Jo, det visade sig mycket riktigt att Neymar var skadad inför Brasiliens andra match i grupp G, mot Schweiz. Han visade upp sin svullna fot på Instagram häromdagen, men sa att han kommer tillbaka “snart”, eftersom han är en “Guds son.” Lägg märke till att han sa “en” Guds son, inte “Guds son.” Bara Pelé får kalla sig Guds son i fotbollssammanhang och knappt han heller. Det är för övrigt väldigt mycket “Gud” i detta fotbolls-VM, i de sydamerikanska och ibland afrikanska lagen gör man alltid korstecknet synligt i TV, och har förresten alltid gjort det.

Det som är nytt är att de muslimska lagen också “ber”, eftersom de nu befinner sig på hemmaplan, i Qatar, ganska nära Mekka. De muslimska lagens ritualer är dock väldigt tidsödande och “kollektiva”, lite pretentiösa och helt utan självironi. De borde bestraffas, ungefär som man bötlägger spelare som tar av sig tröjan när de jublar.

Det lag utan Neymar som ställde upp mot Schweiz, på Stadium 974-Ras Abu Aboud i Doha, var inte helt utan talang det heller. Men de hade allt att bevisa, utan sin “Guds son” och det knöt sig lite till en början. Ja inte bara “början”, det knöt sig ända till den 83:e minuten, då Casemiro gjorde ett sådant där mål som var som taget från 1982 (eller förresten, som taget från vilken brasiliansk samba-VM-turnering som helst).

Brasilien sågade sig då igenom Schweiz försvar med så mycket fantasi som krävs mot ett lag som spelar med 10 man i försvaret (plus målvakt förstås) och Casemiro avslutade med ett typiskt brasilianskt “svårt” skott, som, om det varit någon annan än en brasilianare, inte ens hade varit en målchans.

Sedan återstod cirka 15 minuter av matchen och då släppte allt, hela laget blev plötsligt Neymar, man vände ut och in på sina kroppar, på brasilianskt manér, orkestern började spela, Schweiz försvar rämnade och tröttnade och det kunde blivit några mål till på dessa minuter.

Det är för övrigt alltid lustigt att se Brasiliens sätt att spela mot allt motstånd, förutom mot möjligen Italien eller Frankrike. De spelar ett slags ishockeyns “powerplay” och motståndarna bildar, som Schweiz gjorde i den här matchen, en försvarsring som myskoxar gör mot vargar när vargarna ska försöka komma åt deras sårbara ungar. Och sedan är det en kamp i 90 minuter om ungen ska mista livet. Och oftast blir resultatet, med den här analogin, att flera ungar mister livet, d.v.s. det blir fler mål.

Det är i varje fall inte tal om att myskoxarnas ring ska skingras och att motståndarna ska våga sig på att anfalla. Inte ens när man, som in den här matchen, efter 80 minuter har fått hål på motståndarna, vill man försvara sina tre poäng på något annat sätt än att göra fler mål.

Några exempel på fler konstnummer än målet i matchen mot Schweiz var när brassarna i slutet av matchen, efter 1–0-målet slog en lång uppspelspassning genom mittfältet och ända upp till anfallet, där någon (jag tror Vini Junior) vrickade 60-meterspassningen åt sidan till sin fristående lagkamrat som dock inte gjorde mål (bara tack vare uppoffrande försvarsspel av Schweiz den gången).

Och Brasilien är nu klara för åttondelsfinal, naturligtvis. Viktigare för den månghövdade gulgröna sambapubliken (som för övrigt var bedövande mäktig och stor, varför skriver Expressen alltid inför matcherna att “publiken sviker”, innan de stackarna har hunnit sätta sig? Men det är väl ungefär av samma anledning som man skriver att “slutet är nära för klimatet” när det är femton grader varmt i slutet av november, man “ska” säga det som journalist för att få fast anställning) var dock antagligen att segern vittnade om att det här laget kan förlösa dem (och sig själva) senare i turneringen.

De kanske till och med kan klara sig utan “Guds son.” I och med den här matchen blir Neymar mer en bonusattiralj i turneringen. Men ingen dålig sådan, naturligtvis, om bara hans bowlingklot till fot på Instagram, kan smalna lite.

I grupp G i övrigt, blir det en match mellan de tre återstående lagen om andraplatsen. Schweiz har 3 poäng, Serbien och Kamerun har 1 vardera eftersom de spelade 3–3 tidigare idag. Kamerun lär få svårt, eftersom de spelar nästa match mot Brasilien och Serbien och Schweiz har bägge avgörandet i egna händer (har man inte alltid det?) eftersom de, i händelse av vinst mot varandra, kniper den platsen.

Tabell grupp G 

Brasilien 3:0   6p

Schweiz 1:1   3p

Kamerun 3:4 1p

Serbien 3:5   1p

Vid lika poäng efter sista omgången avgör målskillnad.

Notera 1:

Apropå “bowlingklot”, vad har hänt med gamle Ronaldo, han satt och log på läktaren tillsammans med demonlaget från 2002, när Casemiro strutade in 1–0? Han såg ut att väga 200 kilo, man får hoppas att inte småungar fortfarande springer ut efter Brasiliens matcher och “leker Ronaldo.” Då springer de direkt till Macdonalds.

Notera 2:

“Stadium 974-Ras Abu Aboud”, kvällens matcharena, är inte det ett fantastiskt namn på ett fotbollsstadium? Kan inte IFK Värnamo få låna namnet och ersätta det lite hemvävda “Finnvedsvallen” med detta storslagna namn till nästa säsong? Det kan få invandrargrupper att slå ur hågen att de ska skjuta på varandra och gå på fotboll i stället.

Det är hursomhelst inte ett märkligare namn på en svensk arena än “Monitor Erp Arena” i Gävle (Brynäs hemmaarena, gamla Gavlerinken) eller “Eleda stadium”, MFF:s hemmaplan. Vem uppfann postmodernismen?