Om du ser dig som minimalist, så får du nog ta på dig solglasögonen om du besöker klosterbiblioteket i Steiermark. Det får biblioteket i Disneys ”Skönheten och odjuret” att likna en glesbygdsfilial.

De stora äldre biblioteken i Europa kännetecknas ofta av mörka trähyllor, ljusfattiga golv och tak. Barockbiblioteket i Admont i Steiermark, Österrike, är däremot sedan invigningen 1776 fyllt med ljus. Arkitekten Joseph Hüber var djupt engagerad i upplysningstidens idéer: ”Precis som sinnet bör också rum fyllas med ljus.”

Det är inte bara teologiska studenter som besöker det enorma klosterbiblioteket med 70 000 volymer på hyllorna (de äldsta manuskripten är 1 300 år gamla). Två av klostrets munkar är aktiva i marknadsföringen online, och är lika bekväma med att skapa innehåll som med teologins subtiliteter.

”Vi har lyckats, tillsammans med munkarna i klostret, att förmedla innehåll som fängslar och intresserar människor”, säger Mario Brandmüller till AFP. 25 miljoner besöker nu varje månad klostrets Facebook-sida, mot 10 000 besökare för fyra år sedan.

1700-talsbiblioteket når en allt större internationell publik med foton och videor som visas på rese- och kulturplattformar i många länder. I somras pressades klostret till sina ”organisatoriska gränser”, men lyckades hantera 15 000 besökare varje månad.

Det nära 950-åriga benediktinerklostret har länge befunnit sig långt från allfarvägarna; nu trängs influensers med selfiejägare som vill föreviga sig själva i biblioteket som glänser starkare än det i Disney-filmen ”Skönheten och odjuret”. Takfreskerna skildrar med upplysningens ljus stadierna av mänsklig kunskap från tänkande och tal via vetenskaperna till gudomlig uppenbarelse. Ljuset från ovan och marmorgolvet med schackbrädesrutor lockar tillsammans med de oräkneliga bokryggarna till hänförelse.

Bibliotekarien fader Maximilian Schiefermüller berättade för AFP att de förutom förfrågningar från forskare och historiker också får väldigt många spörsmål från människor som vill använda klosterbiblioteket för att fotografera modevisningar i dess heliga salar. ”Så man måste vara ytterst försiktig, och jag är också väldigt strikt med att utvärdera vad som är vettigt … Det är trots allt ett kloster.”

Många finner klosterskulptören Josef Stammels skulpturala konstverk av snidat trä värda en studie, särskilt ”De fyra sista tingen”. Här påminns besökarna om själens fyra sista stadier i livet och livet efter detta; döden, domen, himlen och helvetet. Skulpturerna skapades dock tidigare än biblioteket, och står i sträng kontrast till arkitektens upplysningskoncept.

Du som inte vill trängas med selfieberoende influensers kan med fördel göra en virtuell rundtur i biblioteket via en dator nära dig. Bläddra i böcker, ta del av ljud- och videoguider, studera konsten, känn upplysningen. Då kan du dessutom också försöka gå in i klostrets hemliga rum … men dessa är väl dolda, och besökare på plats släpps definitivt inte in där.

Om du har vägarna förbi är barockbiblioteket i Admont absolut värt ett besök (april–december, men inte alltid alla dagar). Passa på att shoppa loss i klosterbutiken, men en sociala medier-stinn själ uppskattar nog att få stilla sig med en gudstjänst.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Medförfattare till "Seriesams Guide till alla serier i Sverige 1847-2019".