Då var det äntligen dags för den final som avgör för de kommande fyra åren vilken nation som kan stoltsera med världens mest betydelsefulla mästerskapstitel. På Lusail-stadion ekade nationalhymnerna, innan de argentinska supportrarna tog kommandot över läktarna, för de två nationerna som båda kom till finalen med två världsmästartitlar var och Frankrike som regerande världsmästare.

De två huvudpersonerna Lionel Messi och Kylian Mbappé med fem mål vardera i turneringen innan finalen och klubbkamrater i Paris Saint-Germain F.C. skulle nu få chansen att vara med och lägga tungan på vågen för sitt respektive landslag.

Argentina tog initiativet inledningsvis och i femte matchminuten kom första avslutet mot den franske målvakten Hugo Lloris i form av ett hårt skott från Alexis Mac Allister. Rakt i famnen på Lloris.

Ett par minuter senare visade Julián Álvarez, för andra gången, att han tänkt ta hand om Adrien Rabiots framfart oavsett vilka medel som än krävdes. Efter att Frankrike misslyckats med att vinna bollen efter en dålig argentinsk hörna hamnar Hugo Lloris liggande i gräset efter ett ingripande där hans egen back knuffar in en argentinare i form av Cristian Romero i kroppen på Lloris.

Lionel Messi firar segern med sin fru Antonella och deras tre söner (Foto: Jean Catuffe / DPPI via AFP)

Hugo Lloris som spelade sin 146:e landskamp fick hjälp från det medicinska teamet innan matchen efter ett par minuter kunde fortsätta. Det gav en känsla av att det kunde bli fråga om mycket tilläggstid. Argentina fortsatte att behålla initiativet men Frankrike fick kontroll på bollen efter att en bortrensning träffat Álvarez på armen och Frankrike fick en frispark nere vid eget straffområde. Frisparken resulterade inte i någon offensiv farlighet för Frankrike och Argentina behöll taktpinnen.

Tretton minuter in i första halvleken skapade Frankrike sitt första offensiva experiment men Emiliano Martínez i den argentinska kassen hade god hjälp av sina backar för att i relativt lugn kunna ta hand om bollen.

Samtidigt som jag började undra vart Théo Hernandez och Griezmann höll hus kom Frankrike i en offensiv test där Hernandez fälls två meter innanför kortlinjen och en meter från straffområdet. Frankrike fick sitt första försök till en fast situation i offensivt läge. Det blev till ingenting.

I nästföljande argentinska anfall tog sig Ángel Di María runt Dembélé på vänsterkanten och in i straffområdet där Ousmane Dembélés fot inte kunde hålla sig borta från att fälla Di María och domaren blåste straff utan ett uns av tvekan.

Messi stegade fram mot straffpunkten. Sammanbiten. Man kunde se i argentinarens ögon att det var full fokus på uppgiften och efter att ha skjutit bollen längs gräset i motsatt hörn mot det Lloris kastade sig åt var Messi nu bäste målskytt i turneringen och stor argentinsk hjälte.

Det massiva argentinska läktarstödet som gav Argentina ytterligare en “hemmamatch” nådde matchens första crescendo.

Den väntade kvitteringsjakten från fransmännen lät dock vänta på sig och när de äntligen i trettiosjätte matchminuten började försöka sig på ett högre tryck igen hann de knapp förlora bollen innan Argentina via Di María hade gjort 2–0. Vändningen var blixtrande snabb och fem passningar på sex tillslag gick inte att hinna med och halvleken utvecklades till att mest påminna om slakten av frankerna i Roncevaux-passet år 778.

Läktarna kokade. De argentinska supportrarnas sånger ekade över arenan.

Fyrtio minuter spelade och Olivier Giroud och Dembélé togs av planen till förmån för Marcus Thuram och Randal Kolo Muani. Det var dags för Frankrike och Didier Deschamps att locka fram något som kunde påminna om ett motstånd mot Argentina.

Noll målchanser skapade dryga fyrtio minuter in i VM-finalen och de flesta franska profilerna hade inte synts till. Antoine Griezmann som varit betydelsefull och nyttig på vägen fram till finalen var anonymare än en alkoholist på möte. Han presenterade sig inte ens.

Det blev en första halvlek som visade upp ett samlat Argentina som till synes enkelt kunde stänga alla offensiva försök av Frankrike.

Andra halvlek och ett självsäkert och välorganiserat Argentina fortsatte effektivt på den inslagna vägen. Frankrike såg nu aningen piggare ut än i första halvlek och lyckades skaka fram sin första hörna i matchens femtioförsta spelminut. Den hörnan resulterade lika litet i något som någon annan fransk aktion tidigare i matchen.

Argentina lät nu fransmännen rulla lite boll medan de höll ihop lagdelarna för att kunna bryta, ta över och kontra. Blev argentinarna i någon situation överspelade föll de i backen med hopp om en frispark för att störa franska ambitioner. De tvekade inte heller sparka undan benen på franska spelare om det satte fortsatt stopp för dem. Det var hårt och resolut och gav resultat. Fransmännen gavs ingen chans att få ihop ett samlat spel och lagdelarna drogs isär gång på gång.

Sextiofyra minuter in i matchen fick matchens profil här långt, Di María, kliva av planen i ett byte med Marcos Acuña. Di María hade långt skapat långt mycket mer än hela det samlade franska laget. Dessutom verkade Di María fortfarande pigg och fortsatte att utmana motståndarnas försvar gång på gång vilket gjorde bytet överraskande.

Tiden började närma sig 71 minuter på matchuret när Hernandez och Griezmann byttes ut mot Eduardo Camavinga och Kingsley Coman. Det var ju för väl att Greizmann kom till rätta innan Missing People hann påbörja sökandet efter honom i alla fall.

Skulle Camavinga och Coman kunna hjälpa Frankrike att uppnå vad som ännu i matchen såg ut att vara ett oöverstigligt hinder och mål, att få tilll ett avslut på mål? Fransmännen hade så här långt varit oförmögna att skapa några farligheter.

Argentina fortsatte att ha full kontroll på spelet till sjuttionionde matchminuten då Mbappé tåar fram en boll till en rusande Kolo Muani som är förbi sin argentinske motståndare då Kolo Muani dras ned och nästa straff i matchen är ett faktum.

Mbappé tog naturligtvis hand om straffsparken och skjuter de blå tupparnas första skott på mål. Bollen passerade Martinez fingertopp med några centimetrar för att hitta ner i målvaktens högra hörn. Nu hade Frankrike fått ett inbjudningskort in i matchen och Mbappé och Messi hade sex mål var i turneringen.

En och en halv minut senare slår Mbappé till igen och Frankrikes andra skott på mål betyder kvittering. Situationen startade med att Coman beslutsamt stal bollen av Messi och sekvensen senare passa Mbappé till Thuram som lobbar tillbaka bollen över sin back och Mbappé smällde till direkt. Mbappé med sju mål i turneringen

Plötsligt visar sig idrottspsykologins fantastiska värld. Fransmän som sliter, kämpar och försöker, efter att inte ha lyckats prestera en farlighet på närmare åttio minuter fotboll och närmast gett upp att ens få ett skott på mål. Argentinare som i fyrtiofem minuter börjat vänja sig med att vara världsmästare och behärskat matchen på alla nivåer började plötsligt att få svårt att hinna med, att hitta passningar. Ens att hålla i bollen.

Frankrike hade för första gången i matchen initiativet. Sju tilläggsminuter och Argentina måste rensa undan. Frankrike anföll. I fjärde tilläggsminuten fick Rabiot chansen. Ett skott på mål men Martínez i det argentinska målet hade inga större bekymmer och fick grepp om bollen. Strax därefter en ny situation i Argentinas straffområde. Klockan tickade på. Vad skulle hända?

Messi fick en skottchans. Mitt på mål. Lloris tippade den över ribban. När domaren blåste av hade ingen ännu inte riktigt tagit in vad som hände. Ett Frankrike som inte kreerade ett skapandes grand under sjuttionio minuter hade fått ett extraliv.

Argentina som hade sett fullständigt omutbara ut började skaka i fotbollsnerverna och hade börjat flacka med blicken och tänka för länge innan de passade bollen.

Det som tidigare hade hänt på instinkt var nu ens knappt möjligt.

Frankrike öppnade upp första förlängningskvarten och det var uppenbarligen det här vi alla hade väntat på. En fotbollsmatch med två aktiva fotbollslag på gräsmattan.  Det var kamp, det var vilja. Två lag som ville avgöra en VM-final.

Nu hade det blivit en match med den nerv en världsmästerskapsfinal skall innehålla. Nu hade spänningen i matchen infunnit sig och ordet kamp blev relevant

När den andra förlängningshalvan rullade i gång fortsatte man med samma inställning i båda lagen. Man ville avsluta inom ramen för spelad till och inte stå inför ett nervöst och skakigt straffavgörande.

Då kom ett argentinskt anfall. Lautaro Martínez får första avslutet innan Messi som ligger bakom farligheten fick sätta foten till och sätta Argentina på ledartavlan igen. Nu hittade de randiga tillbaka sitt mod och sin mandom och såg ut att kunna återskapa den dominans man tidigare visat.

Argentina försöker igen på vänsterkanten. Raphaël Varane hinner att bryta men bollen han skulle lägga över linjen för inkast orkade han inte riktigt få att ändra riktning. Varane som såg plågad ut fick ta sina sista krafter att löpa i kapp bollen och rensa ut den till inkast precis innan den rullar ut över kortlinjen. Själv hann Varane bara över kortlinjen innan han föll ihop av trötthet. Frankrike hade sprungit och letat boll i närmare åttio minuter av matchen och nu var det stumma ben på många spelare.

Frankrike jagade en ny kvittering. En hörna. Mbappé försökte sig på ett skott. Ett skott som träffade Montiel på armen och det var dömt straff för Frankrike igen.

Hattrick för Mbappé. I en VM-final. Åtta mål i turneringen för Mbappé och den galnaste VM-final undertecknad någonsin upplevt var ett faktum. Precis som straffavgörandet. 3–3 efter förlängningen och avgörandet skulle nu komma att endast handla om vilket lag som hade flest spelare med iskalla nerver.

Mbappé klev fram för att lägga första straffen och slog den hård och halvhög för att undvika att målvakten skall orka hålla den. Därefter svarade Messi med att reducera.

De två fotbollskungarna hade visat var skåpet skulle stå. Coman sätter Frankrikes andra straff i bröstet på Martinez. En miss. Paulo Dybala la den följande straffen mitt i mål och Argentina tog ledningen och initiativet i straffläggningen.

Aurélien Tchouaméni lade upp bollen på straffpunkten och slog ytterligare en dålig straff för Frankrike, strax utanför mål.

Leandro Paredes fick chansen och gjorde inga misstag. Lloris fick fingrarna nästan avskjutna men nådde inte riktigt fram.

Kolo Muani satte därefter sin straff rakt upp i nätet. Nu var det bara missar från Argentina som kunde rädda Frankrike ännu en gång.  Nu var dock chanserna till ytterligare en vändning slut.

Montiel gjorde inget misstag utan förvaltade sin straff och Argentina är nu världsmästare i fotboll 2022.