En av förra veckans största nyheter blev att USA fick hem den kvinnliga basketbollspelaren Brittney Griner. Hon dömdes tidigare i år till nio års arbetsläger i Sibirien efter att ha försökt smuggla in en e-cigarett med cannabisolja till Ryssland. I utbyte fick ryssarna ut Viktor Bout; en ökänd brottsling som suttit elva år i fängelse för vapensmuggling i USA. Att det var Putin som drog det längsta strået är dock helt klart.

Protester kom nämligen direkt om att Biden istället borde ha krävt att få hem Paul Whelan, som är en amerikansk marinkårssoldat som sedan många år, enligt de flesta, felaktigt sitter i ryskt fängelse för spioneri.

Vad gäller den amerikanska ekonomin kom blandade nyheter. Först såg det ljust ut då den rekordhöga inflationen i november bromsade in något. Dagen efter visade det sig dock att prisökningar redan lett till att detaljhandelns försäljning sjunkit kraftigt, varpå börsen dök över 750 punkter. Experterna följer nu därför julhandelns utveckling för att se om nedgången förra månaden var en tillfällig dipp eller början på en ny trend. Om det senare är det dåliga nyheter då även den amerikanska arbetslösheten nästa år väntas börja stiga markant.

Från den politiska världen kan vidare noteras att Republikanernas övertagande av representanthuset kommer medföra viktiga förändringar. I veckan presenterade de bland annat en rapport om att Covid-pandemin kan härstamma från ett kinesiskt militärt virusexperiment. Den nuvarande demokratiska majoriteten har av politiskt korrekta skäl hittills vägrat undersöka detta rykte, men republikanerna lovar nu alltså att titta på saken. Vilket skvallrar om att tonen mot Kina kommer bli hårdare när deras parti tar över i början på januari.

Amerikansk politik blev i veckan därtill rörigare än vanligt då Arizonasenatorn Kyrsten Sinema bestämde sig för att lämna Demokraterna men kommer sitta kvar som vilde.

En gladare nyhet är att ett forskningslaboratorium i Kalifornien verkar ha löst en av de största knutarna rörande fusion. I korthet kan forskare nu slå ihop atomer med hjälp av en laserstråle som kräver mindre energi än den fusionen av atomer producerar. Vilket kommer bli en form av energiproduktion som är motsatsen till traditionell kärnkraft (som slår isär atomer). Och då detta inte skapar någon skadlig strålning eller giftigt avfall kan detta skapa ändlösa mängder av säker och billig energi.

De svenskar som denna vinter sitter och fryser baken av sig kan dock inte hoppas på någon snar lättnad då kommersiell fusionskraft fortfarande ligger minst två, tre decennier framåt i tiden.

Vidare kan noteras att modernt föräldraskap – eller snarare bristen därav – plågar Brevard County, Florida. Bland annat pinas skolorna där av att tonåringar stör undervisningen. Den lokala sheriffen höll därför häromdagen en presskonferens utanför ett fängelse med en varning om att om de ungar som inte skärper kommer att hamna bakom lås och bom.

De flesta som kom till ett föräldramöte några dagar senare nickade instämmande, men det blev som nästan alltid päron av den ryggradslösare sorten som fick rubriker genom att beskriva sheriffens budskap som hemskt och onödigt.

En annan nyhet är att alla Guds kreatur är inte intresserade av julfirande. Exempelvis tröttnade ett par kalvar i Carolina Beach, North Carolina, på att agera statister i en liveföreställning av Jesu födelse i Betlehem så till den grad att de rymde. Och det tog sedan den lokala polisen 16 timmar att fånga in dom.

Från djurfronten meddelas också att en flicka i Los Angeles, Kalifornien, fått de lokala myndighetens tillstånd att hålla en enhörning i föräldrarnas trädgård ”om hon lyckas hitta en.” Tillståndet kom dock i god byråkratisk anda med stränga restriktioner. Djuret måste bland annat hållas så det har garanterat fritt flöde av sol- och månljus och flickan måste polera dess horn minst en gång i månaden med en mjuk trasa. Vad som händer med eventuella regnbågar som enhörningen fjärtar ut är dock oklart. Troligen kommer de att ta om hand av lokala politiker och användas i kommande valrörelser.

Att julen står för dörren märks även även på att Grinchen numera dyker upp lite var som helst. I veckan skådades Dr. Seuss julhatande monster bland annat på Key West, Florida, i form av en utklädd polis som delade ut varningar i form av lökar till bilister som körde för fort förbi en skola.

Och i Phoenix, Arizona åkte en man dit för att ha kört bil i en samåkningsfilsfil med en uppblåsbar Grinch i passagerarsätet. Polisen där hade dock drabbats av julefrid nog för att bara ge honom en varning, inte böter.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Anders Edwardsson
Anders W. Edwardsson, född 1970, växte upp i Dalsland och utbildade sig till historiker vid Uppsala Universitet. I slutet på 2000-talet publicerade han boken En Annorlunda Historia om Sveriges socialdemokratiska historieskrivning och flyttade sedan till USA. Han är numera doktor i amerikansk statskunskap och bor i Florida med fru och två katter.