Det absolut senaste är att Elon Musk och Twitter fortsätter rensa ut falska konton, så kallade botar. Det kan resultera i att andra personers följarantal minskar. Man har också minskat tiden för fördröjning med 400 millisekunder på plattformens grundläggande tjänster. Musk fortsätter sin mycket uppmärksammade omstöpning av Twitter i högt tempo.

Han kommunicerar gärna själv genom Twitter och drar sig inte för att lägga ut skämt och lustiga bilder. Men i ett inlägg i tisdags kom ett gravallvarligt budskap: Om yttrandefriheten i USA går förlorad är det bara tyranni kvar i framtiden.

Han säger att plattformen ”Twitter 2.0” kommer bli mer effektiv och transparant. Dessutom menar han att Twitter tidigare lagt sig i demokratiska val.

Den tidigare säkerhetschefen Yoel Roth, som lämnade företaget nyligen, medgav i en intervju att censuren av New York Posts artikel om Hunter Bidens laptop var ett misstag.

Nyheten om president Joe Bidens son kom inför valet 2020 men samtliga stora sociala medier-plattformar spärrade sina användare från att sprida artikeln. Innehållet har sedan gradvis verifierats av medier som, där och då, kallade det för desinformation.

Musk har också gått hårt åt Apple, som tar 30 procent i avgift för appar som omsätter mer än tio miljoner kronor. Priserna appar en användare köper i deras appstore är påverkade av således. Samtidigt har Apple monopol på appstores inom sitt eget operativsystem iOS.

Givet visionen om ett ekonomiskt hållbart Twitter var det en självklar kamp att ta. Han sade också att Apple hotat ta bort Twitter helt från sin appstore. Och att Apple borde publicera dokument över alla censuråtgärder man vidtagit som drabbar kunder. Han frågade sig också om Apple hatar yttrandefriheten, eftersom man i princip slutat annonsera på Twitter.

Under torsdagen träffade dock Musk Apples vd Tim Cook vid högkvarteret i San Francisco. Cook försäkrade att Twitter inte kommer plockas bort från Apples appstore. Det återstår att se om mer viktig information kommer ur deras möte.

Han har också lovat att publicera interna dokument om företagets åtgärder, då man stängde av konton och moderera innehåll, från tiden innan han tog över företaget. Han menar att folk förtjänar att veta vad som faktiskt föregick, något som tolkats som att misstankarna om fult spel kommer besannas.

EU och Finansdepartementet i USA

EU har ställt sig negativt till Twitters utveckling under Musk. Enligt Financial Times hade Musk ett videomöte med Thierry Breton, EU-kommissionär med ansvar för digitalisering.

Han varnade Musk att Twitter kan portas från EU om man inte går tillbaka till strikt moderering av innehåll. Man måste ta bort desinformation och gå med på en oberoende revision av plattformen nästa år.

Annars riskerade det nya Twitter bryta mot EU:s lagar om digitala plattformar, som sätter standarden för hur stora IT-jättar får agera inom unionens gränser.

Förutom att bli avstängda inom EU kan det också bli tal om böter på sex procent av företages totala omsättning. Musk har sagt att lagstiftningen är bra och borde införas världen över.

En kritik från EU är att konton återaktiverats utan strikta riktlinjer, till exempel Donald Trumps. Där hade Musk en omröstning som fällde avgörandet för den förre presidentens återkomst. Trump har ännu inte använt kontot, sedan han fick tillgång till det igen.

USA:s finansdepartement och ansvarig minister Yanet Yellen granskar också Musks köp av Twitter. Primärt letar man efter utländska investeringar och potentiella hot mot nationens säkerhet.

Vindman och botarna

Alexander Vindman är en före detta högt uppsatt officer och visselblåsare inom USA:s armé som 2019 vittnade mot Donald Trump i riksrätt. Anklagelserna gällde att Trump skulle pressat bland andra Ukraina till att stödja hans egna åsikter om anklagelserna mot honom, som att Ryssland påverkat valet 2016.

Vindman kom ut som kritiker mot Musk, men det noterades att inlägget såg ut att vara något en bot skickat ut.

Newsweek har faktagranskat fallet och det går inte att bekräfta att Vindmans inlägg var del av en botkampanj. Hur som helst svarade Musk inlägget och totalsågade honom, som en ”marionett men också en som drar i trådarna” och frågade sig ”vem styr drar i Vindmans trådar?”.

Vindman svarar upprört med att han är beredd att sätta sin ära på spel mot Musks.

Noterbart är att Vindman gjort ett gästspel i tv-serien Simma lugnt, Larry. Där spelar han sig själv, en extremt plikttrogen patriot som avslöjar att huvudpersonen Larry David försöker muta en lokalpolitiker i Santa Monica, Kalifornien.

En annan sak som uppmärksammats nyligen är en bild från Musks nattduksbord. Där kan man se fyra burkar dietcola, en leksakspistol från datorspelet Deus Ex, en antik pistol och en patriotisk bild med 1700-talsmotiv, bland annat.

Skämtsam skriver Musk i en kommentar till sig själv att han heter ”Elon Musket”.

Som avslutning kan man notera att Musks företag Neuralink snart kommer börja tester med mikrochips i den mänskliga hjärnan. Musk säger sig själv komma operera in ett, när det är väl testat.

Målet är att mikrochipset ska kunna återställa en människas syn, även för personer som fötts blinda. Dessutom ska det kunna återställa tal- och rörelseförmåga för personer som har skador på ryggraden.

Den delen av chipset som handhar rörelseförmåga ska kunna testas kliniskt om sex månader, skriver The Guardian.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.