VM rullar vidare, gruppspelet börjar bli klart och flera lag är klara för åttondelsfinaler. Men skandalerna fortsätter brisera utanför planen, trots all kritik mot Qatar som värdland är det ändå en bra leverans av konflikter och märkliga händelser.

Tyskland bötfälls efter presskonferens

Tyskland inledde med att förlora mot Japan. Stämningen kring laget var kanske inte på topp, landet har trots allt ett favoritskap hängande över sig. Man rök dessutom i gruppspelet 2018, ett fiasko.

Inför matchen mot Spanien dök förbundskapten Hansi Flick upp själv på presskonferensen. Inga spelare var med, som brukligt är. Enligt det tyska förbundet handlade det om att den var förlagd till Doha, en längre resväg från lagets läger. Man ville få den flyttad, men det gick inte.

Kort och gott, bara Flick dök upp. FIFA såg inte med blida ögon på detta utan utdelade böter om drygt 100 000 kronor (10 000 euro).

En saftig summa givet att förbundskapten Flick, den viktigaste personen inför matchen, faktiskt var där. Å andra sidan är Qatar som mest nio mil brett. Att man tyckte det var för långt att åka kan mycket väl varit ett svepskäl för att låta spelarna vila från tuffa frågor.

Ferri och Infantino

Den vanemässige planstormaren Mario Ferri var i publiken på matchen mellan Portugal och Urugay. Plötsligt sprang han in på planen, med en regnbågsflagga och budskapet ”rädda Ukraina” på sin t-shirt. Han hade också texten ”respekt för iranska kvinnor” på ryggen.

Han greps av polis men försattes på fri fot av polisen under natten. Han säger att han fått hjälp av FIFA-basen Gianni Infantino personligen. Symbolerna har förde fram var inte våldsamma, eftersom budskapet var fred. Han hyllar också den qatariska polisen, som behandlat honom bra.

Han medger också att han försökt ta sig in på planen i matcherna mellan Frankrike och Danmark, och Spanien och Tyskland. Båda gångerna misslyckades han. Nu är han avstängd från resterande matcher i turneringen.

Man kan fråga sig vad som hänt om Mario Ferri sprungit in en gång till. Fast med betydligt mer politiskt inkorrekta budskap? Kanske en t-shirt med ”fuck prophet Mohamed” och helt ”Kalle Anka” på underkroppen?

Man kan spekulera i hur diskussionen då gått mellan Gianni Infantino och Qatars emir Tamim bin Hamad. Kanske något i den här stilen:

bin Hamad: Ookeyy, we make this go away, too. No problems mr Infantil.

Infantino (känd för att tala sju språk flytande) svarar: Thank you, danke schön, merci, salam allahu akbar! You will not regret this, your highness.

bin Hamad: Okey, yes but you will also deliver 20 million dollars in cash, okay? In safety box. Also include bottle of Tequila.

(Infantino i sina tankar): Va fan cuolo… scheisse..! Merda! Puta madre!

Infantion svarar: Yes of course, no problems you highness! Salam, allahu akbar! Grazie mille.

Kameruns bästa målvakt petas och skickas hem

Kameruns bästa målvakt stavas André Onana. Men, han är inte längre kvar i Qatar. Enligt uppgift skar det sig med förbundskapten Rigobert Song. Song ska ha sagt till Onana att byta till en mer traditionell målvaktsstil. Det kan man göra två tolkningar av.

Antingen var det en klassisk psykning, där syftet inte var målvaktsstilen i sig, utan att av någon anledning få Onana ur spel. Den andra tolkningen är att Song på allvar ville ha en ny målvaktsstil från Onana, mitt under brinnande turnering. Målvakter utvecklar i regel sin stil under många år, hundratals matcher och tusentals träningspass. Rörelsemönster nöts in i muskelminnet. Jo, man kan nog ändra vissa detaljer i spelet. Men inte hela stilen.

Onana är dessutom tillfälligt avstängd från landslaget av disciplinära skäl, på begäran av Song. Som backas upp av det kamerunska fotbollsförbundet.

Kamerun har en chans att gå vidare från gruppen, om man slår Brasilien. Brasilien är i sin tur klara för åttondelsfinal, och lär lufta en hel del nya spelare i startelvan. Likväl, en mycket svår match för Kamerun. Frågan är hur petningen av Onana påverkat laget.

Onana har dessutom en häftig frisyr, som påminner om något som växer på ett korallrev. Den kommer också vara saknad i turneringen.

 

 

 

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.