Efter att Senegal och Kamerun hade klarat av sina respektive VM-premiärer var det dags för Black Stars, Ghana, att marschera ut på Stadium 974 i Doha och starta årets VM-äventyr. Det fjärde VM-äventyret för Black Stars som har med sig en sjundeplats från VM i Sydafrika 2010 som nationens bästa resultat i internationell landslagsfotboll.

I premiärmatchen mot självaste Portugal, en svår motståndare för vilken nation som helst, ställde Black Stars upp med en defensiv och bakåtlutad 5-4-1-uppställning plus Lawrence Ati-Zigi längst där bak mellan stolparna. Med den defensiva uppställningen var det lovvärt att se att man startade matchen med att pressa de portugisiska motståndarna högt upp i banan. Det var tydligt att taktiken var att låta Portugal äga boll men att försöka göra det svårt att tränga igenom försvarsmuren som höll sin uppställning disciplinerat genom matchen.

När Ronaldo i åttonde matchminuten tog emot en passning som skar igenom försvarsmuren och friställde honom med målvakten hade den unge keepern redan läst spelet och möte Ronaldo innan denne hann komma i läge för avslut. Zigi gjorde sig stor och avvärjde situationen.

Efter det anfallet tog Black Stars ned pressen en bit i banan och gjorde sig därmed ännu tätare och svårare att komma runt eller igenom.

Sjundeplatsen i VM 2010 i Sydafrika är som sagt Black Stars bästa internationella resultat här långt och då gick man vidare från gruppspel efter att ha kommit tvåa i sin grupp efter Tyskland. Om man gör en jämförelse mellan de grupper Ghana spelade i då, 2010, och nu, 2022, finns det vissa likheter.

Grupperna består av en stark favorit. Då Tyskland, nu Portugal. Sedan tre lag där vilka resultat som helst egentligen är rimliga på förhand. 2010 räckte det med en vinst (mot Serbien), en oavgjord (mot Australien) och en förlust mot Tyskland för Black Stars att ta sig vidare på målskillnad.

Första halvleken mot Portugal kanske inte kommer att bli kvar i minnet som en av de bästa fotbollsmatcher man har sett men det ju allt som oftast faktum i de första omgångarna av världsmästerskapen. Lagen skall hitta sin rytm och acklimatisera sig. Ghanas taktik fungerade genom första halvlek och man höll Portugal borta från egentliga målchanser. Man visade upp ett samlat lag och det var imponerande att se att varje enskild spelare i Black Stars stod upp för sig i de individuella duellerna med portugiserna.

I 33:e minuten lyckades Black Stars vid ett av sina få försök att bryta igenom framåt att skapa en hörna. Mohammed Kudus, med klubbtillhörighet Ajax, slog en helt godkänd hörna som Baba Rahman förvaltade till en chans. De få offensiva tendenserna under halvleken visade att Black Stars mycket väl kan hota sin motståndare. Inte minst Kudus hårda skott kan komma att ställa till det för motståndarna under återstoden av turneringen. I sin iver att se till att hålla matchen mållös till pausvilan drog dock Mohammed Kudus på sig ett onödigt gult kort när han för sen in i en duell om en hög boll sträckte fram sin fot i vägen för den portugisiske spelaren som var på väg att slå bort bollen. Portugisen träffade med full kraft på undersidan, och därmed dobbarna, på Kudus skor och den dåliga timingen bestraffades.

2010 gick Black Stars vidare från sextondelsfinalen mot USA med vinst i övertiden, för att möta Uruguay i kvartsfinalen. Matchen gick till ett straffavgörande där Uruguay gick segrande ur striden, men en sjundeplats måste absolut ses som en ordentlig framgång för nationen. I år har man chansen att ta revansch mot Uruguay redan i gruppspelet vilket skulle ge laget självförtroende inför utslagsrundorna i slutspelet. Man kunde med lite hjälp från fru Fortuna ha kunnat nå en kvartsfinal redan i VM 2006 i Tyskland om man nu inte hade fått Brasilien som motståndare i sextondelsfinalen.

Den svarta stjärnan på Ghanas landslagsuniform har funnits med sedan landets självständighet 1957 och har blivit en symbol viktigare än färgerna på landets flagga för att symbolisera Ghanas fotbollslandslag. The Black Star Line var ett skepparrederi lett av bland andra Marcus Garvey för att vara ett redskap för gods och personer i ”Back-to-Africa”-rörelsen. ”Black Star Liners” anses av vissa kännare vara 1970-talets viktigaste reggae-låt. Skriven och framförd av Fred Locks kunde den göra ”Back-to-Africa”-rörelsen känd för en helt ny generation.

Turneringens yngsta trupp gick ut till andra halvlek med till synes gott mod. Det finns enorma mängder talang i Ghanas trupp men avsaknaden av erfarenhet av att spela på högsta internationella nivå lös emellanåt igenom. Man får ta i beaktande att flera av truppens utlandsproffs ännu spelar i olika andraligor runt om i framför allt Europa. Två spelare i truppen spelar kvar i Ghana Premier Leauge. Trots detta var det veteranen i sammanhanget, André Ayew, spelandes i All-Sadd – Doha, som drog på sig Black Stars andra gula kort för kvällen.

Femtiofem minuter in i matchen började de portugisiska spelarna dra nytta av de unga ghananernas brist på erfarenhet. Efter att ha lärt sig att ingen spelare i Black Stars tänkte flytta på sig eller vika ner sig i en närkamp började portugiserna falla som höstlöv i närkamperna. Något som fungerade för att stoppa spelvändningar och i stället få frisparkar till sin fördel.

Taktiken att låta Portugal äga bollen (62 procent bollinnehav) men stänga spelytorna höll fram till sextiofemte minuten då Ronaldo ånyo löpte sig till läge och fick en perfekt passning. När mittbacken Mohammed Salisus fot var hundradelen för sen för att nå bollen och i stället fällde Ronaldo var straffen ett faktum.

En straff som Ronaldo slog högt och hårt vilket inte gav målvakten Zigi en chans att göra någonting åt den trots att han läste Ronaldo rätt och slängde sig åt rätt håll.

Ghanas taktiska dispositioner förändrades efter målet och man började att utnyttja sina individuella talanger inom ramen för sin spelidé och i sjuttiotredje minuten löpte Kudus igenom från vänstersidan in mot målområdet och fick fram en boll som André Ayew kunde sätta rakt i mål.

Då både Kudus och Ayew hade dragit på sig varsitt gult kort byttes båda spelarna ut direkt efter målet i ett dubbelbyte.

Uppenbarligen ville man inte riskera att få någon av spelarna utvisad och med bara en kvart kvar att spela av matchen trodde man sig kunna hålla oavgjort till avblåsningen. Kanske var det ett ogenomtänkt beslut? Kanske var det de oerfarna spelarnas brist på fokus, att det direkt bytena var genomförda stod 2–1 till Portugal och endast två minuter senare stod 3–1?

I det här skedet såg beslutet om bytena ut som en taktisk missräkning som skulle kunna kosta laget deras självförtroende in i nästa match. Otto Addo har hyllats för hur långt han har tagit detta oerfarna lag men nu såg det ut som han hade tagit ett rejält felbeslut.

Men Black Stars tänkte inte ge upp och att byta in Osman Bukari i stället för André Ayew resulterade i åttionionde minuten i en reducering.

Målet var inte helt olikt Ghanas första. Ett pass från backposition upp till offensiv vänsterkant, denna gång till backen Baba Rahman som gjorde en offensiv löpning och vann sin duell. Sedan en ballongpass över försvarande backar parallellt med mållinjen där Osman Bukari kunde sätta huvudet på bollen rakt i öppen bur.

I den absoluta matchavslutningen lurade Iñaki Williams bakom Portugals målvakt och kunde stjäla bollen av denne när han rullade den framför sig för in inspark. Hade inte Williams halkat i situationen hade de helt enkelt kunnat stjäla sig till ett mål och fått en välförtjänt poäng med sig. Nu får Black Stars samla sig efter förlusten och se tillbaka på vad de gjorde bra i den här matchen. Det var pass bra att jag tror att de tar sig vidare från gruppen i ytterligare ett VM.

Matchresultat för västafrikanska lag

Matcher spelade till och med 26:e november

Senegal – Nederländerna 0–2

Qatar – Senegal 1–3

Schweiz – Kamerun 1–0

Portugal – Ghana 3–2