Det är ganska lätt att förutsäga vad som kommer att hända under det kommande året. Jag har valt att plocka ut några av de mest märkliga sakerna som kommer att inträffa – men om man ser tillbaka på 2022 så kanske de ändå trots allt inte är särskilt märkliga.

Vi såg det faktiskt komma.

Januari

Annika Strandhäll blir ny VD för Systembolaget. Styrelsen motiverar sitt beslut med att hennes erfarenhet och personlighet gör att hon har två avgörande fördelar som andra kandidater inte kan mäta sig med.

För det första har hon en djup och ingående kunskap om bolagets hela sortiment, och denna produktkännedom har hon förvärvat genom mångåriga självstudier.

För det andra ingår det i bolagets affärsidé att få människor att dricka mindre alkohol, och den planerade kampanjen med pappdockor som föreställer Strandhäll – och som ska placeras vid ingången till alla butiker – kommer att få många vända om och avstå från inköp.

Februari

Göran Greider deltar i Melodifestivalen. Greider var i sin ungdom dansbandsmusiker, och beslutar sig för att återuppta sin karriär genom att i början på året spela in en cover på Svullos gamla hit ”För fet för ett fuck”. Den går direkt upp på Svensktoppen, och ledningen för Mellot inser att här fanns en given artist i årets startfält. Svt:s programdirektör hyllar beslutet, och i ett pressmeddelande uttrycker han sin belåtenhet över att kunna erbjuda tittarna Greider även i statsteves underhållningsprogram. Meddelandet avslutas med information om att man nu också studerar möjligheten av att låta Greider presentera vädret.

Mars

Covid-vaccin kommer att tillsättas allt dricksvatten från och med 15 april kungör Folkhälsomyndigheten. Beslutet grundar sig på en prognos om hur många gånger en person måste vaccineras för att klara de ständiga covid-mutationerna. Beräkningarna visar att det blir enklare, billigare och effektivare att konstant tillsätta vaccinet i dricksvattnet. Efterhand kommer även andra vacciner som anses vara nödvändiga att tillföras. Diskussioner pågår även inom Folkhälsomyndigheten om möjligheten av att testosteron-dämpande medel tillsätts för att förhindra utbredningen av toxisk maskulinitet.

April

Årets vinnare av Allsvenskan är redan utsedd – efter bara några omgångar. Det blir Malmö FF. Svenska fotbollsförbundet vill utjämna spelplanen mellan lagen – det är ju så att lagen kommer från städer med olika socioekonomiska förutsättningar. Denna grundläggande sociala orättvisa påverkar givetvis lagens spelförmåga. Den princip om ekonomisk utjämning mellan kommunerna som finns i dag – och som innebär att pengar omfördelas från mer välmående kommuner till mindre välmående – kommer efter omräkning att användas även i poängsammanställningen i Allsvenskan. Nyckeltalen som används i den ekonomiska omfördelningen används för att justera ett lags poäng. De lag som kommer från kommuner som får stort ekonomiskt stöd från resten av Sverige får sina samlade poäng uppjusterade i enlighet med detta. De som kommer från kommuner som får lite stöd, eller som till och med tvingas betala in pengar i stödsystem får sina poäng nedjusterade.

Svenska Fotbollsförbundet beslutar alltså därför att 2023 års överlägsna vinnare av Allsvenskan är Malmö FF:

AIK från Solna åker däremot ur Allsvenskan.

Förslag finns också om att Malmö FF för all framtid utses till vinnare av Allsvenskan.

Maj

Partiet Nyans inleder en kampanj där man samlar namnunderskrifter för att få till stånd ändringar i svenska byggnormer. Partiledaren Mikail Yüksel förklarar:

”Balkongräcken i Sverige är alltför höga, och därmed diskriminerande för dem som vill leva i enlighet med muslimska sedvänjor. Standardhöjden måste sänkas och normer ändras. Det är också en fråga om åldersdiskriminering. Hur svår tror ni inte situationen kan bli för en 80-årig man som har en 20-årig fru? Det bästa är därför om alla balkonger framöver byggs utan räcken.”

Juni

Linda H Staaf lämnar sin tjänst hos polisen och satsar på att resa runt på landets barnbibliotek och hålla sagostunder. Hon säger sig vara fullbokad, och tror att det beror på att hon har en dokumenterad erfarenhet som sagoberättare, och att hennes person ligger i linje med barnbibliotekens inriktning: ”2022 satsade man på män som klär ut sig till kvinnor, och en kvinna som klär ut sig till polis är som jag ser det ett sätt att utveckla konceptet. För att jag ska kunna överbrygga övergången mellan förra årets stjärna Miss Shameless Winewhore och mig själv har jag beslutat mig för att Dan Eliasson ska delta på mina sagostunder – han har erfarenhet från båda världarna”.

Juli

Alex Schulman blir orosanmäld efter att ha skrivit en bok där han utmålar sina barn som lata, slarviga, samt som djurplågare och pyromaner.

Anmälarna menar att Schulman ljuger om barnens karaktär, och att även om om det han säger vore sant är det orimligt att en förälder hänger ut sina barn i en bok.

Schulman försvarar sig över ett helt uppslag i DN och skriver bland annat:

”Det här är min sanning, min upplevelse, jag har rätt till den”. Han menar sig i sin text också ha varit skonsam mot barnen eftersom han inte berättar om den gång då ett av dem trampade på en vinbergssnäcka, och sedan oberörd gick vidare efter att ”ha krossat snigelns hem”.

Ytterligare ett antal orosanmälningar drabbar Schulman efter det att ett eftersnack till podden Alex&Sigge spridits på sociala medier – Schulman har inte en aning om att hans mikrofon fortfarande är på och att det han säger spelas in. Under eftersnacket säger Schulman bland annat: ”Men vad fan tycker de jag ska skriva om? Jag upplever inte så mycket här i världen, har inga vänner. Så jag måste hitta på saker om min familj och släkt, som att morsan var alkis och morfar kvinnohatande kolerisk tyrann. Hade tänkt skriva om satmaran Zytomierska men då kontrar hon bara med sitt gamla snack om att jag var impotent. Jag kan inte gärna skriva om min nuvarande fru, då blir det skilsmässa, eftersom allt av skattetekniska skäl är skrivet på henne. Då återstår bara ungarna. Men du fattar, det är mig det är synd om eftersom jag är tvungen att hänga ut mina egna barn. Men de kommer att tacka mig en dag. Nu får de något att skriva om när det blir vuxna. Här kan vi snacka socialt arv.”

Augusti

Krig utbryter mellan Storbritannien och Nato – efter det att 20 000 soldater från Tyskland, Frankrike, och Italien landsatts på de östligaste delarna av de brittiska öarna. Orsaken till landsättningen är ett tal av USA:s president Joe Biden. Han hävdar att situationen i de östra delarna av Ukraina är ohållbara och att de europeiska medlemsstaterna i Nato omedelbart bör skicka militär trupp för att driva bort de ryska styrkorna. Problemet är bara att Biden – som så ofta förr – kommer av sig och glömmer bort vad han ska säga. Istället för ”… eastern parts of Ukraine” … blir det ”… eastern part of UK…(sedan blev han tyst). Natos:s generalsekretare Stoltenberg vill som vanligt visa sin följsamhet och lyckas skrapa ihop en kontingent som bara sju timmar senare kan landstiga på Norfolks kust för att driva bort de ryska styrkor de tror befinner sig där. Misstaget kan inte uppdagas direkt eftersom Nato-styrkan stöter på så många polska, serbiska och albanska gästarbetare, som de antar är ryssar. En hel del av gästarbetarna dödas vid eldöverfall, bland annat 140 stycken polska potatisplockare (som antas hålla på och lägga ut landminor). Det hela gör att det tar två dygn innan striderna kan avbrytas.

Vita husets presstalesman förklarar efteråt att Biden bara ville testa Nato:s beredskap för att hantera oväntade situationer och att alla andra förklaringar är ”fake news”.

September

Fredrick Federley nekas köpa årskort till Junibacken i Stockholm, Federley anmäler ägarna till DO och förklarar i sin skrivelse att: ”Jag förstår inte varför just jag nekas att få köpa ett årskort. Det har gått bra tidigare, och jag vet många centerpartister som har årskort där”.

Annie Lööf ingriper och köper ett årskort till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby och skänker det till sin gamla vän.

Oktober

Bussning för skolelever blir obligatorisk i en del av landets kommuner. Det är dock inte följden av integrationsprojekt där man transporterar elever från skolor i utsatta områden till skolor i lugnare områden – orsaken är att de flesta skolor i dessa kommuner brunnit ner och lektionerna måste därför genomföras i bussar. Kommunledningarna förklarar att det är de enda utrymmen som finns tillgängliga och bussarna är ändå tagna ur trafik eftersom man inte har råd att betala drivmedel på grund av de åter brant stigande bränslepriserna.

November

EU:s ministerrådsmöte i Bryssel måste ställas in eftersom Ulf Kristersson – som ska vara ordförande – försvinner. Problematiskt eftersom Sverige i år är ordförandeland.

Kristersson omhändertas direkt efter sin ankomst till flygplatsen i Bryssel av passpolisen. En senare utredning visar att passpolisen antar att den småvuxne Kristersson är ett ensamkommande flyktingbarn. Passpolisens chef förklarar agerandet med att: ”Han var ju bara en tvärhand hög, hade kortbyxor och var mycket brun”.  Passpoliserna kan inte veta att Kristersson kom direkt från en konferens på Barbados där regeringen haft konferens för att följa upp Tidö-avtalet. Situationen kompliceras av att Kristersson nästan omgående deporteras till Rwanda (anledningen till valet av land är okänt) – där han hamnar i förvar. Regeringen utser Carl Bildt till uppgiften att genom tyst diplomati verka för Kristerssons återförande till fosterlandet. Bildt har ingen framgång i sina försök förrän han under ett av sina besök i förvaret kan utverka ett löfte från Kristersson om att han ska få bli utrikesminister.

December

Svenska kyrkan meddelar i början på månaden av julottan avskaffas. OB- och helgtillägg till präster och övrig personal innebär en alltför stor belastning på kyrkans ekonomi, och ärkebiskopen rekommenderar dem som tänkt bevista julottan att istället ta del av statstelevisionen som visar en repris från föregående års julotta.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!