Ett läckt dokument från EU-kommissionen vill man tvinga Sverige till en rejäl höjning av skatten på snus. I dokumentet finns ett förslag på en ny punktskatt för snus, skriver Aftonbladet, och det väntas bli offentligt i början av december. Men senare sade EU-kommissionen att det svenska snuset inte påverkas.

Den påstådda skatten skulle landat på runt 1 470 kronor kilot, jämfört med dagens nivå 468 kronor. Målet skulle varit att snus och andra rökfria tobaksprodukter inte längre ska ges undantag från tobakspunktbeskattningen. När kommissionen fattat sitt beslut ska medlemsstaterna enas om förslaget. Detta kommer dessutom ske under tiden Sverige är ordförandeland i EU, 1 januari till 30 juni 2023.

Men, Dan Ferrie som är talesman för skattefrågor på EU-kommissionen i Bryssel försäkrade under måndagen att så inte är fallet. Skattesatser och tariffer för snus handhas fortsatt av Sverige.

Snus och tuggtobak förbjöds i EU 1992 men Sverige fick ett undantag när man gick med i unionen 1995. Man fick dock förbud att sälja till andra länder.

2012 kom ett nytt tobaksdirektiv, då EU-kommissionen och delar av EU-parlamentet gick i strid mot snuset. Då ville man förbjuda alla smaktillsatser i snuset. Då använde man sig av en censurerad forskningsrapport, som ställde snus i en sämre dager än vad man i grunden kunnat bevisa.

Reaktionerna från branschen (på den påstådda skattehöjningen) har varit kritiska. Patrik Hildingsson är kommunikationschef på Swedish Match, och tror att gränsen för överförmynderi är passerad. Han förutsätter att den svenska staten tar strid med EU, att Sverige själva ska reglera snuset. Annars vore det ett svek mot landets en miljon snusare, menar han.

Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson sade att man fortsatt kommer stå upp för det svenska snuset. Men att man inte sett kommissionens förslag ännu. Det som hon läst om förslaget än så länge beskriver hon som ”orimligt”.

Sveriges EU-kommissionär, socialdemokraten Ylva Johansson, säger att hon inte bedömer förslaget som moget än. Hon har pratat med den kommissionär som är ansvarig för förslaget och förklarar de orimliga konsekvenserna för svenskt snus, berättade hon för SVT Nyheter.

Även kända svenskar har reagerat starkt mot förslaget (innan ny information framkom).

Tv-profilen Lasse Kronér säger till GP att det vore som att man chockhöjde priset på sniglar i Frankrike. Han snusar själv två dosor om dagen och lägger 1 200 kronor på snus varje vecka. Varför EU lägger sig i hur vi snusar säger han sig inte begripa.

Även musikproducenten Anders Bagge är en trogen snusare. Han har snusat sedan 17 års ålder och det blir en dosa lössnus och en halv dosa portionssnus varje dag. Han har inga planer på att sluta snusa även om priset höjs, säger han till Expressen. Även han jämför med fransk kultur, att snusförbudet i här är som att förbjuda dem dricka ett glas rödvin till lunchen.

Kriminologen Leif GW Persson säger till TV4 Nyhetsmorgon att han ska köpa på sig “ett jättelager”, ifall den enorma prishöjningen skulle bli verklighet. Han säger också skämtsamt att ”det kommer fälla regeringen”.

Snus uppfanns i Sverige på 1800-talet som ett alternativ till den dyrare tuggtobaken. 16 procent av befolkningen snusar. Portionssnuset kom på 1970-talet, då genom märket Tre Ankare. Det gjorde att användningen fick ett uppsving. Snus är endast lagligt i Sverige, men tar man sig utanför EU till länder som Norge, Schweiz, Bosnien eller Ukraina blir det bättre.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.