Rekorddyr julmat? Ja, det kan man läsa att den blir, men det handlar om inflationen som varit. Det verkar inte bli någon chockhöjning i december.

Och det går att anpassa både meny och inköpstillfälle. Köp julkorven snarast och vänta lite med inköp av sill.

Emil Remröd är handlare på Ica Maxi i Katrineholm. Han laddar som bäst upp inför december.

– Nu är vi inne i en period när det bara öser in grejer på lagret. Sen tänker man “hur fan ska vi bli av med det här?” Men det brukar lösa sig där framåt julveckan ändå. Så står vi med ett tomt lager.

Är det någon vara som är svår att få tag på i år?

– Inte som vi har märkt än så länge. Ansjovis var det problem med till midsommar, men den känns det som att vi får tag på nu. Nej, vi har inte sett någon vara som sticker ut.

Så ingen kommer att bli extra dyr, heller?

– Nej. Jag har läst lite om skinkpriserna, men vi har inte fått in så stort sortiment än. Så jag har svårt att säga något om det, faktiskt.

Om man undersöker vad som ligger bakom rubrikerna om rekorddyr skinka ser man att priset på slaktgris gått upp 25 procent på ett år. Så det är där fördyringen ligger. Förhoppningsvis håller det sig där även till jul.

SCB om julmaten

Statistikmyndigheten SCB har som tradition att undersöka prisutvecklingen på julmat, och rapportera resultatet till medborgarna.

Förra året konstaterade SCB att julbordsmaten följer den generella prisutvecklingen för livsmedel och har gjort så sedan 2010. Men i december stiger priset för vissa varor och sjunker för andra. Det återkommande mönstret har varit att fläskkött och godis går upp i pris, och sill och gravad lax går ned.

Enligt SCB har det livsmedel generellt stigit med 17 procent under 2022 (t o m oktober), men med stor variation. Priset på apelsiner har till exempel fördubblats.

Priserna på sillkonserver och gravad lax har stigit med 28,7 respektive 35,5 procent, så den typiska sänkningen på de varorna i december är nog extra välkommen av konsumenterna. Fläskkött har däremot bara stigit med 7,0 procent i år. Prisökningarna på godis, choklad och nötter har hållit sig strax under 10 procent.

Snapsen saknas i SCB:s urval av produkter som passar på ett julbord. Den som vill lägga till den kan glädjas åt att inflationen på alkohol ligger på cirka 3 procent.

Den generella prisutvecklingen på konsumtionsvaror och tjänster har stigit med 9 procent.

Julrusch väntas på Ica

– Den större försäljningen startar egentligen i och med lönen i november. Till den första advent brukar det vara. Sen går det lite upp och ner, men det är då själva julhandeln börjar som vi ser det, säger Emil Remröd.

På Ica Maxi i Katrineholm ökar omsättningen med 10–15 procent i december jämfört med november. Sedan sjunker den kraftigt i januari.

– I början är det mycket bak och förberedelser inför julen. Sen avslutar man med det här sista som behövs till julbordet, som senap och de sista julgodisarna. De sista färskvarorna säljs egentligen de sista två veckorna.

Så det finns varor som det säljs mer av hela december och sedan finns det sånt som bara säljs till julbordet?

– Ja, precis. Det säljs inte så mycket rödkål och aladåb i början av december. Det är koncentrerat mot julveckan.

Enligt SCB ska priset på fläskkött och godis gå upp, och priset på sill och gravad lax gå ner i december. Remröd känner inte riktigt igen sig:

– Jag kan inte säga att jag känner igen det, om det är ordinariepris som går upp och ner inför jul. Godis går upp? Nej, jag känner inte igen det. Jag tycker snarare tvärtom. Det är så himla mycket kampanjer på allting så det är superbra priser runt jul.

Jag blev lite nyfiken på sillen, om det är lockpriser på den?

– Sillen är absolut med som kampanj varje år. Så är det. Det gör väl att snittpriset på sill går ner i december. Däremot fläsk vet jag inte varför det skulle gå upp.

Vad förväntar du dig i år, jämfört med tidigare jular?

– Allt är svåranalyserat just nu. Så är det. Vi kommer från ett konstigt läge och in i ett annat konstigt läge. Det gör det inte lättare, direkt. Förra året var fortfarande kunderna lite restriktiva med hur stora sällskap man träffades i till julen. Man kanske firade lite mindre, och med närmaste familjen. Nu blir det väl kanske lite större julfirande men då har man å andra sidan mindre pengar in plånboken. Det är jättesvårt.

Har du knäckt problemet, tror du? Har du en plan?

– Vi får helt enkelt gå lite på magkänsla och på statistik från föregående år. Vi har varit med om några jular, så vi vet att det går mycket julartiklar.

 

SCB:s julbord:

Produktgrupp (prisförändring i procent sedan nyår)
Apelsiner (+97,8)
Gravad/rökt laxfisk (+35,5)
Sillkonserver (+28,7)
Ägg (+24,8)
Färsk lax (+23,5)
Potatis (+9,7)
Konfektyr (godis) (+9,0)
Choklad (+8,1)
Nötter och torkad frukt (+7,9)
Griskött (+7,0)

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.