Den senaste tiden har handlat mycket om Elon Musk. Efter att ha först fokuserat på hans avslöjande om att Twitter spelat under täcket med Demokraterna i valrörelser kom dock debatten mer att handla om hur media bemött Hunter Bidens ”laptop from hell”.

Eller snarare, hur många inte talat om den. För samtidigt som vissa har slagit upp nyheten stort har andra försökt tiga ihjäl uppgifterna eller som ABC, CBS och NBC i flera dagar vägrat att ens nämna skandalen. Detta är dock inte så underligt. Likt Twitter gjorde nämligen ”de tre stora” hösten 2020 allt för att skildra de graverade uppgifterna om sexlekar, skumraskaffärer med kinesiska företag och annat som fake news.

Musk klagade också på att New York Times – en tidning med samma anseende i politiska kretsar som Dagens Nyheter i Sverige – inte ens nämnde det inträffade. Vilket heller inte är konstigt. Tidningen har nämligen förvandlats till en partiblaska typ Aftonbladet, och fick för något år sedan bland annat ett Pulitzerpris för artiklar om Trumps kontakter med Putin – som senare visat sig vara helt felaktiga. NYT har därför numera vissa trovärdighetsproblem. Och då Musk sagt att fler avslöjanden är att vänta kan strategin att tiga och hoppas stormen blåser över i längden bli svår att upprätthålla.

Donald Trump levererade i veckan vidare ett uttalande om den amerikanska konstitutionen. Kontentan var att han anser att det fusk han menar skedde borde leda till att presidentvalet 2020 borde göras om. Men då det inte finns något stöd i konstitutionen för omval skulle detta kräva att den helt åsidosattes. Inlägget har därför väckt ont blod inte bara till vänster utan också till höger, där många ser konstitutionen som en helig text. Trump har sedan försökt (bort)förklara sig, men en regel i politiken är ju att den som förklarar sig håller på att förlora. Uttalandet är därför typiskt för den knyckighet som präglat Trumps nya presidentvalskampanj inför 2024, som han inledde för två veckor sedan.

Utanför politiken blåste i veckan kalla vindar.

Stora delar av västra och mellersta USA har drabbats av snöigt väder. Vilket skapat problem av olika sort, från elavbrott till trafiksvårigheter. Polisen i delstaten Washington på amerikanska västkusten stoppade exempelvis en man som vinglande körde nästan en hel svensk mil längs en väg. Och orsaken visade sig vara att hans framruta var nästan helt täckt med snö som, enligt honom själv, vindrutetorkarna inte var kraftiga nog för att avlägsna. Mannen fick därför böter på drygt 5000 kronor och polisen gick efteråt ut med en uppmaning till allmänheten om att använda snöskrapor på is- och snötäckta bilfönster.

Delar av nordöstra USA har därtill drabbats av emus. Och vi pratar här emu som i australisk jättefågel, inte europeisk valuta. I förra veckan fick myndigheterna i Kalamazoo, Michigan, fånga in en flock av sex sådana på rymmen från en bondgård. I Ohio söder därom dök några dagar senare tre andra upp i Highland County, varav två fångades in men en tredje fortfarande är på fri fot. Och som på beställning dök därefter en tillika herrelös emu upp i Pearson County, North Carolina. De ansvariga har försökt finna ägaren men har såhär långt misslyckats med detta och även denna pippi är alltjämt fågelfri.

En annan episod är att brandkåren i Johnston-Grimes, Iowa, fick rycka ut efter att brandlarmet gått på ett dagcenter för hundar. När de kom dit möttes de dock inte av en eldsvåda utan av en ovanligt gladlynt hund som blivit så exalterad av att leka med andra hundar att han hoppat längs väggarna och utlöst brandlarmet av misstag. Brandstationen låter på sin Facebooksida meddela att hunden är förlåten och inte kommer bötfällas för falsklarm.

Avslutningsvis kan meddelas att en golfrunda i Bay St. Louis, Mississippi, slutade med att två spelare blev så upprörda att den ene bet den andre i näsan. Efter att ha flytt brottsplatsen kom förövaren på bättre tankar och överlämnade sig till polisen. Han är riskerar nu dock upp till sju års fängelse för sitt beteende.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Anders Edwardsson
Anders W. Edwardsson, född 1970, växte upp i Dalsland och utbildade sig till historiker vid Uppsala Universitet. I slutet på 2000-talet publicerade han boken En Annorlunda Historia om Sveriges socialdemokratiska historieskrivning och flyttade sedan till USA. Han är numera doktor i amerikansk statskunskap och bor i Florida med fru och två katter.