Världens just nu längst sittande ledare för ett land är Teodoro Obiang Nguema. Han tog makten från sin egen farbror genom en kupp 1979 och har nu suttit vid makten i Ekvatorialguinea i hela 43 år. Av någon märklig anledning har Teodoro Obiang utlyst val i landet. Märkligt därför att alla vet att det är det mest auktoritära styret i hela Afrika och att valen är rena skådespel.

Visserligen får de 40 procent av befolkningen som har låtit sig röstregistrerats ta sig till vallokalerna för att lägga sin röstsedel. Väl där ombesörjer vallokalsdelegaterna att man röstar på rätt parti eller att röstsedeln rivs. Sedan fortsätter teatern med att man meddelar ett röstresultat där det sittande partiet PDGE, det vill säga Teodoro Obiang själv, har vunnit med drygt 90 procent av rösterna.

Så min prognos är att Ekvatorialguinea ännu en mandatperiod får äran att ledas av Teodoro Obiang Nguema. Det enda synliga hotet mot det nuvarande styret är en intern kupp. Då landets oljereserver börjar sina och nu endast ger 93 000 fat per dag, mot de 160 000 fat man levererade per dag 2015, kan man misstänka att Teodoros ålder och minskade intäkter till sina bundsförvanter lämnar fältet öppet för eventuella maktförskjutningar.

Några prognoser för mindre grad av auktoritet och korruption kan jag dock inte leverera.

Sydafrika

Sydafrikanska shoppingkedjor som Massmart och Shoprite stänger ner sina butiker i land efter land. Efter att ha missbedömt marknaderna i de länder de har expanderat i ser de sig nu nödgade att backa från sin tidigare expansionsiver. Shoprite meddelar att de stänger ner sina verksamheter i Demokratiska republiken Kongo, Nigeria, Kenya, Uganda och Madagaskar. Massmart stänger på samma sätt ner sina varuhus under namnet Game Store i Uganda, Tanzania, Ghana, Nigeria och Kenya.

Shoprite anger som orsak inflation och ökade inköpspriser på varor samt kontrakt på lokalhyror baserade på amerikanska dollar som orsak. Massmart ligger nog närmare sanningen när de erkänner att de inte riktigt har förstått marknaderna där de försökt etablera sig.

Min lokala Game Store här i Kisumu i Kenya är belägen i köpcentret Mega City Mall. Trots sitt namn är detta med svenska mått mätt en ganska liten galleria och varje gång jag besöker Game Store slås jag av att det aldrig samtidigt är fler kunder än anställda i butiken och nu är det snart slut. 25 december stänger butiken för gott då ingen har visat intresse för att ta över verksamheten.

Det misstag de sydafrikanska kedjorna har gjort är att helt missbedöma marknaderna i övriga subsahariska länder och de butiker man har etablerat har hamnat geografiskt långt ifrån de potentiella kunderna.

Sydafrika har ännu en betydligt större köpstark medelklass och fler stora urbana områden än sina afrikanska grannar. Mega City Mall ligger beläget i utkanten av vad som närmast är att betrakta som ett slumområde. Här försöker människor livnära sig på enklare hantverk som att kunna svetsa ihop metalldelar till redskap eller möbler och man säljer grönsaker och kött slaktat och styckat hemmavid.

Att etablera ett traditionellt varuhus med vitvaror, köksutrustning, möbler, tv-apparater, fläktar och energisnåla LED-lampor i detta köpcentrum betyder att man måste få kunder som annars handlar i centrala Kisumu att ta sig ut i den slummiga utkanten av staden. Den medelklassen finns helt enkelt inte här.

Kenya

I slutet av förra veckan klev herr Wangethi Chege in på polisstationen i Kasarani, Nairobi och bad om polisens hjälp att avlägsna den döda kroppen av en kvinna från hans bostad.

Den 59-årige mannen hade träffat en kvinna på, vad polisen benämner som, ett underhållningsetablissemang. Vilket betyder att kvinnan ifråga med andra ord tillhörde det lätta gardet. Chege uppgav att vid hemkomst hade han uppfattat att kvinnan plötsligt förvandlats till ett spöke alternativt ett troll, zimwi, och gått till någon form av attack.

Han hade då sett sig nödgad att utdela ett antal knivhugg för att försvara sig mot detta övernaturliga monster. Kasaranis polischef Anthony Mbogo säger dock att man kommer att utreda det hela som ett vanligt mord då offret huggits till döds med en mängd knivhugg som samtliga placerats i rygg och huvud. Polischef Mbogo säger att polisen redan uteslutit spöken och troll ur utredningen.

I den kenyanska byn Yatta har en 48-årig ensamstående mamma till åtta drivits ur byn av sina grannar. Enligt upprörda bybor är har kvinnan i sin ägo ett manligt könsorgan som hon varje morgon tar fram och viftar med mot himlen. Detta har enligt byborna orsakat att det väntade och välbehövliga regnet låter dröja. I ett försök att genomföra en reningsritual för kvinnan slaktade byborna en get som man tvingade henne att dricka det ännu varma blodet från. Då reningsprocessen inte gav önskat resultat, då regnet ännu inte faller, beslutade man sig för att driva henne ur byn.

Man lät riva hennes tak och hjälptes mangrant åt att förpassa ägodelarna till sidan av vägen som passerar byn. Polisen hämtade kvinnan och hennes barn och låter familjen bo på en närliggande polisstation tills vidare då en av döttrarna har en skoltentamen nästa vecka och behöver lugn och ro inför denna.

Innan man dömer magiskt tänkande som leder till dessa till synes galna handlingar skall man betänka att magiskt tänkande förekommer i alla samhällen. Inte minst i Sverige, där vi exempelvis har reduktionsplikten. För vilken ett flertal kanske skulle behöva smaka varmt getblod.

Någonstans norr eller nordväst om Turkanasjön finns ett land som heter Woto. Det är ett av alla dessa hemländer för olika stammar i Afrika som inte erkänns annat än av tradition stammarna emellan. Så länge stammarna inte är i krig med varandra vill säga.

Woto är hemlandet för det nomadiska samburu-folket och betyder norr på deras språk samburu. Exakt var landet ligger är det ingen som riktigt vet men trots att samburu-folket räknas som en kenyansk stamhittar man snarast Woto i södra Etiopien. I dag lever de största delarna av detta nomadiska herdefolk i Samburu County som ligger söder om Turkanasjön. Dessa enkla nomader har nu hamnat på den politiska agendan med anledning av deras tradition att omskära såväl män som kvinnor. Den nyss avgångne president Uhuru Kenyatta satte 2019 som mål att kvinnlig omskärelse skulle vara helt utrotat i Kenya till slutat av 2022.

Kenya har i jämförelse med andra afrikanska länder en låg del av kvinnlig omskärelse men det finns fortfarande grupper som inte tänker ändra sina traditionella vanor för att blidka politiker. Enligt myten hade “Kipkenyo många bröder och systrar som alla dog när de uppnådde pubertet. Kipkenyo beslutade att när han själv fick barn skulle han förändra dem alla när de närmade sig puberteten. Han lät omskära dem alla och inget av barnen dog. Folket iakttog och beslutade sig för att följa exempel.”

Traditionen bjuder att en kvinna som inte är omskuren skall våldtas i en ritual och en ej omskuren kvinna får inte föda några barn. Då processen att skära bort klitoris på flickorna med begagnade och smutsiga skärverktyg ofta leder till svåra medicinska besvär, bland annat infektioner med fistelgångar mellan slida och ändtarm som följd, har man i ett första steg försökt erbjuda samburu att komma till sjukhus, för att få ingreppet utfört med sterila verktyg i en ren miljö.

Detta har inte varit en speciellt framgångsrik metod och nu inleder Kenya en ny metod för att försöka få samburu att sluta upp med den kvinnliga omskärelsen. Man har utvecklat en mobil-app där användarna anonymt kan anmäla misstanke om att en omskärelse är nära förestående. Då skall de lokala myndigheterna ge sig ut till platsen och utföra omfattande undersökningar och förhör för att kunna stävja tilltaget.

Att appen presenteras just nu är heller ingen slump. Förutom att 2022 börjar närma sig sitt slut är det oftast under skolornas decemberlov som omskärelsen av flickorna utförs.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!