3 000 tyska poliser gör stort tillslag mot 130 adresser i elva av landets sexton delstater. Man har siktat in sig på den högerextrema grupperingen Reichsbürger, som ska ha förberett en statskupp. Bland de gripna finns en före detta Förbundsdagsledamot, en aktiv soldat och en utstött gammal prins.

22 personer har gripits, en av dem är prins Heinrich XIII, 71 år gammal och tillhörandes adelsfamiljen Reuss av Greiz i delstaten Thüringen.

Det nuvarande familjeöverhuvudet prins Heinrich XIV har tagit avstånd från sin släkting, som han beskriver som ”en förvirrad gammal man”, skriver Daily Mail. Släktnamnet Heinrich kommer från kejsaren Heinrich VI av det tysk-romerska riket.

Heinrich XIII ska ha brutit kontakten med sin familj för fjorton år sedan, och inte hörts av sedan dess. Han ska också ha kontaktat ryska myndigheter och diskuterat planerna på en ny politisk ordning, som skulle uppstå så fort den nuvarande regeringen störtats. Till sin hjälp ska han haft en rysk kvinna, som namnges i tysk press som Vitalia B.

En person greps i Perugia i Italien och en i Kitzbühel i Österrike. Förutom 22 gripna misstänks ytterligare tre för att ha stött organisationen, varav en är rysk medborgare.

Gripanden gjordes i delstaterna Baden-Württemberg, Bayern, Berlin, Hesse, Niedersachsen, Sachsen och Thüringen

Grupperingen som kallas Reichsbürger (rikets medborgare) motsätter sig den nuvarande tyska staten, och vill se kejsarriket återinstallerat. Det var statsskicket Tyskland hade från enandet 1871 till 1918, då Weimarrepubliken tog vid.

Den ryska ambassaden i Berlin har förnekat alla kopplingar till grupperingen. Man påpekar att man inte har diplomatiska förbindelser med representanter från terroristgrupper eller andra illegala organisationer.

Reichsbürger ska enlig tidningen Bild redan ha planerat för vilka som skulle bli ministrar i ett nytt styre. Flera hade på laglig väg också skaffats sig vapen. Planeringen för en statskupp ska ha pågått i minst ett år, och involverat soldater inom den tyska försvarsmakten Bundeswehr.

Under tillslaget på onsdagen genomsöktes även baracker tillhörandes militärens specialförband KSK, Kommando Spezialkräfte, i Calw.

En KSK-soldat är bland de gripna, hans kontor och lägenhet genomsöktes av polisen. KSK har tidigare fått kritik för att soldater haft kontakter inom högerextrema kretsar.

Enligt åklagaren byggde planerna på en ny stat på förutsättningen att man skulle vara tvungen att använda sig av militären för att lyckas.

Men han säger också att detaljerna måste granskas noggrannare. Det är ännu oklart om någon kommer åtalas för förräderi. Enligt åklagaren trodde en del inblandade på konspirationsteorier, som Qanon.

Grupperingen tror att Tyskland styrs av en så kallad djup stat, och inte av regeringen och de demokratiska institutionerna. Inom grupperingen ska man också trott att en allians av regeringar, underrättelsetjänster och militär från andra nationer ska planerat ett uppror mot den djupa staten, inom nära framtid.

När kuppen genomförts skulle man etablerat en nationell säkerhetsorganisation som jagat resterna av den djupa staten.

Det beräknas finnas 20 000 medlemmar i Reichsbürgers, som i praktiken är en sammansättning av organisationer. Runt 2 000 betraktas ha våldspotentiall.

Förre parlamentarikern för AfD, Birgit Malsack-Winkelmann, var också en av de gripna. Hon skulle fått rollen som justitieminister i en potentiell ny regering. Hon satt i Förbundsdagen för partiet 2017 till 2021.

Heinrich XIII skulle ha blivit ordförande för ett råd som styrt landet. Hans jaktstuga Waidmannsheil utanför Bad Lobenstein användes av organisationen för möten.

Enligt inrikesminister Nancy Fäser gav utredningen om Reichsbürger en ”titt ned i avgrunden”. Justitieminister Marco Buschmann hyllade Tysklands förmåga att skydda sin demokrati, i och med att kuppmakarna nu ställs till svars.

Det återstår att se om fler gripanden är att vänta, och hur långt gångna planer på statskupp det var.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.