Taiwans president Tsai Ing-wen har avgått från det styrande Demokratiska framstegspartiet efter dess nederlag i lokalvalen under lördagen. Det mer Peking-vänliga partiet Koumintang behöll sin position. Peking har ökat trycket mot ön inför valet, där borgmästare och andra former av officiella företrädare valdes i 22 städer och distrikt, skriver AFP.

Tsais parti förlorade fyra av sex borgmästarval, inklusive det i huvudstaden Taipei. En motgång då hon innan proklamerat att landet skulle visa styrka inför påtryckningarna från Kina. Valet som skulle visa på styrkan i ”frihet och demokrati” blev ett historiskt stort misslyckande.

Att Tsai avgår som ordförande för partiet betyder inte att hon slutar som president. Hon säger att det inte finns tid för sorg, utan att man nu måste resa sig igen efter nederlaget. Inte minst för Taiwans skull, med den nuvarande internationella politiska situationen och framtida utmaningar.

Även 2018 avgick Tsai som partiordförande, efter förlusten i det årets mellanårsval. Men hon återvaldes sedan efter den stora valsegern i presidentvalet 2020. En favorit att ta över, och bli presidentkandidat 2024, är vice ordföranden William Lai.

Oppositionspartiet Koumintang, vann 13 distrikt och städer, regeringspartiet endast fem. Partiet ger därmed ett styrkebesked, trots att man förlorat stort i presidentvalen både 2016 och 2020.

I valet röstade man även om att sänka rösträttsålder från 20 till 18 år, vilket resulterade i ett nej.

Kina har ökat trycket mot Taiwan, som man anser sig ha territoriell rätt till. Frågan är viktig för president Xi Jinping, och situationen eskalerade i augusti. Då besökte den amerikanska senatens talman Nancy Pelosi Taiwan. Kina påbörjade då en stor militär övning i vattnen runt ön, för att visa sitt missnöje.

Koumintangs segerglade partiledare Eric Chu sade att man ska arbeta hårt för att behålla freden i regionen.

Vi kommer vara osjälviskt dedikerade till det taiwanesiska folket, kommer vara osjälviska så Koumintang har chans att vinna i presidentvalet 2024, sade Chu.

Enligt Sung Wen-ti, expert på Taiwan vid Australiens nationella universitet, är valet främst inriktat på lokala frågor. Och att påverkan inför presidentvalet 2024 är begränsad.

Samtidigt hade Demokratiska framstegspartiet valt att fokusera just på utrikespolitiken och hotet från Kina. Det efter att toppkandidaten i borgmästarvalet i Taoyuan City, Lin Chih-chien, hoppat av. Detta då det framkom att hans masterexamen drogs tillbaka av Taiwans nationella universitet, då den misstänks vara ett plagiat.

Valdeltagandet i landets sex största och viktigaste städer blev också en besvikelse, bara 59 procent jämfört med 75 procent 2020. Tidningen Libery Times som anses stå nära regeringspartiet varnade innan valet för risken med att driva för abstrakta politiska idéer i val som främst rör lokala frågor.

Valet av grönsaker

Lokalvalen i landet har en väldigt personlig prägel. Till exempel handskakningar, personliga möten och artighetsbetygelser kan betyda mycket för en kandidat. Speciellt äldre väljare gillar att träffa kandidaterna personligen, gärna tidigt på morgonen gatorna, och i vimlet på marknaderna.

Den politiska kulturen är också präglad av vidskepelse och symboler för tur och lycka. Kandidaterna tar ofta hjälp av feng-shui-mästare när de bestämmer plats för valkampanj eller startdatum.

Fotografier med rätt grönsaker är också viktigt, vitlök (suan) är populärt då uttalet är snarlikt det för ”utvald”. Rättikan (tsai-tao) låter väldigt likt ”lycka till” och är också en populär valgrönsak. Ananas (ong-lai) låter som ”välstånd kommer”.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.