Badsugna Abiskobor kommer att ha tio mil till det nya badhuset i centralorten Kiruna. Badhuset i Abisko har varit stängt i flera år, men nu vill kommunledningen renovera det för 15 miljoner kronor.

Det bor 142 personer i Abisko.

Mats Taaveniku (S) tar över som kommunalråd efter nyår. Han berättar varför han vill renovera badhuset:

– Det finns flera skäl. Det är attraktivitetsskäl, det är att få fler besökare till Abisko, och i bästa fall kan det innebära att man får fler som bestämmer sig för att etablera sig i Abisko.

Tror du att det är en viktig faktor om man funderar på att flytta till Abisko eller stanna i Abisko, att det finns ett badhus?

– Jag tror att det kan vara en viktig faktor. Liksom skolan är en viktig faktor, och handeln är en viktig faktor, om man ska få Abisko att kunna bli något större.

Hösten 2018 skulle man laga en läcka i bassängduken. Då upptäcktes fukt- och mögelskador under bassängen och i väggarna, och hela bassängkonstruktionen revs. Pengar saknades till en omfattande renovering och badhuset har stått tomt sedan dess.

Kommunen har beställt en kalkyl över renoveringen. Enligt den ska investeringen slås ut på 21,67 år och tusen besökare per år, vilket ger en kostnad på 692 kronor per besök. Då är inte medräknat kostnaderna för att driva badhuset och för framtida underhåll.

Det avgående kommunalrådet Gunnar Selberg (C) har påpekat att den totala kostnaden per besök kan uppskattas till 1 000 kronor, inklusive drift och underhåll. Han är kritisk mot att badhuset ska renoveras.

Selberg har inte så mycket kraft att lägga bakom orden längre. Centerpartiet gick back med 23 procentenheter i senaste valet. Enligt socialdemokraten Mats Taaveniku ska Moderaterna ha svängt i frågan, och står nu bakom renoveringen.

Och har du mött något motstånd bland invånarna i Kiruna kommun?

– Nej, ingenting, säger Taaveniku

Så alla i hela kommunen vill ha ett renoverat badhus i Abisko?

– Det vet jag inte om alla i hela kommunen vill. Du frågade om jag hört någon som varit negativ, och det har jag inte gjort.

Det var den stora summan, och de få som bor i Abisko som gjorde att jag ville ställa frågor. Så att du får motivera om det är ett bra beslut eller inte.

– Vi tycker det är ett bra beslut när vi väl kommer dit.

Så då du hyser inga tvivel om att badhus för 15 miljoner är bra för Abisko med 140 invånare?

– Nej, det tycker jag absolut inte. Jag tycker att det kommer att vara ett bra beslut.

Det bor mer än 22 000 invånare i kommunen, och beslutet berör inte ens en procent av dem?

– Vi omsätter 1,7 miljarder varje år, och vi avsätter 15 miljoner av dem till att renovera ett badhus, för att vi tycker att det är viktigt att satsa på landsbygden och dess utveckling. Kort och gott.

Det finns synpunkter på att Abisko behöver en mötesplats. Finns det möjlighet att inrätta något som inte kostar så mycket?

– Jag förstår inte din … Du är helt ute efter att dissa hela vårat förslag till beslut som vi kommer att ta. Du är negativt inställd till att vi i Kiruna kommun stödjer landsbygdens utveckling. Jag förstår inte. Det är nästan oförskämt att ringa utifrån och ifrågasätta vilka beslut vi tänker att ta.

Bostadsbrist i Abisko

Mats Taaveniku säger att ett badhus kan locka folk till Abisko. Men byn är inte en avfolkningsbygd. Tvärtom så finns det många jobb och många som vill flytta dit, men det finns ingenstans att bo.

Charlotta Rosengren har bott i Abisko i 20 år. Hon vill gärna att badhuset renoveras, men hon berättar också om hur svårt det är att hitta en bostad, eller byta upp sig:

– Det sker en utflyttning av barnfamiljer. På grund av bostadssituationen, först och främst. Det går inte att köpa hus, det går inte att bygga hus. Det är helt stiltje på bostadsfronten, och har varit det sedan 90-talet.

Hon förklarar att många får anställning, flyttar till Abisko och bor i arbetsgivarens bostäder. De blir nästan livegna, menar hon. De kan inte sluta jobbet för då måste de flytta från Abisko.

– Vi snackar inte avfolkningsbygd. Här finns otroligt mycket eget företagande, och jättemånga arbetsgivare. Jättemånga fler familjer skulle kunna bo här och ha fasta jobb året runt. Folk kommer hit, bor på något halvsunkigt ställe ett halvår, sen vill de inte vara kvar.

Rosengren och hennes familj bor i en hyresrätt. Hon berättar att barnen i byn brukar ha alla kalas utomhus, året om, för familjerna bor för trångt.

Hon har stått i tomtkö i 14 år, och hävdar att kommunen inte släppt en ny tomt i Abisko sedan 90-talet. För några år sedan bjöd de på ett hus, men då dök det upp en norrman och bjöd över med några hundra tusen. Norrmän och företag är det som brukar stå som köpare i budgivningarna.

Mats Taaveniku vill renovera badhuset och han hoppas också att folk ska flytta till Abisko. Du säger att det inte finns någonstans att bo. Hur tänker han då, tror du?

– Han har inte tänkt. Jag var på ett valmöte som han hade här. Då tyckte han att det var väldigt viktigt att det ska släppas tomter till stugor för Kirunaborna. Då var vi flera som reagerade starkt på det. Han kan inte komma och prata om stugor för Kirunabor när han kommer till Abisko, där det inte släppts en enda tomt, eller byggts nytt, sedan 90-talet.

Dyrt badhus i Kiruna

Det byggs ett nytt, stort badhus inne i Kiruna.

Tätorten Kiruna har 17 500 invånare, vilket är 123 gånger fler än Abisko. Badhuset ska enligt den senaste beräkningen kosta 720 miljoner kronor.

Om Kirunaborna är något mindre renliga (eller badsugna) än Abiskoborna kan man räkna med 100 gånger fler besökare per år. Med samma livslängd på båda byggena, 21,67 år, hamnar man på 332 kronor per besök, jämfört med 692 kronor för ett nyrenoverat badhus i Abisko.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.