2022 var året då Kina trappade upp sin militära närvaro runt Taiwan dramatiskt. Xi Jinpings målsättning är att återinförliva ön i fastlandskina, något som USA motsätter sig. Upptrappningen märks även i grannlandet Japan, där man ökat sin militära budget. Anslagen är de största sedan andra världskriget, och man bestyckar flera av sina öar med robotsystem och soldater.

Kinas hot mot Taiwan ökade under 2022. Antalet tillfällen då kinesiskt militärt flyg kränkte Taiwans luftförsvarszon fördubblades jämfört med tidigare år, skriver AFP. Det handlar om 1 727, enligt försvarsministeriet i Taipei. 2021 var det 960 och 2020 380. Ökningen gäller både lättare militärt flyg, och tyngre bombplan.

Xi Jingping för en hård retorik mot Taiwan och är den mest aggressiva ledaren i frågan på länge. När talmannen för det amerikanska representanthuset Nancy Pelosi oväntat besökte Taiwan startade Kina den största militära övningen hittills, i vattnen utanför ön. Efter Pelosis besök registrerades samtliga 71 fall av kinesiska drönare över Taiwan under 2022.

Kina har med hjälpt av kränkningarna testat det taiwanesiska försvaret, enligt experter. Man har satt det åldrade taiwanesiska flygvapnet på prov, och uttryckt sitt tydliga ogillande över västerländskt stöd för Taipei.

De vill visa sin målmedvetenhet, sin vilja och att pressa USA: kom inte för nära de röda linjerna, gå inte över de röda linjerna, säger Lee Hsi-min, tidigare ÖB för Taiwan.

Det eskalerade under den sista veckan av 2022, då Kina sände in 71 flygplan och sju skepp mot Taiwan under loppet av 24 timmar. USA är starkt kritisk till Kinas agerande och representant för Vita Husets Säkerhetsråd har sagt att aktiviteten destabiliserar regional fred och säkerhet.

USA har ett intresse av fred och säkerhet i Taiwansundet, sade den anonyme representanten till Military Times.

USA erkänner Kina över Taiwan i diplomatiska termer, men är på alla andra sätt närmare Taiwan. Stödet för ön är blocköverskridande och bergfast i den amerikanska kongressen. Man bistår Taiwan med militär materiel men har ingen förpliktelse att gå i krig vid ett angrepp från Kina.

President Joe Biden har dock flertalet gånger sagt att amerikanska trupper skulle komma till landets undsättning, om krig utbryter. Men varje gång har Vita Huset fått dementera hans uttalanden.

Att invadera Taiwan är dock inget man gör i en handvändning. Till exempel måste man skicka hundratusentals soldater över sundet. Och kriget som sådant kommer bli väldigt dyrt.

Vissa menar att Kinas ökade aktivitet vid Taiwan är att testa gränserna i en slags gråzon, och hålla önationen i en permanent hög beredskap.

Grannlandet Japan har tagit allvarligt på utvecklingen. Man har uppdaterat sina lagar om nationellt försvar och påbörjat en militär upprustning som är den största sedan andra världskriget.

Till exempel kommer man placera ut ett nytt luftvärnssystem på sin militärbas på Nanseiöarna, som ligger nära Taiwan. Man vill även bygga luftvärn på Yonaguni, även det en ö i sydvästra Japan, cirka elva mil från Taiwan. Man väntas inskaffa amerikanska Tomahawk-system på öarna.

Dessutom bygger man en ny militärbas på ön Ishigaki, där 600 man och kortdistansrobotsystem ska installeras. Totalt kommer man lägga minst 3 200 miljarder kronor på att rusta upp sin militära kapacitet.

Man ökar inte bara anslagen på grund av Kina, utan även Nordkorea som fortsatt skjuta robotar över japanskt luftrum. Det finns dessutom rysk militär aktivitet i området.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.