Sverige behöver fler poliser. Det är alla överens om. Partierna tävlar med varandra om att lova skjuta till miljardbelopp för att poliserna ska bli fler. 10 000! 30 000! 50 000!

Samtidigt hindrar byråkratiska regler dem som vill bli poliser från att bli poliser. Det gäller även personer som går utbildningen på polishögskolan – och som nu ser sig tvingade att avbryta sin utbildning av ekonomiska skäl.

Morgonposten har pratat med elever på polishögskolan som berättar att de efter påbörjad utbildning får veta att de inte kommer att få studiestöd.

Jag hade jobbat mer än tio år i andra branscher, när jag sökte till Polishögskolan, och kom in, berättar en av dem.

Varför sökte du dig dit?

Ja, det var väl för att det känns som ett vettigt arbete. Det behövs fler poliser. Man vill känna att man gör något bra när man jobbar. Jag har länge drömt om att bli polis för att kunna hjälpa människor i olika situationer och såg nu detta som min chans när omställningsstudietödet skulle införas.

Men nu ska du avbryta utbildningen?

Ja, CSN har meddelat att jag inte är berättigad till studiestöd.

Vad är det för sorts studiestöd vi talar om?

Det är omställningsstudiestödet. Och om man som jag är under 40 år får utbildningstiden vara högst 80 veckor.

Men polisutbildningen är 80 ju veckor – då är den väl inte längre än det tillåtna?

– Exakt. Men det ingår också en aspirantperiod utöver de 80 veckorna.

Fast då får du ju lön från polisen.

– Ja, men det spelar ingen roll. CSN ser det som en del i utbildningen, även om de inte betalar stöd för aspirantperioden.

Men om du struntar i aspirantperioden, då kan du få studiestöd för att gå på Polishögskolan?

– Ja, men då kan jag inte bli polis, eftersom jag inte gått aspirantperioden.

Men begränsningen på 80 veckor finns inte för den som fyllt 40 år. Så om du hade varit 41 år hade du fått studiestöd. Hur känns det?

För jävligt.

Har du överklagat beslutet?

Ja, men överklagan avslogs. Jag är yngre än 40 år, och även om utbildningen är 80 veckor, så får jag inget stöd på grund av aspirantperioden – där jag inte behöver lön.

Så vad gör du nu?

Vad ska jag göra? Hoppa av utbildningen förstås. Jag har familj och två barn att försörja.

Omställningsstudiestöd infördes den 1 oktober 2022. Meningen var att det skulle stärka arbetstagares ställning på arbetsmarknaden. Det skulle möjliggöra för dig att byta yrkesinriktning, bransch eller utvecklas vidare i det yrke du redan hade.

Stödet kan också ses som något mer än ett stöd till den enskilda individen – det är också till nytta för hela samhället, eftersom det uppmuntrar människor att söka sig nya vägar – till verksamheter och områden där det råder brist på utbildad personal – som till exempel poliskåren.

För den som är under 40 år ska omställningsstudiestöd bara få användas för att påbörja utbildningar som motsvarar högst 80 heltidsveckor. För den som har fyllt 40 år finns inte denna begränsning.

Politikerna har som sagt varit tydliga med vad de vill när det gäller behovet av fler poliser.

Socialdemokraterna lovade inför valet 50 000 nya poliser på tio år.

Moderaterna har konstaterat att polistätheten i Sverige hör till de lägsta i Europa, med motsvarande 200 poliser per 100 000 invånare. Den genomsnittliga polistätheten i Europa ligger idag på drygt 300 poliser per 100 000 invånare. Partiet vill att Sverige ska komma upp i den polistäthet som finns i övriga Europa.

Alla andra partier intar liknande ståndpunkter – antalet nya poliser som de kräver kan skifta – men enigheten är stor om att poliserna måste bli fler. Många fler.

Men samtidigt hindras alltså människor som antagit till polisutbildningen från att utbilda sig till poliser – och tvingas hoppa av en påbörjad utbildning.

Vad säger politiker, tjänstestäm och polismyndigheten om detta?

Det berättar vi om i kommande artiklar.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.