Politiken i Washington DC har efter mellanårsvalet i november nu återvänt till det normala. I veckan slöt de två partierna, för att få ihop en försvarsbudget, ett förslag på drygt 4 100 sidor värt 1,7 biljoner dollar, varav bara drygt hälften kommer det amerikanska försvaret till godo. Resten är politiskt fläsk ämnat att få tillräckligt många kongressledamöter att rösta för det. Bland posterna kan nämnas att Jordanien, Libanon, Egypten, Tunisien och Oman kommer få 420 miljoner dollar för att förbättra sina gränskontroller.

De verkliga vinnarna är dock ledamöter som velat massera olika miljöintressen. Bland annat skall 575 miljoner dollar satsas på ”familjeplanering” i områden med hög befolkning som anses hota djurlivet, 65 miljoner på att återställa laxbeståndet i Stilla Havet och 3 miljoner på att plantera växter längs motorvägar. Mest uppmärksamhet har dock de 3,6 miljoner dollar fått som går till en typ av elljusspår i Georgia med namnet Michelle Obama-leden. För då pengar till en motsvarande Laura Bush eller Melania Trump-led inte anslås stinker denna fläsksvål extra av politisk vänskapskorruption.

En annan nyhet är att vissa amerikaner, för att hantera sin ”Covidstress,” börjat gräva fram leksaker från sin barndom. Vuxna sitter nu alltså och leker med Legoklossar och gamla dockor. Och marknaden har svarat blixtsnabbt på denna trend. Bland annat server så kallade leksakskaféer getost, vin och öl och McDonald har tagit fram en vuxenvariant på barnfavoriten Happy Meal. Det tillsynes akuta behovet av ett uttalande av det amerikanska psykiatersamfundet om behovet av att låsa in vissa på dårhus lyser dock med sin frånvaro.

Avslutningsvis några sötare julhistorier.

Först den om katten Mimi, som rymde från sina ägare på Long Island utanför New York för tio år sedan. Efter idoga försök att finna henne hade ägaren, övertygad om att hon aldrig skulle komma tillbaka, gett upp. Nu har hon dock alltså dykt upp och lokala djurskyddsmyndigheter lyckades spåra honom genom ett ID-chip. Denne blev givetvis glad, fast gladast är Mimi. Hon får nu nämligen, efter några veckors rehabilitering, borda ett plan och återförenas med ägaren, som numera bor i Spanien.

En annan solskenshistoria, även denna från New York och väl anpassad för juletiden, handlar om en obefläckad avlelse. Denna gång skedde förlossningen dock inte i ett stall utan i ett akvarium, där zebrahajshonan Bubbles enligt en DNA-undersökning lagt befruktade ägg utan manligt bistånd. Händelsen är dock inte unik då vissa djur kan befrukta sig själva om hanar inte finns tillgängliga. Om detta även gäller honor av arten Homo sapiens för 2000 år sedan strider dock fortfarande de lärde.