Felix St. Clair-Renard är livsnjutaren som lämnade bankvärlden för att bli skidlärare. Ett nerköp som resulterade i en otrolig karriär som äventyrsfotograf och gav honom friheten att göra det han älskar: att vara utomhus. Ta fram anteckningsblocket och lär från mannen som vet hur man håller sig ung, handskas med pengar och som kan lägga tyngden på dalskidan.

Felix lurades till inspelningen av Sällskapsresan 2 för att göra ett cameo-framträdande

”Jag ska plåta lagg. Svenska lagg”. Citatet kommer från den klassiska filmen Sällskapsresan II — Snowroller, från 1985. Den okonstlade Stig-Helmer Olsson gör skidpremiär med sin norska kompis Ole Bramserud i schweiziska Kirchberg, (i verkligheten, Verbier). Felix är vid tillfället fotograf och har blivit lurad att ta stillbilderna under filminspelningen, men får istället ett manus i handen och inser att han ska spela sig själv.

I en grön Jeep rullar han in i bild och förklarar för polarna att han måste göra ett fotojobb åt ett nytt svensk skidmärke, men går ändå med på ett ”episkt åk på baksidan”.

Allt är iscensatt, men ändå på riktigt. Felix spelar sig själv i filmen, men är också sig själv. Så fort det dykt upp en chans att åka skidor, har han tagit den. Så har det varit sedan han startade tidningen Åka skidor 1974.

Mölle — den perfekta platsen

Det är dagarna innan jul och Mölle dryper av halvdant vinterväder.

Jag är inte van vid sånt här väder. Jag har fortfarande sommardäck på Porschen.

Sedan två år tillbaka spenderar Felix även vintrarna i den pittoreska västkustidyllen Mölle. Tidigare säsongspendlade han mellan Frankrike och Sverige. Stugan med ski in-och-ski out-läge i franska Argentière är såld så vintrarna är inte pudervita längre. Men, han älskar Mölle, både på sommaren och vintern.

Min farfar flyttade tre hus hit med häst och vagn 1912. Sen byggde farsan nuvarande hus lite högre upp med virke han transporterade från Lappland.

Felix, Scarpa (t v) och flamingorna

Med utsikt över havet och ryggen mot Kullabergsreservatet njuter Felix och hunden Scarpa ett liv bland rosbuskar, rosa plastflamingos och branta stigar av sten han samlat från tomten. Huset nästan hänger längst den branta sidan som leder ner till Solviken. Det är inte på något sätt ett bekvämt pensionärsboende han har valt. Det vill han inte ha. Hans uppfattning är att livet bör ha ett visst mått av motstånd, annars blir det meningslöst.

Just nu försöker jag att återställa naturen på tomten. Jag har bytt ut perennerna och sått in ett tiotal olika vildblommor och gräsarter. Man slår på hösten och lägger det på komposten så att marken hålls mager.

Han är väldigt nöjd med växtzon 1 och har som många trädgårdsentusiaster förbättrat förutsättningarna så att både persikor och aprikoser trivs på den annars karga marken. Rosorna är många, men inte dominanta. Rosor behöver inte vara stora, det viktigaste är att de luktar gott.

Annars blir det blir lite som med opererade bröst, inte så tilltalande.

Kvinnliga livvakter

Ett samtal med Felix är lite som en berg-och-dalbana utan mål. Man kan hamna lite var som — det ena leder till det andra. Vi kommer in på ett av hans favoritområde: bilar. Innan jag fått klart för mig vilka bilar han gillar är vi redan i Libyen och Paris-Dakar-rallyt 1991. Felix var återigen på ett fotouppdrag och råkade ta in på ett hotell som ägdes av Muammar Gaddafis bror. Inte helt oväntat slumpade det sig så att Felix snubblade över Gaddafi och fick en pratstund.

Spännande snubbe det där. Han hade bara kvinnliga livvakter från Schweiz. Han litade mest på dem. Välskött land på den tiden. Olja överallt. Världens bästa bevattningssystem dessutom. Och inga schaletter på tjejerna.

Man kan lätt få intrycket av att Felix har gått genom livet och saker bara fallit på plats framför fötterna på honom, men så är det inte. Att hinna med så mycket, och lyckas med så mycket, kräver ansträngning och skarpa sinnen. Den resan började tidigt.

Min farsa var friluftsintresserad. Vi sov på Sjaunjamyren mitt på vintern, vi gjorde långturer till fjälls och jag klättrade Keb när jag var åtta år.

Han föddes i Lund men flyttade tidigt norrut när att hans pappa fick jobb som läkare i Gällivare.

Jag minns att jag hade bra människor runt mig, men jag minns också att ingenjörsungarna inte fick leka med arbetarungarna. Jag lekte med alla. Jag är mer intresserad av bra människor, än fina människor.

Här finns en av nycklarna till Felix rika vänskapskrets. Han ser sina vänner som den mest värdefulla tillgången. Han har en förmåga att inspirera människor och skapa en bra atmosfär, men också omge sig med människor som vill väl.

Skidåkningsfolk är väldigt bra. Däremot finns det fotbollsfolk som slår ihjäl varandra för att de har fel färg på halsduken.

Felix har en förmåga att hantera olika miljöer, och har sett möjligheter i det. Karriären börjar inom ekonomi, innan den radikalsvänger in på skidåkning.

Jag läste Handelsgymnasium men hoppade av för jag blev ovän med lärarna. Jag fick inte visa att jag kunde något, så jag drog ut på sjön.

Han gör till slut klar sin utbildning och får snabbt jobb inom bankvärlden.

Jag fick jobb på Kapitalmarknadscentralen. En fin avdelning. Vi hade dagens finansgubbar som kunder.

Efter sju år inom bankvärlden, varav de sista i London, avslutar han karriären. Det blir för mycket kontorsliv så han bestämmer sig för att göra det han tycker är roligast: åka skidor.

Jag blev ekonomichef för EAB som var en av Sveriges största leverantör av skidutrustning.

Till slut landade han i skidbranschen, men inte i backen. Dessutom handlar jobbet mest om att påminna återförsäljare att betala sina räkningar så han flyttar till marknadsavdelningen där han fick fria händer. Det är här hans nya liv börjar, och det är nu Sverige får sin första skidtidning.

Stenmark som indian

Som ett led i den nya marknadsföringen lanserade Felix en broschyr med lavininstruktioner blandat med tips på skidåkning och delar ut till den växande grupp skidintresserade svenskar. Broschyren blev till slut så omfattande att den mer liknade en tidning, till stor del inspirerad av Powder Magazine.

Vi satte arbetsnamnet Åka skidor till dess vi kom på något bättre.

De gjorde de aldrig, och tidningen heter fortfarande Åka skidor.

En av nycklarna till Felix framgångar verkar vara att han inte varit rädd att testa. Ett exempel är när redaktionen bestämde sig för att köra Ingemar Stenmark på framsidan. Ett självklart val för tiden, men inte om man klär ut honom till indian med kostym från ett museum.

Det blev ett jävla liv på skidförbundet för Ingemar skulle till OS och det här kunde äventyra hans start.

Omslaget blev det sämsta någonsin för att det var ingen som såg att det var Stenmark. Sommaren efter gav de Ingemar en Rolex GMT som tack för att han ställde upp. Han hade nämligen inte krävt något betalt för cirkusen.

Han blev jätteglad.

Fler begravningar än bröllop

Men det dröjde inte länge innan Felix finner sig själv bakom ett skrivbord igen, denna gång med redaktionellt material. Och utanför fönstret glittrade snön lockande vit.

Vi sålde tidningen och jag blev frilansfotograf. Det var många företag i branschen som behövde coola bilder. Jag började plåta reklambilder helt enkelt.

Nu var han äntligen i backen. Dessutom som fotograf, vilket flera av hans släktingar varit.

Min farfarsfarfars-någonting var hovfotograf åt både tsar Nikolaj II i Ryssland och kansler Bismarck i Tyskland.

Dessutom hade han breddat sina kunskaper med en skidlärarutbildning och varit med i uppstarten av ett freestyleförbund för att säkerställa att han blev kvar i backen.

Med freestyleförbundet gick det trögt. Det uppfattades som farligt. Läkare varnade bland annat för att man kunde bryta nacken. Fotograferingen var däremot en succé. Felix reste nu jorden runt för att fotografera allt som var extremt, med eller utan snö. Från helikoptrar, toppar eller båtar. Han blev ett av de hetaste namnen i branschen, och han var drivande i att pressa gränserna. Han mer eller mindre satte standarden för extrem skidfotografering. Men tänjer man gränserna i extrema miljöer lockar man ut döden.

Det finns en kyrkogård i Chamonix där bara alpinister ligger. Där finns många av mina vänner. Jag har varit på fler begravningar än bröllop.

Man kan inte leva ett sådant liv, i 30-40 år, utan att vara nära att själv hamna på den kyrkogården. Nyckeln är att lära sig att vända när det blir farligt.

Det är svårt när vännerna pressar. Jag har varit med om några skarpa tillfällen men aldrig blivit helt begravd. Under mina resor har jag träffat några av de bästa glaciologerna i världen och dessutom själv utbildat mig i lavinsäkerhet. Det är helt avgörande i sådan miljö. Om du frågar mig är havet är värre. I snön kan man gräva ner sig och ta skydd.

Ett urval av Felix tidvis svindelframkallande bilder finns att se på hans hemsida

Världens bästa skidåkning

Felix åker fortfarande skidor, men utan kamera. Han är äntligen ett med backen. Helst åker han till mindre ställen, och när kompisarna frågar efter en cool bild halvvägs ner säger han nej.

Vi är ju för fan på berget för att åka skidor!

På frågan om världens bästa skidorter är han tveksam.

Chamonix är ett av världens bästa ställe om man gillar extremskidåkning. Zermatt är nog världens bästa skidort. Vacker by, fantastiskt skidåkning men det är dyrt. Verbier är mer transportåkning. Puder, dra till Kanada eller japanska Hokkaido.

För att kunna hitta den bästa åkningen menar han att man måste veta vad man gillar, som med livet i stort. Det är receptet till att kunna njuta av livet. För Felix har vännerna varit viktigast. I åratal har hans stuga i Argentière varit full med polare som varje morgon blivit bjudna på stor frukost innan skidåkningen på Les Grand Montets. Det har mer liknat ett Bed & Breakfast än ett hus.

Han har haft tid och möjlighet att fundera på vad som gör en bra vän. Vad som skapar värde i kontakt med andra.

Att polaren lånar ut pengar och accepterar att man dejtar hans flickvän såklart. Nä. Att man kan lita på någon. Jag är hellre lite lättlurad än ständigt misstänksam. Jag vill kunna ge husnycklarna till mina vänner och känna mig lugn. Skitstövlar finns överallt men de får inte ta för mycket energi av dig.

Nyckeln till att prestera på arbetsplatsen tycker han också hänger ihop med vänskapen. Just filmen Snowroller är ett bra exempel på det, menar Felix, som fortfarande är bra vän med bland annat Lasse Åberg.

Ingen snackade om övertid för vi hade så kul. Skådisarna bar ljus om det behövdes. Alla jobbade hårt för att vi var kompisar och hade roligt. Det fanns ingen hierarki. Glädje är nyckeln till allt. Skapar man den stämningen kan du få alla att jobba stenhårt.

Trots mängder av utmärkelser och prestationer är han hellre en lycklig medelmåtta och dunkar polaren i ryggen när de lyckas, än klättrar högst eller gör det värsta. Han känner mycket väl till priset för att nå toppen.

För att bli bäst måste ditt liv mer eller mindre bli ett helvete. Jag stannar hellre och fikar om jag passerar ett bra café när jag cykeltränar.

Han erkänner också att en livsstil som den han har levt, hade varit omöjlig utan goda kunskaper i ekonomi. Att kunna förstå vad om händer i omvärlden; kunna parera när man behöver, satsa när det är läge, har varit avgörande.

Vi står inför stora förändringar och jag tror att man ska vara väldigt försiktig med investeringar framöver. Det kan bli en lång nergång, men det kommer bra tillfällen till investeringar längre fram.

Är det något som kan röra upp känslorna och få Felix att glömma värdepapper, snorkelpuder och prunkande rosbuskar, är det dåliga makthavare.

Jag skäms. Vi har så dåliga politiker just nu. Den ena är hårfrisörska och ska ansvara för landets energi, den andra verkar helt sakna meriter. De är politiska broilers som lärt sig hur man pratar med media, det är allt. De borde inte få sätta sin fot i riksdagen om de inte jobbat tio år i verkligheten först. Dessutom skulle vi klara oss med hälften.

Fina bilar ger inga vänner

Så, hur var det med bilarna? Felix är svag för vackra linjer och prestanda. Batteribilar är inget han går igång på. Så, vad står i garaget?

En Mustang 427 Cobra med insprutning och racingbakaxel. 600 hästar. Den kör man inte med flipflop. En costumbyggd Honda zoomer och så en Porsche. Jag sålde en av de bästa bilarna jag haft, en Subaru, alltid med permanent fyrhjulsdrift. Suverän i Alperna. Man får inga vänner för att man har fina bilar, men Mustangen gör människor glada.

Det är uppenbart att Felix omger sig med yngre människor och att det har format honom — rått språk och ungdomlig klädstil. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att många pensionärer hellre upplever skidåkning framför TV:n än att pumpa puder på Aiguille du Midi, 3 800 meter över havet.

Felix är inte gammal. Det kommer han aldrig att bli. När man frågar honom om hans ålder, svarar han ”tillräckligt gammal”. Han verkar ha fastnat i en perfekt ålder. Han är tillräckligt gammal för att förstå hur världen funkar. Han är tillräckligt gammal för att hantera de höga bergen. Och han är tillräckligt gammal för att kunna njuta av livet.

Kanske behöver man bara bli tillräckligt gammal. Sen kan man sluta räkna och bara njuta av livets goda.

Eller som Felix uttrycker det:

Många säger att det finns ett liv efter döden, men jag vill inte chansa.

Tre tips för en perfekt skidbild

1. Våga motljus

2. Använd bra skidåkare. Betala bra.

3. Det går att använda mobilen, men sikta på en riktig kamera.