Då resultatet av mellanårsvalet den 8 november nu är klart vreds medias intresse i veckan mot andra saker. Som striden mellan de som anser att yttrandefrihet innebär rätten att säga vad man vill även om det stör vissa och de som vill ha begränsningar av vad de kallar hatretorik. Och det är Elon Musk som står i fokus. Han har lovat rulla tillbaka Twitters tidigare dogmatiska linje om vad som får sägas och istället bara förbjuda direkt lagvidriga uttalanden, typ mordhot. Han har också meddelat att han har bevis för att Twitter tidigare avsiktligt gynnat Demokraterna i flera valrörelser.

För detta har Musk fått ömsom vin, ömsom vatten. Och för en gångs skull går debattlinjen delvis på tvärs genom den annars Berlinmursstadiga partilinjen. För även om de flesta som vill ha strängare regler är demokrater välkomnar även många till vänster Musks linje. De inser att regler alltid ytterst baseras på politiska bedömningar av vad som anses rätt och fel, etc. Samt att detta lämnar dörren öppen för att censuren i framtiden, när andra värderingar än dagens blir dominerande, riskeras vändas mot dom själva. Det så kallade kulturkriget fortsätter alltså men längs delvis nya frontlinjer.
Ett par andra nyheter i samma anda kom också i veckan.

Det första är att Disney, vars stöd för politisk korrekta idéer om kön och annat, ställda inför minskade besöks- och tittarsiffror, plötsligt återanställde en gammal VD som inte vill att företaget skall fortsätta ta sådana politiska ställningar.

Det andra var att nyhetsbolaget NBC, efter två års tystnad, erkände att de gjorde fel när de hösten 2020 förklarade uppgifterna om Hunter Bidens famösa ”laptop from hell” som fake news. Datorn innehöll dock inte enbart pikanta filmklipp på den blivande presidentsonen i bara mässingen sniffande kokain med prostituerade utan också bevis för att Joe Biden varit inblandad i sonen skumraskaffärer. Uppgifterna var alltså så grava att de kanske ha avgjort valet till Trumps fördel och beslutet att förneka dem har följaktligen kritiserats hårt.

En nygammal debatt som blommade upp i veckan rör också Demokraternas försök att åtala just Donald Trump. Expresidenten gick bland annat till angrepp på justitieminister Merrick Garland då det visat sig att frugan till Jack Smith, domaren Garland tillsatt för att granska Trump om lika saker, bland annat har producerat en film åt Michelle Obama och donerat pengar till Joe Bidens presidentvalskampanj. Trump beskrev därför Smith som en ”politisk torped” medan justitiedepartementet svarade att det inte finns något att oroa sig för då Smith lovat vara opartisk. Fortsättning lär härom också följa.

På Hawaii bestämde sig vidare Mauna Loa för att vakna. Berget, som är en av världens mest aktiva vulkaner, började efter nästan fyra decenniers dåsande spy ut lava, aska och glödande stenar.

För experterna var utbrottet inte överraskande då tecken på ett utbrott började i september, så inga hus eller personer har därför ännu kommit till skada. Lavan hotar dock att skära av öns viktigaste motorväg och om den avviker av från sin nuvarande kurs ner mot Stilla Havet kan bebodda områden hotas.

STJÄRNFAMILJ. John Ronald Dewayne Armstrong greps för angrepp med dödligt vapen mot sin styvfar och styvsyster

I Tulsa, Oklahoma slutade förra torsdagen ett parti Monopol med en äkta vilda västernskjutning. När en familj överförfriskade spelare bråkade om reglerna och fadern i huset började klå upp en styvson blev de ombedda att göra upp utomhus. Och då den yngre redan fått ett jack i pannan ansåg han det säkrast att ta med sig en pistol. När de kom ut tömde han magasinet i marken runt styvfadern, men då polisen kom till platsen lugnade det hela ned sig. Rapporteringen tiger om de lugnade ner sig berodde på att snutarna lyckades klargöra Monopolreglerna eller något annat.

Avslutningsvis. Websidan Huffington Post inledde häromdagen traditionsenligt sin julbevakning med att lista drygt 50 ovanliga julklappstips. Bland rekommendationerna finns i år en popcornskokare som ser ut som Star Warsroboten R2-D2, en renhornshat för hamstrar och ett brinnande horhus för modelltågslandskap. Då det senare kommer med skalenliga både brandmän och panikslagna glädjeflickor i underkläder kan det nog bli mycket poppis bland nördiga tågentusiaster.

Anders Edwardsson
Anders W. Edwardsson, född 1970, växte upp i Dalsland och utbildade sig till historiker vid Uppsala Universitet. I slutet på 2000-talet publicerade han boken En Annorlunda Historia om Sveriges socialdemokratiska historieskrivning och flyttade sedan till USA. Han är numera doktor i amerikansk statskunskap och bor i Florida med fru och två katter.