Köttstölderna ökar i matbutikerna. Det inte fattigpensionärer som snattar ett paket fläskfilé för husbehov, utan större stölder. Det handlar om dyrt, styckat kött för tusentals kronor åt gången.

SVT och andra har rapporterat om ökningen. Branschorganisationen Livsmedelshandlarna säger att det stjäls kött i Sverige för tre miljarder kronor om året. Brotten är lågprioriterade och måste upprioriteras, menar deras vd Pär Bygdeson.

Polisanmälningarna läggs ofta ned. I en intervju med SVT berättar Bygdeson om en satsning som gjordes för att förbättra kvaliten på butikernas polisanmälningar. Det slutade i många fall med att relationen till den lokala polisen blev så dålig att butikerna gav upp.

Butiker har beskrivit hur stölderna går till. Tjuvarna lägger stora mängder kött i sin varukorg och beger sedan sig till ett lugnt hörn av butiken, där de stoppar köttpaketen innanför kläderna eller i en väska. Därefter går de rakt ut ur butiken.

Köttligor härjar i Trollhättan

Janne Lindesson är butikschef på Ica Kvantum Jätten i Trollhättan. Han berättar att de blivit bättre på att förebygga köttstölderna:

– Vi låter inte oxfilé och sådant ligga framme. Vi får ta bort det, så får folk fråga efter det. Det går inte att hantera det som man gjorde förr, helt enkelt.

I Lindessons butik är det ligor som står för stölderna. De åker runt från område till område, säger han, så stölderna kommer i vågor.

– När ligorna drar fram så flyttar de sig oftast från område till område. De blir igenkända och vi har kameror och allt vad det är. Just nu har det inte varit som allra värst hos oss, men vi vet att det kommer igen.

– Det är på senare år som det det har blivit fler och fler stöldligor. De vet precis vad de vill ha, vilka detaljer de vill ha, och kommer ofta sent på kvällarna när det dåligt bemannat.

Är det såna här större stölder som det rapporterats om, att man plockar på sig för tusentals kronor?

– Ja, det också, givetvis. Jag har det inte exakt i huvudet, men det som sticker ut i vår butik är ligorna som drar runt. Det kan vara två–tre personer som har avsättning för de här produkterna på något sätt. Utan att jag går in närmare på detaljer. Någon köper det av dem, för det är inget de konsumerar själva.

Vilka styckdetaljer pratar vi om?

– Givetvis oxfilé, och mycket lammstek och sådant försvinner, har vi märkt. Mycket av dyra detaljer är det givetvis, i första rummet. Det är klart att det är värdet som är intressant för dem.

Han berättar att stölderna ökat mycket de senaste åren, men han säger också att han inte sett någon större ökning under hösten.

Så du ser ingen ökning som du tror är direkt inflationsknuten?

– Nja, men det kommer absolut komma. Det är inte bara kött utan allt som är dyrt och är lätt att få med sig. Det kan vara smink och vad som helst. Det försvinner mer sånt nu än tidigare.

Det är det som försvinner mest från Kvantumbutiken i Trollhättan. Kött ligger på första plats värdemässigt, med smink som god tvåa. Resten av topplistan hade inte Janne Lindesson i minnet.

Ingen hjälp från rättsväsendet

Branschorganisationen pratar om att butiksstölder är lågprioriterade, och om försämrade relationer till polismakten för de butiker som levererar in högvis med väl utformade polisanmälningar. Janne Lindesson har liknande erfarenheter:

– Det känns jobbigt. Vi får inte någon respons från samhället, vad gäller detta.

– Problemet är att vi sällan får någon rätsida på det, även om vi tar dem på bar gärning. Det är inte så prioriterade ärenden, om du förstår vad jag menar, hos polis eller åklagare. Dels är det straffrabatter, och sedan har tjuvarna ofta tillräckligt med brott på sig innan – så ibland läggs det ner av den orsaken.

Ni får inte mycket hjälp från rättsväsendet, säger du, så vad gör man när man upptäcker en tjuv i butiken?

– Vi polisanmäler allt, givetvis. Men processen sen är jag väl inte jätteimponerad av. Det är väl resursbrist hos polisen och åklagaren. Åklagaren lägger ju ner många ärenden, trots att vi har filmer, bildbevis, erkännanden och allting. Det hjälper inte, för det är inte prioriterat. Det har hänt många gånger, tyvärr, säger butikschefen Lindesson.

Orkar man till slut ens ta fast dem och hålla kvar dem?

– Det måste vi göra, om inte annat för vår egen del, men man blir väldigt besviken på rättssystemet. Jag förstår att med ett mord om dagen i Sverige så har vi kanske andra, större bekymmer. Så jag har en viss förståelse för det, nånstans.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.