Blir det en god jul i fängelset? Fångar trängs i cellerna och personalen går på knäna på landets anstalter. Möt fängelsepastorn som försöker sprida julens budskap och fängelsechefen och som menar att allt är är under kontroll.

SVT har rapporterat om överfulla fängelser och om personalbrist. Fack och anställda larmar om slagsmål mellan fångar, hotfulla situationer och personal som knappt hunnit lära sig säkerhetsrutinerna.

På högsäkerhetsfängelset Saltvik utanför Härnösand sitter fångar som dubbelmördaren Egzon Callaki, som kräver bevakning av upp till fem fångvaktare när han ska till och från toaletten. Ändå har han vid olika tillfällen lyckats skalla och slå personalen.

Därifrån kommer uppgifter om att kriminalvårdare måste arbeta ensamma ute på avdelningarna utan uppbackning.

– Värsta scenariot är att någon råkar riktigt illa ut. Till och med att nån kanske förlorar sitt liv, sa den lokala Seko-ordföranden Peter Hemström till SVT i måndags.

Under åren som anstaltschef har Radomir Sakran (mitten) ofta fått anledning att tala med media

Radomir Sarkan är anstaltschef, och han säger till Morgonposten att bemanningen kommer att lösas under julhelgen:

– Vi har en hel del personal som går grundutbildning. Där gör man paus över jul och nyår, och då är man inne och jobbar. Då får vi extra förstärkning, och det möjliggör också för personal att få ledigt.

Fackombuden på Saltvik har kritiserat anstalten för att ta in många nya utan utbildning. Kriminalvårdare har berättat om farliga situationer som hade kunnat hanteras, eller aldrig behövt uppstå, med mer erfaren personal.

Sarkan sa till SVT att han inte kände igen vardagen som beskrevs – att läget är ansträngt, men att säkerheten inte påverkas. Nu upprepar han att allt är under kontroll:

– Vi har en grundbemanning med scheman som är förhandlade och klara. Det skiljer sig inte mot andra helger. Vi har full bemanning över jul och nyår.

Känner du av nånting i stämningen runt jul?

– Vi har regelbundna möten varje dag, där vi går igenom situationen på avdelningarna, och stämningar är nånting vi hela tiden är måna om att ha kontroll över. För att snabbt kunna vidta åtgärder.

– Julstämningen kommer med det som finns på TV, musik på radio och med de aktiviteter som Nämnden för andlig vård har. Vi har en beredskap för om någon mår dåligt.

Fängelsepastorn

Pingstpastorn Roine Åkerblom tillbringar halva arbetsveckan på Saltvik – på fängelset och det intilliggande häktet. Han kan se vissa skillnader hos fångarna kring jul, men allt sammantaget är det inte så annorlunda.

– Det är som det är mest. En del är inte så glada och en del är glada. Det är jättesvårt att säga. Det är klart att det är tufft att sitta i fängelse när man egentligen vill vara hemma med familjen eller flickvännen. Det kommer över dem. Men för en del spelar det mindre roll, förklarar han.

Roine Åkerblom är fängelsepastor på Saltviksanstalten

Han berättar hur julfirandet brukar se ut:

– Vi går runt till alla avdelningar och sjunger för dem, och delar ut julkassar. Även till dem som sitter på isoleringen eller i en häktescell, men de får ingen sång.

I år blir firandet tystare eftersom Svenska kyrkan inte skakat fram någon kör, men klappar får fångarna. Inslagna paket är emot reglerna, där allt ska röntgas och kollas igenom så det får bli röda papperspåsar i stället.

– Vi brukar ge en kalender och ett fint julkort med julevangeliet på, som man kan ställa upp. Vi brukar ha en julmust och någon choklad. I år var det en Twist-påse. Det är jätteuppskattat, berättar fängelsepastorn Åkerblom.

Nämnden för andlig vård (Nav) ansvarar för den andliga vården på Sveriges fängelser. Präster, pastorer, Imamer och andra besöker anstalterna för att mjuka upp förhärdade själar och för att försöka plocka upp dem som inte är helt förtappade.

På Saltvik ska det arbeta fem själavårdare på deltid. Två från pingstförsamlingen i Härnösand, två från Svenska kyrkan och en Imam. Sedan i höstas saknas det präster från Svenska kyrkan så Roine Åkerblom och hans kollega från pingstkyrkan får slita hårdare i år.

– Det kommer en i februari tydligen, har jag fått reda på nu. Svenska kyrkan har stått för kören, och det var därför det inte blev något i år.

Julgudstjänster

Prästerna och pastorerna håller gudstjänster på Saltvik en dag varje vecka. Imamen håller i fredagsböner.

Av säkerhetsskäl är antalet besökare begränsat så de klämmer in fyra gudstjänster på samma dag. Ceremonin och det efterföljande fikat klaras av på en timme.

– De som går på gudstjänsterna nu får ett julbudskap, och vi försöker göra det lite mer jul. Vi har en stjärna i gudstjänstlokalen och julmusik, så att de ska få lite stämning, förklarar Åkerblom.

– Det kommer fler vid jul, kanske för att det är godare fika. Nej, de vill nog känna av julen lite. Det är svårt att få den julstämningen någon annanstans.

Julmaten

Julgranar syns inte till inne på avdelningarna, återigen av säkerhetsskäl. Men hur är det med julmaten? Blir det någon sill, skinka och nötkebab till våra farligaste mördare, våldtäktsmän och gängkriminella?

Svaret från Radomir Sarkan är nej, bara om de sparar ihop till det och tillagar det själva:

– Vi tillämpar självförvaltning. De intagna får en tilldelad budget att köpa in livsmedel för. Så de planerar själva för hur det ska fördelas över julhelgen. Vi har arbetsplikt inom anstalterna men eftersom det är helg så är det inte arbetsplikt. Då är de kvar på avdelningarna och förbereder den maten som de själva har ansvar för att köpa in och tillaga.

Så de intagna bestämmer själva julmenyn?

– Ja, samtliga avdelningar på anstalten har självförvaltning. Det ingår i normaliseringsprincipen. Intagna får lära sig att hålla budget, köpa in, planera och tillaga mat.

Får personalen nånting extra?

– På julafton och juldagen kan det serveras julmat, men då får de bekosta det själva. Däremot så har arbetsgivaren, det vill säga jag, tagit beslutet att personalen får gå ut och äta ett julbord vid ett speciellt tillfälle. Så har skett, där samtliga av våra anställda bjöds på julbord.

Det kan tyckas rimligt.

– Ja, men det är väl naturligt. Det är en kultur och tradition som finns i Sverige, och vi ska väl inte behandla våra anställda på annat sätt. Så julbord utanför murarna, där vår personal blir serverad och har möjlighet att äta god julmat, är en självklarhet, tycker jag.

Det finns sju fängelser i landet i säkerhetsklass 1. Av dem är det Saltvik, Kumla och Hall som har särskilda säkerhetsavdelningar för de mest riskfyllda och rymningsbenägna fångarna.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.