Om en ung svensk kille uppväxt i kulturarbetande välmående medelklass plötsligt får för sig att han ska bli gangsterrappare, och dessutom leva samma liv som de som ingår i de kriminella gängen i förorterna, då kan det bara sluta illa.

Och det gjorde det för Einár. Vid tiotiden på kvällen 21 oktober 2021 sköts – eller snarare avrättades – Einár i Hammarby Sjöstad. Mördaren stod en och en halv meter ifrån sitt offer när han krökte sitt finger om avtryckaren.

Einár fick sitt genombrott vid 16 års ålder med ”Katten i trakten”, därefter följde framgång efter framgång i tre år. Tills hans mördades av torpeder som antagligen lejts av andra gangsterrappare. De livvakter Einár hyrt in kunde inte skydda honom.

Dessförinnan hade Einár vid ett tidigare tillfälle kidnappats och förnedrats.

Man borde nu anta att ingen ung kille vid sina sinnens fulla bruk försöker bli den nye Einár.

Och om någon ändå skulle försöka göra det får man anta att föräldrarna lugnt men hårt och bestämt gör allt för att få pojken på andra tankar.

Trodde ni ja.

15-årige Vilmer Dahlberg har snabbt blivit stor på TikTok. Kan bero på att han till utseende, röst, texter och rörelsemönster är en kopia av Einar. Nu släpps hans första singel.

Hans mamma Sandra Dahlberg är uppenbarligen stolt, och lägger lycklig upp sonens videos på twitter med en smått ironisk kommentar om att hon närt en ”gangsterrappare vid sin barm”.

Även Villys pappa Jimmy Jansson står bakom sonens satsning, till Värmlands Folkblad säger han:

– Alltså, det är ju inte riktigt den musiken jag lyssnar på, men jag lyssnar ändå när han visar mig, och säger alltid vad jag tycker. Han vet ju vad han gör i alla fall. Jag försöker vara så, hur säger man, supportive som möjligt.

Vilmer ”vet vad han gör” när han satsar på att bli den nye Einar, säger alltså pappa Jimmy.

Mamma Sandra och pappa Jimmy var länge ett känt artistpar. De möttes och blev kända som par för en större publik när de var med i dokusåpan Fame Factory 2003.

Åren efter gick det bra för Sandra som sångare, 2004 och 2006 var hon med i Melodifestvalen. Bästa placering? 5:a.

Men hon gav efterhand upp karriären som sångerska och arbetar sedan 2009 huvudsakligen som prisutdelare för Postkodlotteriet, och som programledare i andra produktioner.

Även Jimmy Jansson har medverkat i Melodifestivalen – 2002, 2005 och 2007 – men är numera mest verksam som låtskrivare och producent, och har som sådan haft bidrag med i Melodifestivalen varje år sedan 2015. Med tanke på att låtskrivaren Jimmy stöttat, alltså varit “supportive” när Vilmer musicerar blir man ju lite nyfiken på hur Vilmer fått till sina texter där han berättar om sina vapen, om att döda och “lägga folk i graven”, “knulla” motståndarens tjejer, langa knark och röka på.

Med två artister som föräldrar är det inte underligt att Vilmer beskriver sin bakgrund så här:

– Jag är född i en studio. Jag har hållit på med musik sedan jag var svinliten, så det går i släkten kan man säga. Allt började med att jag ville göra en egen låt och pappa fick hjälpa mig med text, melodier och beats, sen spelade vi in i hans studio.

De första åren i sitt liv växte Vilmer upp i värmländska Hagfors, och sedan i Stockholmsförorten Högdalen. Det återstår att se vad de gängkriminella gangsterrapparna i Högdalen tycker om sin svenske konkurrent. Vi får innerligt hoppas att de inte är lika blodtörstiga som de var i Dalen och den del av orten där Einár höll till.

Man kan förstås undra hur det kan komma sig att en 15-årig kille från Hagfors – som har föräldrar som sjunger och skriver texter på svenska – låter som om han hade ett annat modersmål och nu kommunicerade med omvärlden på en dialektal variant av Rinkebysvenska.

Men det är inget som mamma Sandra och pappa Jimmy verkar fundera på. De är stolta och ”supportive”, och står bakom Vilmers satsning.

Att Sandra och Jimmy är eniga på den punkten hindrar inte att de är osams om en annan sak som rör Vilmer. Paret är skilda sedan många år och när Sandra fick se att Värmlands Folkblad beskrev Vilmer som ”Jimmy Janssons son” fick hon ett utbrott i sociala media och röt:

”Aja, han blev utan morsa i artikeln, men det är min unge också”.

Ja, det är väl också ett sätt att ta ansvar för sitt föräldraskap – att vilja vara med på tåget när grabben blir kändis.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!