I Taita-Taveta, Kenya har nu elefanter börjat trakassera befolkningen i byn Zongwani. På jakt efter tilltugg och vatten har en flock elefanter som tröttnat på torkan i området börjat ta sig friheter som satt hela byn i skräck.

Julius Mwatela vaknade av ett högt ljud och sekunden senare kände han hur sängen lyftes från marken. I panik slängde han sig ur sängen och rusade mot dörren. Det sista han såg innan han slog upp plåtdörren och sprang för allt vad han var värd till ett grannhus var två elefantbetar som tryckt sig igenom väggen.

Cirka 20 elefanter är nu ökända i området och byborna kan vittna om hur ledaren för flocken tar sig fram till hus och små butiker för att slita bort taket, vilket oftast är gjort av halm eller liknande, och sedan rota sig igenom kök och hyllor efter godsaker som socker, mjöl, bröd och tilltugg. Godsakerna slängs ut på marken och bytet bärs sedan iväg till den borrade vattenbrunnen utanför byn. Där har flocken rivit muren som omgärdade brunnen och nu kan de i godan ro smaska i sig sitt godis och släcka sin törst.

Djuren vandrar runt i de tre byarna Zongwani, Marapu och Rahasi som delar på vattenbrunnen och byborna har nu börjat hålla vaktschema och tänder eldar runt om i byarna för att hålla elefanterna på avstånd. På tio dagar har Jumbo och hans gäng lyckats förstöra 27 hyddor och paniken och ropen efter hjälp från myndigheterna stegras dag för dag.

De lokala styresmännen i byarna har också anklagat myndigheterna för att inte dela med sig av inkomsterna från Tsavo nationalpark från vilka de tjuvaktiga elefanterna ifråga stammar. Taita Taveta Wildlife Response Trust har lovat att hjälpa drabbade bybor att fylla i rätt formulär för ansökan om ersättning från staten för förödelsen.

Intergovernmental Relations Technical Committee (IGRTC) är den myndighet som har reagerat på propåerna och säger att man kommer att lösa problemen inom sex månader.

São Tomé och Príncipe

Den lilla ö-nationen São Tomé och Príncipe utsattes, enligt Reuters, för ett kuppförsök 25 november. Premiärminister Patrice Trovoada höll senare samma dag en kortare kommuniké på Radio Somos Todos Primos där han kunde meddela att landet varit utsatt för ett kuppförsök som startade vid 00.40 och var avvärjt och avstyrt strax efter 06.00 samma morgon.

Öarna som utgör landet São Tomé och Príncipe är belägna i Guineabukten.

Vilka som låg bakom kuppförsöket på den paradisliknande ön är ej ännu allmänt känt men attacker inleddes mot flera militärbaracker i landet och minst fyra kuppmakare oskadliggjordes och omhändertogs. Senare greps en tidigare soldat vid namn Arlecio Costa för inblandning i kuppförsöket.

Sedan det senaste kuppförsöket, riktat mot president Fradique de Menezes 2003, har landet uppfattats som stabilt.

São Tomé och Príncipe upptäcktes och annekterades av Portugal någon gång på 1470-talet. Drygt 50 år senare befolkade portugiserna dem huvudsakligen med fångar och landsflyktiga judar. Den första tiden odlades sockerrör med hjälp av slavar från fastlandet men sedan 1800-talet har kaffe och kakao varit huvudsaklig gröda. I dag är kakao den enda exportvaran av betydelse i landet, som är beroende på internationellt ekonomiskt stöd. Efter Sovjetunionens fall har São Tomé och Príncipe lämnat Sovjet-modellen som samhällsförebild. Den tidigare marxist-leninistiska enpartistaten har kommit långt i sin omstöpning av samhället och har i dag ett utvecklat lokalstyre och en yttrandefrihet som respekteras.

Tanzania/Kanada

En lite annorlunda stämning har lämnats in till högsta domstolen i kanadensiska provinsen Ontario. Bakom stämningen står 21 tanzanier som anser att det kanadensiska gruvbolaget Barrick Gold skall hållas ansvariga för delaktighet i utomrättsliga mord utförda av tanzanisk polis som bevakar North Mara-gruvan. Gruvan är belägen i norra delen av Tanzania endast 30 kilometer från gränsen till Kenya.

Barrick Gold har tre gruvor i Tanzania. Förutom North Mara också Bulyanhulu samt Buzwagi, som är ett projekt under nedstängning.

Bland de 21 personerna som ställt sig bakom stämningen finns anhöriga till fem män man hävdar har dödats av tanzanisk polis. Att anmälan riktas mot gruvbolaget Barrick Gold och inte mot den tanzaniska staten beror enligt anmälarna på att polisen som bevakar gruvan snarare är anställda av Barrick än av staten.

Företaget anser att anmälan är helt ogrundad och att den är full av felaktigheter och man säger att man har för avsikt att “kraftfullt bestrida stämningen”. En talesman från Barrick säger att det är ett “försök att framföra anspråk mot Barrick Gold Corporation i Ontario baserat på påstådda handlingar från den tanzaniska polisen, även om Barrick inte utövar någon kontroll eller ledning av någon som helst karaktär över den tanzaniska polisen.”

I stämningen slås det fast att invånare i trakten rutinmässigt beträder gruvområdet för att hitta slagg och gruvrester som innehåller spårmängder av guld som de bearbetar och säljer. Anmälarna hävdar att polis som är avsatt att bevaka har agerat våldsamt mot de människor som ertappats vid gruvan.

Det hävdas även i stämningen att Barrick har en aktiv och praktisk kontroll över den polis som är posterad vid gruvan. Vilket i praktiken gör dem till företagets privata säkerhetsstyrka.

Att man själva gör sig skyldiga till olaga intrång och stöld kan möjligen sätta käppar i hjulet för något slags framgång med stämningsansökan ifråga.

Ghana

Ghana vill komma ifrån behovet att behöva hålla stora volymer av utländsk valuta för att kunna köpa olja med amerikanska dollar. Därför har man nu föreslagit en ny politik som skall implementeras under första kvartalet 2023, vilken innebär att man ämnar köpa olja med guld som betalningsmedel istället för dollar.

Minskade valutareserver i kombination med efterfrågan på dollar från oljeimportörer i landet försvagar den ghananska valutan cedi vilket leder till ökade levnadsomkostnader för medelghananen.

Enligt vice-president Mahamudu Bawumia kommer den nya finanspolitiken “att förändra vår betalningsbalans i grunden och avsevärt minska den ihållande värdeminskningen av vår valuta”.

Ghana producerar själva råolja men deras enda egna raffinaderi togs ur bruk 2017, efter en explosionsolycka. Sedan dess är man helt och hållet tvungen att importera raffinerade oljeprodukter.

Landets regering hoppas att bytet av guld mot olja kommer att betyda en stor strukturell förändring och sträcker ut en hand till övriga länder i Västafrika att följa exempel.

Samtidigt backar man upp sitt beslut med att beordra samtliga industriella guldbolag som är verksamma i landet att med början från 1 januari 2023 sälja 20 procent av sin totala volym av bearbetat rent guld till landets centralbank.

Regeringen kommer via banken att betala spotpris, utan rabatter, och regeringen kommer att betala företagen för guldet i ghananska cedi.

Det enda gruvbolaget som har kommenterat regeringens nya finanspolitiska åtgärd är Gold Fields Ghana, vilka har tre gruvor i drift i landet. Gold Fields talesman kommenterade att branschen ännu inte fått några officiella förfrågningar men att man redan säljer 15 000 uns guld i år till centralbanken.

Ghana som producerar olja, guld och kakao står i början av den största ekonomiska krisen på en hel generation, enligt regeringens egna prognoser.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!