekt” som skapas när arktiska vindar drar ner från Kanada och suger upp enorma vatten från de Stora Sjöarna som förvandlas till snö – men denna gång blev det värre än vanligt.

Trots rekordstora mängder snö och orkanvindar lyckades de lokala myndigheterna bland annat klanta till det med underbemannad snöröjning och genom att i fredags inte uppmana folk att stanna hemma tills efter de flesta redan gett sig iväg till jobbet. Elliot blev därför den värsta snöstormen i Buffalo sedan 1950-talet och över 30 personer frös ihjäl, många i sina bilar.

Julens andra stora nyhet blev att Elon Musk kommer tillåta skeptiska åsikter om vetenskapliga rön på Twitter. Företaget har alltså fram tills nu, i likhet med andra plattformar som Facebook, censurerat viktiga debatter. Bland annat har bara ”rätt” åsikter tillåtits om teorin att människan orsakar global uppvärmning, olika genderidéer och att Covidvaccin inte har några allvarliga biverkningar.

Tweets och länkar med avvikande åsikter i dessa och andra frågor har sonika plockats bort. Att det nu åter är okay att ställa kritiska frågor och komma med motargument utlöste därför både jubel och ramaskri; det senare främst från journalister och ”experter” som anser sig sitta på hela sanningar om allt från virus till väder och som inte tror att vanligt folk kan tänka själva. Om andra plattformar följer efter kommer olika samhällsdebatter därför nu att bli mer givande. Vilket ligger helt i linje med den tusenåriga västliga vetenskapstraditionen som bygger på aktivt ifrågasättande av alla för tillfället givna ”sanningar.”

Mycket oönskad uppmärksamhet fick vidare nyvalde kongressledamoten George Santos från Long Island utanför New York. När han valdes i november beskrevs den unge republikanen som en framtidsman då presenterade sig själv som både jude och bög. Nu har det dock avslöjats att ljög ordentligt. För det har inte bara framkommit att han saknar flera utbildningar han sade sig ha och att han aldrig, också som hävdat, jobbat åt storbanker.

Det har också visat sig att han inte är av judisk börd och även hans bögstatus har ifrågasatts efter det visat sig att han tidigare var gift med en kvinna. Vilket är en nivå av bedrägeri som till och med i Washington DC, en stad fylld med lögnare, anses så magstarkt att Santos nu utreds. Han låter dock meddela att han planerar sitta kvar i Kongressen fram tills nästa val 2024.

En hård politisk julklapp kom från USA:s Högsta Domstol när den stoppade president Joe Bidens plan att låta den så kallade Titel 42 löpa ut i början av det nya året. Då denna regel antogs när Donald Trump var president och ger amerikanska gränsvakter rätt att avvisa illegala flyktingar direkt vid gränsen har den länge varit ett hatobjekt för många till vänster. Det stora inflödet av illegala invandrare har dock på senare tid börjat oroa även vissa demokrater och HD:s beslut hälsades därför mest av tacksamma röster.

Från Shepherdsville, Kentucky, meddelas att en granne några dagar före jul spottade en blottare i en viss Joni Keeneys trädgård. Han ringde därför till polisen och beskrev exhibitionisten som varande nästan helt naken och hållande i en slang. När de kom till platsen kunde konstaplarna dock konstatera att det hela bara rörde sig om en ovanligt fantasirik juldekoration.

Joni hade nämligen bestämt sig för att fira julen med att klä ut en skyltdocka till kusin Eddie; den tokige släktingen från den klassiska julfilmen Ett päron till farsa firar jul. Eller närmare bestämt scenen där denne dricker öl och passar på att tömma husbilens kloakvatten i en kloaköppning framför grannens hus med förklaringen ”The shitter is full!”

Slutligen kan meddelas att vad som verkar vara en blodtörstig vegan häromdagen gjorde sin röst hörd – eller i alla fall noterad – i Kaliforniens huvudstad Sacramento när denne slog huvudet av en staty av staden store son Charles Swanston.

Swanston invandrade till området i samband med den kaliforniska guldrushen i mitten på 1800-talet och gjort sig sedan en förmögenhet genom att förse hungriga guldgrävare med biff och andra köttprodukter. En belöning på 1000 dollar är nu utlyst för att få tag på den misstänkte tofumarodören.

Anders Edwardsson
Anders W. Edwardsson, född 1970, växte upp i Dalsland och utbildade sig till historiker vid Uppsala Universitet. I slutet på 2000-talet publicerade han boken En Annorlunda Historia om Sveriges socialdemokratiska historieskrivning och flyttade sedan till USA. Han är numera doktor i amerikansk statskunskap och bor i Florida med fru och två katter.