Elon Musk har kallat sig en yttrandefrihetsabsolutist. Men, han zick-zackar sig fram mellan regeländringar. Och låter användare rösta, 57,5 procent säger nej till att han ska vara kvar som chef. Dessutom har nya avslöjanden i Twitter files visat att FBI styrde och ställde med anställda och chefer på plattformen.

Det har fortsatt komma intressanta nyheter från Twitters högkvarter efter Elon Musk tagit över chefsposten. Inte minst blev förändringarna i plattformens regler högst personliga för Musk själv. En bil där hans son X AE A-12 färdades stannades i Los Angeles av en misstänkt hotfull person.

Anledningen var att bilen förväxlats med Musks egen. Konton på Twitter lade ut koordinaterna för var bland annat Musks privatjet befann sig, i realtid. Musk hotade då med stämning och stängde av kontot, tillhörandes studenten Jack Sweeney. Sweeney kunde inte fått informationen bara genom offentlig information om platsen för hans jet, utan också genom att ha fått tag på privat information.

Men han ändrade sig, och lät i stället folk rösta om att ha en sju dagars avstängning för doxning (när man avslöjar en persons hemadress eller likande).

Det som följde sedan var att ett antal journalister, från större tidningar och liknande, fick sina konton avstängda. Exempelvis Donie O’Sullivan på CNN, Ryan Mac på The New York Times och Drew Harwell på The Washington Post.

Trots åratal av avstängningar med tveksam grund vaknade de större medierna till ordentligt nu. Även svenska publicister blev bekymrade. Den främsta kritiken som fördes fram från amerikanskt håll var att dessa journalister blivit avstängda samtidigt som de faktiskt granskade Musk.

Som enskild journalist bör man fundera på djupet varför man är på Twitter, sade SVT:s mediedirektör Jan Helin i DN.

Twitter börjar bli en av internets mörkaste platser. Från att ha varit en plattform som kunnat ge människor en röst börjar det bli tvärtom, kommenterade Brit Stakston, också i DN.

Även EU röt till och varnade för att belägga Twitter med sanktioner, om inte respekten för journalister upprätthölls. EU-kommissionens vicepresident för Värderingar och Transparens Věra Jourová sade att det var oroande att Musk stängd av journalister.

De avstängda journalisterna fick ganska snabbt sina konton tillbaka.

Men snart briserade nästa nyhet: Twitter förbjuder länkning till konkurrenter som Truth Social, Mastodon, Facebook och Instagram. Både i inlägg i användarnas ”biografi”. Dessutom förbjöds länkning till sajter som Linktree där man kan samla alla sina sociala medier, hemsidor och liknande på en plats.

Detta möttes av kritik och oförstående. Märkligt nog försvann hela regeländringen lika snabbt som den tillkommit. Länken till regeländringen gapar nu tom, sidan saknas.

Musks förkärlek för omröstningar slutar dock inte där. Nu kan man även rösta om man vill att han ska avgå som chef för Twitter. I ett uppföljande inlägg skriven han att ”den som vill ha makt är den som minst förtjänar det.”

Exakt vad som föranlett honom att göra detta är oklart. Utfallet blev att han nu inte ska vara kvar, men det återstår att se exakt vad han menar.

I ett domstolsdokument framgår det att han egentligen aldrig ville bli chef på Twitter utan vill hitta en annan person för tjänsten.

Det är en arg aktieägare i Tesla, Richard Tornetta, som driver tesen att en utlovad lön till Musk skadat småägare i företaget. Detta då målsättningen för Tesla ansågs för lågt satt och att styrelsen smidig not klubbat igenom Musks lön.

I fallet som drivs i Delaware framgår det att Musk säger: ”Ärligt, jag vill inte vara vd för något företag.”

Omröstningen har fått många svar från kända personer. Ingenjören och podcastprofilen Lex Fridman erbjuder sig att ta över rodret på Twitter. Då svarar dock Musk:

Du måste gilla smärta mycket. En hake: du måste investera ditt livs besparingar i Twitter och det har varit ett snabbspår mot konkurs sedan maj. Vill du fortfarande ha jobbet?

Fridman svarar att ja, det vill han. Och att man kommer vända företagets utveckling.

Twitter files med fler avslöjanden

Upplaga fem och sex av Twitter files har släppts. I del fem av Bari Weiss fortsätter granskningen av avstängningen av före detta presidenten Donald Trump.

Där framgår det att anställda tydligt beskrev att Trump inte brutit mot några av plattformens regler. När avstängningen kom i alla fall var det bara några få som vågade anmäla en avvikande åsikt. Däribland en anställd som vuxit upp i Kina och berättade hur censur kan förstöra den offentliga debatten.

Del sex får sägas vara något av en bekräftelse för misstankarna om FBI:s påverkan på sociala medier.

FBI var konstant närvarande och gjorde påtryckningar mot chefer och personal på Twitter. Man kunde nästan få intrycket av att Twitter var en underavdelning på FBI.

FBI krävde att Twitter tog bort inlägg och stängde av användare, även material som var av humoristiskt slag. Och från konton med väldigt få följare. Över 150 mejl utväxlades mellan FBI och Yoel Roth, förre chefen för säkerhet och pålitlighet.

FBI hade 80 anställda som bevakade främmande makts inverkan över sociala medier. Man satte i gång verksamheten efter presidentvalet 2016, där det mycket rabalder om påstådd rysk inverkan på valet.

Det var journalisten Matt Taibi som presenterade den sjätte delen av Twitter files. Han belyser hur språket i kommunikationen hade en karaktär av ”husse” och ”husdjur”, där FBI höll i kopplet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.